Liberalizam nije mrtav

  Proteklih godina pod utjecajem predsjedničkih izbora u SAD i Brexit referenduma smo bili bombardirani vijestima o smrću zapadnog liberalizma. Ta vijest je bila najobičniji fake news i to ne zbog prošlogodišnjih izbora u SAD nego jer su novac i dalje kontrolirali liberali, a tko kontrolira novac ima moć.

  Rasprava o navodnoj smrti liberalizma je na najvišim razinama bila pokrenuta 2019 godine nakon govora ruskog predsjednika Vladimira Putina koji izjavljuje da je liberalizam zastario riječima: ”Liberali više ne mogu diktirati svašta svakome kao što su to bili radili desetljećima”. Nakon tih riječi on je još bio dodao:”Liberalna ideja kreće s pozicije da ništa ne može biti učinjeno. Migrant može ubiti, pljačkati, silovati bez straha jer prava migranata trebaju biti zaštićena”.

  Te riječi Putina o smrti liberalizma i njegovim promašajim su neupitno bile upućene domoljubno nastrojenim ljudima s ciljem potkopavanja zapadnog liberalizma, ali su one istovremeno pogodile preblizu centra. Zbog toga je na te riječi bio reagirao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk svojom izjavom :”Što ja stvarno nalazim zastarjelim su autoritarizam, kultu ličnosti i vladavina oligarha”.

  BBC je reagirao na te i druge riječi Putina svojim velikim tekstom kojim napada prije svega njegovu izjavu da je velika većina stanovnika protiv liberalizma. U tom tekstu koji predstavlja pokušaj obrane liberalizma BBC se bavi njegovom definicijom, potom tvrdi da Europljani podržavaju primanje migranata, LGBT prava i da liberalne stranke pobjeđuju na izborima što znači po BBC-u da liberalni poredak ima podršku građana. Jedino što je u tekstu negativnog napisano o liberalizmu su citirane riječi stručnjaka koji govori da je liberalizam doveo do pada primanja i atomizacije, uništavanja zapadnih društava. Složiti ćemo se da je to za običnog čovjeka najvažnije ?

  U SAD-u, a možemo slobodno reći i u zapadnoj Europi možemo slobodno reći uživa podršku samo 20 % stanovnika i nije teško zamisliti zašto. Gledajući iz ženske perspektive, a nemojmo zaboraviti da žene čine 50 % građana, birača liberalizam ih je oslobodio kako bi stupile u radni odnos,a pitanje je koliko njih to stvarno želi. Djeca u liberalizmu ne predstavljaju budućnost nego teret koji ograničava slobodu svojih roditelja što je na kraju dovelo i do demografskog kolapsa čemu pridonosi sloboda migriranja.

  To nam ujedno ukazuje zašto se po Ivanu Krastevu istočna Europa okrenula protiv liberalizma. Latvija je izgubila 27 % svog stanovništva njihovom migracijom u zapadnu Europu, dok je Litva izgubila 22.5 %, Bugarska 21 %, a Rumunjska 3.4 milijuna građana. Zbog toga istočna Europa se pobunila protiv liberalizma, a ne multikulturalizma kako vole navoditi zapadni mediji. Njihov odgovor na to je zamjena individualizma i univerzalizma, osnovnih liberalnih vrijednosti s nacionalnim zajedništvom što kao što smo vidjeli u Poljskoj i Mađarskoj uživa apsolutnu podršku tamošnjeg biračkog tijela.

  Gledajući da liberalizam uživa podršku samo 20 % stanovnika čovjek bi se mogao složiti s Putinom i drugima da je liberalizam mrtav, ali to bi bila potpuna laž. Glavnim zapadnim medijima kao i našim gospodarskim sustavom upravljaju liberali. Kada to tvrdimo ciljamo na činjenicu da nema nikakve veze da li govorimo o društvenim mrežama, središnjim bankama ili najvećim zapadnim korporacijama pošto svima njima upravljaju liberali. To znači da oni imaju moć da oblikuju sustav, a to što se građanima tome protive nema baš nikakve veze pa je stoga izjava Donalda Tuska kojom je osudio Putinov autokratizam i oligarhiju bila smješna pošto zadnji put kada smo gledali Donald Tusk nije na izborima bio izabran za predsjednika Europske unije (predsjednik Europskog vijeća), dok je Putin bio izabran na kakvim takvim izborima.

  U osnovi gospodarskog gledanja pitanje liberalizma i njegovih protivnika bi bilo da li ćemo imati internacionalne ili nacionalne tajkune. Zapad zagovara prve,a Rusija, Mađarska, Poljska i slični druge.

4.3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina