Financije i gospodarstvo

  Najlakše ćete se zamjeriti eurokratima, navodnim stručnjacima i Plenkoviću ako ustvrdite da su financije i gospodarstvo dvije potpuno različite stvari. Zbog toga im nikada nemojte spominjati današnju Rusiju.

  Tijekom devedesetih godina ruski oligarsi su masivno pljačkali Rusiju i novac slali u Europu i SAD. Nema nikakve veze da li ovdje govorimo o ruskom vrhovnom šefu mafije ili Hodorovskom. Putin je postao popularan u Rusiji zbog slamanja njihove gospodarske i političke moći.

  Svi preživjeli Jeljcinovi oligarsi i one koje on stvara znaju da se nalaze pod vlašću države, pod vlašću predsjednika. To nam ujedno ne znači da su oligarsi prestali izvlačiti novac iz Rusije i slati ga na Zapad. Jednostavno oni su to sada radili samo uz dopuštenje ruske vlade.

  Prije svog odlaska u mirovinu šef ruske središnje banke Sergej Ignjatev se bio  usudio javno kritizirati tamošnji sustav. On početkom 2013 godine izjavljuje da 50 milijardi dolara svake godine oligarsi ilegalno prebacuju na Zapad. Drugim riječima on je izjavio da se 2.5 % ruskog BDP-a godišnje ilegalno seli na Zapad.

  Atlantic Council je dao još goru procjenu novca koji su oligarsi prenijeli na Zapad. Po njima se ukupna cifra novca prebačenog iz Rusije na Zapad kreće oko tisuću milijardi dolara. Nakon ruske invazije Ukrajine i od Zapada uvedenih sankcija taj novac je prestao teći iz smjera ruskih džepova u europske/američke. To se osjeti, to će se osjetiti i u Rusiju i na Zapadu.

  Taj novac,a govorimo o 50 – 100 milijardi dolara će ostati u Rusiji što će dovesti do povećanja suficita platne bilance. Druga stvar koja pozitivno utječe na taj financijski suficit je smanjenje uvoza zbog sankcija. Cijeli tucet zapadnih korporacija je ranije prodavao svoje proizvode i usluge u Rusiji. Sada su oni to prestali jer ne žele poslovati s okupatorom dijela Ukrajine.

  Normalno treći segment ove financijske situacije predstavlja pad kupovne moći Rusa. S svojom sniženom kupovnom moći zbog delvacije i drugih razloga oni nisu u stanju kupovati proizvode kao ranije. Takvu devalvaciju je inače uvijek predlagao MMF u cilju stabiliziranja državnih financija.

  Realni finalni rezultat svih tih događa kao i povećanja cijena energije je očekivani rekordni suficit Rusije u 2022 godini. Zapadne procjene nam tako govore da će Rusija ove godine zabilježiti suficit platne bilance od 240 milijardi dolara. Toliko će ona više novca primiti iz svijeta za svoje proizvode i usluge nego što će ga od njih kupiti.

  Ukratko prva posljedice ovog rata za Rusiju su pad životnog standarda, ekonomska depresija i financijski uspjeh. Ovog posljednjeg ovog procvjeta ruskih financija su vrlo svjesni na Zapadu što predstavlja razlog za pokušaj zabrane izvoza ruske energije. Bez toga, bez stvarno ozbiljne zabrane izvoza ruske nafte i plina Rusiju se ne može slomiti.

  Ovo sve što se trenutačno događa samo omogućava Rusiji da obnovi svoje zalihe dolara i eura nakon prvobitne greške !? To je naš završni dokaz teorije da su financije i gospodarstvo dvije različite stvari.

4.3 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Financije i gospodarstvo […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina