Rat u Ukrajini

  Rat u Ukrajini je započeo 24 veljače 2022 i do dan danas nije završio. Tijekom svoje agresije Rusija u ova gotovo tri mjeseca nije uspjela ispuniti niti primarne niti sekundarne ciljeve. Bez obzira na to rat se nastavlja.

  Razlog za rusku invaziju Ukrajine se nalazi u događajima iz 2014 godine i tadašnjoj pogrešnoj reakciji Rusije. Nakon prozapadne revolucije, puča 2004 godine u Ukrajini Rusija nije reagirala, ali je to učinila 2014 nakon novog puča. Svojom idiotskom aneksijom Krima i okupacijom Donjetska i Luganska Rusija je zauvijek izgubila Ukrajinu.

  Svaki iole normalni ukrajinski građanin je nakon ovog poteza Moskve Rusiju prestao smatrati prijateljem. Za takvog građanina Rusija je agresor koji okupira dio njegove države, a zapad saveznik protiv agresora.

  Takvo je bilo razmišljanje Ukrajinaca u doba početka ruske invazije Ukrajine 24 veljače 2022. Rusija je s druge strane fantazirala o drugačijem razmišljanju stanovnika, ona je očekivala da će ih Ukrajinci dočekati otvorenih ruku.

  U skladu s takvim razmišljanjem Rusija je pokrenula napad na Kijev kako bi uspostavila proRusku vladu Ukrajine. Nakon približno mjesec dana borbi Rusija priznaje da nije u stanju osvojiti Kijev i odustaje od svog primarnog vojnog cilja.

  Tada stupaju na scenu ruski sekundarni vojno-politički ciljevi o kojima smo ranije pisali. Ti sekundarni ciljevi su osvajanje kanala kojim pitka voda dolazi na Krim, osvajanje cijele Donjetske i Lugansk pokrajine kao i osvajanje obale Azovskog mora.

  Ove minimalističke, sekundarne ciljeve Rusija nije do sada uspjela ispuniti. Ona to nije uspjela jer Ukrajina još uvijek kontrolira pola područja Donjetske pokrajine. Riječ je inače o najutvrđenijom području linije fronte pošto je Ukrajina uvijek znala da će tu Rusija napasti. Američki vojni izvori nam ovdje navode da je Rusija izgubila dva tjedna u Donbasu, da njeno tamošnje napredovanje toliko kasni.

  Kada govorimo o ruskom neuspjehu u ispunjavanju ovog cilja mi ne smijemo zaboraviti koliko je područja Rusija osvojila. Rusija je osvojila Hersonsku oblast veličine 28,461 kvadratnih kilometara, veliku većinu Zaporožske oblasti (27,183 km2), pola Luganske oblasti (26,684), dijelove Harkiv (31,415) i Donjetske oblasti (26,517).

  Mi smo ovdje naveli ukupni teritorij tih oblasti, a ne dio koji je Rusija okupirala kako bi bolje ukazali na veličinu teritorija. Rusija je tijekom svoje agresije okupirala oko 80 – 90,000 kvadratnih kilometara teritorija Ukrajine. Za one koji su zaboravili Hrvatska se prostire na samo 56,594 kvadratnih kilometara !?

   Ukratko Rusija je osvojila, okupirala teritorij veličine 1 i pol Hrvatske, a kada tome dodamo ono okupirano 2014… Bez obzira na to ovdje govorimo o neuspjeha jer nisu ispunjeni strateški ciljevi Rusije.

  U određenom smislu Putin se ponovno sam doveo u slijepu ulicu svojim govorom od 22 veljače 2022 godine. On tada izjavljuje da Rusija priznaje Donjetsku republiku u njenim „ustavnim” granicama. Nakon te izjave Ruska vojska je izvršila invaziju Ukrajine !?

  Tu izjavu je on kasnije ponavljao pa stoga prestanak ruskih vojnih operacija bez „oslobađanja” Donjetske oblasti za njega predstavlja poraz. On si to ne može dopustiti pa se rat nastavlja.

  Mogućnost za sklapanje mirovnog sporazuma je minimalna pošto ga niti jedna strana ne želi. Rusija pored ostalog želi onemogućiti ulazak Ukrajine u NATO/Europsku uniju i anektira Donbas, dok Ukrajina želi osloboditi svoj teritorij. Zbog toga mi očekujemo da će jednog lijepog dana doći do oružanog primirja, a ne službenog kraja rata.

  Govoreći o embargu na rusku naftu/plin, žrtvama masakra ili cijeli tucet drugih stvari navesti ćemo samo da je riječ o propagandnom ratu. Ratni cilj Rusije je okupacija, aneksija dijelova Ukrajine dok istovremeno ove dvije države trguju naftom i plinom. To nam više nego išta drugo govori o razlici propagande i realnosti !?

4.3 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Rat u Ukrajini […]

trackback

[…] gledajući Ukrajina je postala najneuspješnija postkomunistička država u Europi davno prije ruske invazije. Riječ je o najboljem, praktički školskom primjeru temeljito opljačkane države čija vlada je […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina