Hrvatska je vazal

  Ako se vremena na vrijeme itko i posumnja da je Hrvatska neovisna država naša vlada ga ubrzo uvjeri u suprotno, uvjeri u to da je Hrvatska najobičniji vazal bez prava na vlastite nacionalne interese.

  Naša priča počinje još 2009 godine kada u posjet Hrvatskoj koja tada ima 4.3 milijuna dolazi predsjednik najveće svjetske države koja ima 1.34 milijardi stanovnika. Naravno govorimo o Kini. Hu Jintao je 19. lipnja 2009 godine doputovao u Hrvatsku kako bi dogovorio otvaranje prometnog koridora kojim će kineska roba preko riječke luke ulaziti u Europsku uniju. Kina je za širenje luke, gradnje nove željezničke pruge i sličnog ponudila investiciju tešku 10 milijarda dolara.

  Sanader koji je tada bio premijer zbog pritiska iz Europske unije čak i odbija primiti predsjednika Kine nudeći da ga primi zamjenik premijera Damir Polančec kojemu se tada već pripremao zatvor. Na kraju Hu Jintao, predsjednik Kine je bio primljen od Sanader i poslan kući neobavljena posla jer nama kineski novac nije potreban. Opravdano uvređena Kina tada križa Hrvatsku, sljedeće godine kupuje grčku luku Pirej i potom počinje ulagati u Srbiju dok Hrvatska kontejnerski terminal dava Filipincima.

  Sada krajem 2020 godine priča o riječkoj luki dobiva svoj nastavak s praktički identičnim rezultatom kao što je bio 2009 godine. Na javnom natječaju za Zagrebačku obalu Kina je ponudila 2 milijuna eura godišnje + proširivanje luke u sljedećih 5 godina. S druge strane protukandidat je bila zajednička ponuda Maersk Grupe i domaćeg Prvog Plinarskog Društva koja je iznosila 1 milijun eura godišnje naknade + proširivanje luke u sljedećih 10 godina.

  Prilično je jasno čija ponuda je trebala biti izabrana kao i gospodarski efekti prihvaćanja ponude Kineske državne kompanije,a ne Maersk grupe koja ima luku Rotterdam. Svi znamo koje bi Hrvatska dobila beneficije od davanja dijela Riječke luke Kini, ali s druge strane SAD i Europska unija su se tome usprotivili. Ovdje govorimo Europska unija iako možemo slobodno reći Njemačka i Nizozemska u čijim lukama bi se smanjio promet ako bi Kina svoje brodove preusmjerila u Rijeku.

  Vlada neovisne države bi odgovorila na ove pritiske riječima “Kina je uložila 9 milijardi eura u Portugal i nitko to nije bio zabranio“. Isto tako bi vlada neovisne države ukazala da je Kina kupila većinsko vlasništvo u “luci Pirej, 7 najvećoj luci Europske unije još 2016 godine i da nitko to nije bio zabranio”. Na kraju bi vlada neovisne države poentirala navodeći da “zakoni Europske unije jednako vrijede u svim njenim članicama pa stoga ako su Portugal i Grčka mogli dopustiti masovne kineske investicije u njihovu infrastrukturu onda to može i Hrvatska”. Naravno to bi učinila vlada neovisne države koja zna što su njeni nacionalni interesi ili koja uopće razumije pojam nacionalnih interesa.

  Ima li nam ovdje uopće smisla navesti da je Hrvatska ponovno rekla povjesno NE Kini istovremeno kada je Njemačka u ime Europske unije rekla povjesno DA potpisujući trgovinski dogovor o investicijama.

  Iz toga možemo jedino zaključiti da Hrvatska nije neovisna država nego jedan najobičniji vazal prije svega Njemačke.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina