Komasacija

  Već godinama vlada je najavljivala i obećavala komasaciju Europskoj uniji. Sada je potrebno ispuniti dana obećanja. Komasacija će se na kraju provesti uz punu podršku lokalnih jedinica samouprave.

  U određenom smislu priča o komasaciji poljoprivrednog zemljišta je mokar san velikog broja naših vlada. Ministarstvo poljoprivrede je još u srpnju 2014 bilo dalo prijedlog zakona o komasaciji. Taj prijedlog biva prihvaćen pa je zakon o komasaciji donesen prije izbora 2015 godine. U stvarnosti ovaj zakon će postati mrtvorođenče.

  Plenkovićeva vlada će na kraju nastaviti posao Milanovićeve vlade koja je donijela prvobitni zakon. Ona će tome pristupiti puno ozbiljnije pa prvo priprema teren za zakon u razgovorima s Europskom komisijom.

  Tijekom studenog 2019 godine ministarstvo poljoprivrede je obavijestilo Europsku uniju o zabrani prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima do 2023 godine. Europska komisija je odobrila ovu odluku baš na vrijeme da digne rejting HDZ-a za parlamentarne izbore. Ta odluka Plenkovića je bila odobrena 16 lipnja, a izbori su održani 5 srpnja. Izborna manipulacija koja je pomogla HDZ-u ? Neupitno da !?

  Ipak navodeći to ne smijemo zaboraviti da ništa u životu nije besplatno. U planu koje je ministarstvo poljoprivrede uputilo Europskoj uniji u studenom 2019 godine se 28 puta spominje komasacija zemljišta. Govorimo o tome da se na 31 stranici dokumenta komasacija spominje 28 puta. Zbog toga se možemo upitati da li je Europskoj uniji bio poslan plan zabrane prodaje zemljišta ili plan komasacije ?

  Nakon toga trebamo obratiti pažnju na izvještaj Vijeća Europske unije o domaćoj poljoprivredi. Tamo se govori da domaća poljoprivreda prolazi kroz strukturalne reforme, da se prirodnim putem vrši okrupljavanje zemljišta. Potom se spominje iznimni nejednakost u veličini hrvatskih farmi. S jedne strane se nalazi 70 % farmi veličine manje od 5 hektara, a na drugoj 1 % farmi veličine veće od 100 hektara.

  Ovaj izvještaj nam je važan jer navodi da se komasacija događa prirodnim, evolucionim putem. To bi bio argument da je novodoneseni zakon o komasaciji u stvarnosti nepotreban.

  Potom dolazimo do domaćeg Plana oporavka i otpornosti iz 2021 godine koji je predan Europskoj komisiji. Taj plan će dobiti blagoslov Europske komisije u srpnju i na osnovu njega će se početi isplaćivati europski novci. Ono što se nije govorilo da bi bilo da se u planu čak 78 puta spominje komasacija poljoprivrednog zemljišta !? Ukratko komasacija je o jedan od strateških ciljeva Hrvatske i Europske unije.

  Nitko neće dovesti u pitanje da domaća poljoprivreda ima problem s navodnjavanjem i s uskim poljoprivrednim parcelama. To ćemo svi priznati,a problem ako možemo govoriti o problemu je poštenje u provođenju komasacije.

  Glavni problem zakona o komasaciji koji stupa na snagu danas bi bio da će pri provođenju on nekima biti majka, a nekima maćeha. Članak 3 zakona o komasaciji u svojoj točki 2 navodi da će neki izgubiti 10 % zemljišta, a neki dobiti 20 % zemljišta tijekom komasacije. Taj članak zakona je neupitno problematičan i sigurni smo da će biti zloupotrebljivan u provođenju komasacija.

  Po svemu drugome mi nemamo značajnijih primjedbi na Zakon ako se on bude provodio kako je napisan. Drugim riječima mi nemamo primjedbe ako će svi sudionici komasacije dobiti zemljište iste vrijednosti koju su „izgubili”. Normalno to je jedno veliko AKO !?

  Nakon što smo to naveli nužno je spomenuti da se Zakon o komasaciji, ne može, ne smije gledati odvojeno od drugih poljoprivrednih zakona. Jedna od novijih, važnijih zakonskih odredbi je ona o pravu na prvootkup poljoprivrednog zemljišta od strane države. Drugim riječima ministar će imati mogućnost da dopusti kupcu kupiti poljoprivredno zemljište ili uložiti veto. Taj veto bi bio državna kupovina poljoprivrednog zemljišta što otvara mogućnost manipulacijama.

  Za kraj nužno je ponovno napomenuti da će komasacija dovesti do stvaranja velikih farmi. Njih će na kraju krajeva biti lakše prodati strancima nego sadašnje rascjepkane parcele !? To je po nama glavni razlog zašto se Europska komisija toliko trudila da donesemo ovaj zakon. Mi smo na kraju krajeva vazal pa je ovaj zakon i donesen.

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina