Pobjednici i gubitnici

  Prošla 2022 godina je kao i sve druga imala svoje pobjednike i gubitnike. Zbog toga se danas, posljednjeg dana u godini kratko sjećamo jednih i drugih.

  Kako živimo u Hrvatskoj od javnih osoba red je na prvo mjesto pobjednika staviti Andreja Plenkovića. Bez obzira na sve afere njegova pozicija kao i ona HDZ-a su nedodirljive. Jednostavno ništa lošega se ne može zalijepiti za njega dok on sigurno plovi prema poziciji Europskog komesara. Zbog toga je on jedan od neupitnih ovogodišnjih pobjednika.

  Kada gledamo šire naši pobjednici su teniska i nogometna reprezentacija. Mi smo država s manje od 4 milijuna stanovnika koja je već drugi natjecateljski ciklus ušla među 4 najbolje države svijeta u tenisu i nogometu. Ukratko domaći pobjednici su domaći sportaši !?

  Domaći gubitnici su sve druge političke stranke. SDP koji se nalazi na depresivnih 12,3 % je neupitni gubitnik pa krajem godine radi jedino moguće. To jedino moguće je politički savez s Možemo. Možemo je iako ima gradonačelnika Zagreba gubitnik. On je gubitnik zbog afere s afričkom djecom koja može imati političke implikacije u budućnosti.

  Drugi domaći politički gubitnici su prije svega domoljubne ili u teoriji domoljubne stranke. Domovinski pokret i Most će sigurno ponovno ući u Sabor, ali činjenica da oni ne mogu politički kapitalizirati na ukidanju kune otvara tucet pitanja.

  Sportski gubitnik godine u Hrvatskoj je nogometni klub Rijeka koji se od europskog čuda pretvori u klub koji jedva životari u domaćoj prvoj ligi.

  Kada gledamo izvan granica Hrvatske na prvom mjestu dobitnika se nalazi Viktor Orban koji je ove godine ponovno uvjerljivo pobjedio na izborima. Zapad je učinio baš sve da ga sruši na izborima i ništa. Na kraju mu je Europska unija odlučila zagorčati život obustavom isplate europskog novca na koji Mađarska ima pravo, ali i to je rješeno.

  Drugi pobjednik su predsjednik Zelenski i Ukrajina. Neki su vjerovali da Ukrajina može preživjeti rusku invaziju, ali u tako nešto nije vjerovao nitko u Moskvi. Ukrajina je to preživjela, oslobodila dio okupiranog teritorija i stabilizirala liniju fronte. Imati glumca na poziciji predsjednika Ukrajine je ispao pravi blagoslov za državu koja se bori u ratu.

  Posljednji pobjednik kojeg ovdje navodimo su Indijci u Europi. Oni su pobjednici jer su osobe porjeklom iz Indije ove godine preuzele vlast u Velikoj Britaniji i Irskoj. Činjenica da su dva Indijca izabrana za premijere ujedno ukazuje i na pobjedu multikulturalnog društva nad europskim domoljubima.

  Neupitno najveći ovogodišnji gubitnik je Vladimir Vladimirovič Putin. Počevši invaziju Ukrajine kao i svaki osvajač mislio je da će biti riječ o jednostavnoj i kratkoj vojnoj operaciji. Kao i velika većina autokrata kroz povijest vjerovao je u ono što su govorile osobe u njegovoj blizini, dvorjani. Jednostavno vjerovao je u riječi rektalnih alpinista pa sada Rusija i on plaćaju cijenu.

  Drugi gubitnik su Europske institucije pošto i njihovim najvatrenijim zagovornicima postaje jasno da su korumpirani. Za početak imamo Pfizer aferu predsjednice Europske komisije. Ona je osobno sklopila dogovor s Pfizerom o nabavi korona cjepiva,a potom navodno uništila pismenu korespondenciji. O tome smo još pisali prošle godine dok se ove korupcijska afera približava svom izvoru.

  U lipnju ju je Europska komisija pokušala zaštiti svoju predsjednicu izjavom „tekstovni zapis pregovora je nevažan”. To ju nije spasilo pa je tužiteljstvo 4 mjeseca kasnije pokrenulo istragu,a u prosincu su se pobunile i članica pobunile. One traže da im se jasno kaže što je obećano Pfizeru, ali odgovor ne dobivaju.

  Kao da ta afera nije dovoljna došlo je do izbijanja one o korupciji u Europskom parlamentu. Te dvije afere zajedno su dovele do situacije da se ove europske institucije moraju braniti od opravdanih kritika što im kratkoročno smanjuje moć.

  Još ćemo na kraju samo navesti da je ovogodišnji veliki politički gubitnik i bivši američki predsjednik Donald Trump. Krivicu za loš rezultat na izborima za Kongres se pripisuje njemu pa najvjerojatnije on prestaje biti dio sadašnjosti i postaje dio prošlosti.

  S Trumpom završavamo ovaj naš pregled dobitnika i gubitnika 2022 godine !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina