Potpuni embargo

  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio da europske države zarađuju novac na ukrajinskoj krvi. Po njemu one bi trebale uvesti potpuni embargo na uvoz ruskih energenata i u tome je potpuno u pravu.

  Zelenski je u pravu jer Rusiju nije moguće poraziti, bankrotirati bez obustave uvoza ruskih energanata. Ako se ne uvede potpuni europski embargo na uvoz plina i nafte Rusija će ove godine ostvariti najviši suficit platne bilance u svojoj povijesti.

  Svakog dana Europska unija plaća Rusiji 850 milijuna eura za plin i naftu. Od početka rata pa do 10 travnja ona je po riječima ministra vanjskih poslova EU platila 35 milijardi eura. Istovremeno je ta ista Europska unija poslala Ukrajini pomoć u vrijednosti od milijardi eura. To je nemoralno !?

  Toga su svjesni i u samoj Njemačkoj koja je glavni kočničar u uvođenju tog embarga. 40 % njemačkih kompanija podržava prestanak korištenja ruskog plina i nafte, ali vlada se tome protivi. U zajedničkoj analizi koju su napisali najvažniji gospodarski instituti Njemačke se navodi da bi cijena embarga bila malo veća od 6.5 % BDP-a. Govorimo o sveukupnom gospodarskom gubitku u 2022 i 2023 godini. To nije tako strašno kada vidimo kako Ukrajina krvari.

  Njemačka vlada je odbila donijeti tu moralno gledajući laganu odluku i u tome nije niti približno jedina. Praktički identičnu poziciju je zauzela Austrija nakon vijesti o masakru kojeg su Rusi počinili u Buchi. Tamošnja vlada je nakon vijesti o masakru izjavila da će prestati koristiti ruski plin, ali tek nakon nekoliko godina.

  Drugim riječima Austrija izjavljuje da će prestat koristiti ruske energente kada oni prestanu biti važni. Ona će ih prestati koristiti godinama nakon što završi ruska agresija na Ukrajini. To bi svima nama trebalo biti neprihvatljivo.

  Mogli bi ovdje spomenuti Mađarsku, Finsku, Slovačku, Hrvatsku i brojne druge europske članice koje nemoralno financiraju Rusiju, ali to nema smisla. Bolje je pokazati one koji dokazuju da je moguća i drugačija Europa, da je moguća moralna Europa.

T  o nam dokazuju Italija i baltičke države koje predvodi Litva. Italija je zadovoljavala 40 % svojih plinskih potreba iz Rusije pa je sada odlučila prestati s tim. Ona je odlučila iskoristiti svađe Alžira, Maroka i Španjolske kako bi ruski plin zamjenila alžirskim.

  Praktički istovremeno Litva ponosno izjavljuje da je učinila pravu stvar i potpuno obustavila uvoz ruskog plina. Italija i Litva bi svima nama drugima trebale postati primjer kako raditi, kako prestati zarađivati na ukrajinskoj krvi.

  One bi trebale biti primjer Njemačkoj, Austriji, Finskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, a na kraju krajeva i samoj Ukrajini da prestanu zarađivati na ukrajinskoj krvi. Ovdje smo naveli i Ukrajini pošto iako je napadnuta od strane Rusije ona još uvijek po pitanju energenata s njom posluje. Još 19 travnja , znači praktički 2 mjeseca nakon agresije ruski plin je tekao kroz ukrajinske plinovode prema Europi.

  Vrijeme je da učinimo moralno ispravnu stvar i prestanemo financirati rusku agresiju. To bi trebalo vrijediti za sve članice Europske unije i za samu Ukrajinu. Da tim potezom ćemo pretrpiti gospodarsku štetu, ali ćemo učiniti pravu stvar, ali ćemo se naći na pravoj strani povijesti.

  Zar to nije vrijedno pada gospodarske aktivnosti od 10 % jer su one njemačke procjene od 6 % najobičniji idiotizam ? Kako itko može uspoređivati našu gospodarsku perspektivu, naša radna mjesta s mrtvima u Ukrajinu. To je potpuno nemoralno.

Nužno nam je na kraju navesti da je tekst napisan iz moralističke perspektive današnjih pravednika. Hladna istina se ne slaže s tom perspektivom pošto smatra da je dužnost svake vlade dizanje životnog standarda svojih stanovnika.

4.8 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] popela na vrh glave nalazimo svugdje. Kao prvi primjer toga će nam poslužiti njegove riječi „Europa zarađuje novac na ukrajinskoj krvi” kupujući rusku energiju. On to govori u doba kada Ukrajina dopušta izvoz ruske energije preko […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina