Ruske strategije

  Invazija Ukrajine nije prošla kako je Kremlj zamislio. To danas ozbiljno limitira ruske strategije. Prije nego što govorimo o njima prvo trebamo vidjeti kako se Putin doveo u ovu situaciju.

  Svima koji su čitali knjigu „Red storm rising” koju je napisao Tom Clancy 1986 godine znaju kako ova priča počinje. U toj knjizi šef KGB-a biva pozvan na sastanak državnog vrha. Na sastanku se trebalo raspravljati o sovjetskoj invaziji susjedne države.

  On je došao na sastanak noseći 3 dosjea. Prvi dosje govori mi ćemo bez ikakvih problema pobjediti. Drugi mi možemo izgubiti, a treći mi ćemo izgubiti. Nakon što je šef KGB-a vidio da predsjednik zagovara invaziju on je predao dosje „mi ćemo pobjediti”.

  Taj scenarij se stvarno dogodio u Moskvi početkom 2022 godine. Glavnu ulogu je u stvarnom životu odigrao šef FSB-a (ruska verzija KGB-a) za inostranstvo. On je Putinu rekao da će Ukrajinci otvorenih ruku dočekati rusku vojsku.

  Već u prvoj polovici ožujka 2022 godine Rusija je uhitila odgovornog šefa FSB-a i njegovog zamjenika, ali bilo je kasno. Bilo je kasno pošto je Rusija u ovaj rat, u ovu invaziju ušla potpuno opušteno.

  Jedan od početnih dokaza ove opuštenosti ispadne brojčano stanje ruske vojske. Dio vojnih transportera je prevozio manje od 50 % mogućih vojnika u vojnom konvoju. Iz toga možemo lako doći do razloga za početni neuspjeh.

  Govoreći o ruskom FSB/KGB i njegovim obavještajnim podacima red nam je navesti da se ništa nije promjenilo. Ova organizacija je ispala jednostavno nesposobna pa ju je početkom svibnja 2022 Putin „izbacio” iz Ukrajine. Sve obavještajne podatke će sada skupljati vojnoobavještajna služba, a ne više KGB/FSB.

  Nakon što smo ukazali na ono što se ranije događalo i ruske u realnosti neuspjehe red je baviti se budućnošću. Prije izbijanja rata Rusija je imala 900 000 vojnika, a Ukrajina 125 000. Obje strane mogu mobilizirati dodatne vojnike, a Ukrajina je to već učinila.

  Rusija danas može mobilizirati dodatnih 2 milijuna vojnika bez ikakvih problema, ali… To ali predstavlja političku cijenu koju će Putin platiti za tu mobilizaciju. Jedno je mobilizirati ljude za obranu domovine, a drugo za invaziju. Dosta njih će sigurno odbiti poziv za mobilizaciju kako bi sudjelovali u invaziju. Milošević je to bio naučio još 1991 godine u Hrvatskoj !?

  Znači ruska mobilizacija za rat s Ukrajinom je duboko problematična za Kremlj. Ako prihvatimo ovu činjenicu tada se postavlja pitanje može li Rusija s trenutačnom vojskom zauzeti Slavjansk ? Riječ je o mjestu kojeg su proruski separatisti osvojili u ožujku, a izgubili u srpnju 2014. Ukratko ovaj grad je danas tvrđava koja sada već mjesecima odbija ruske napade. Slavjansk je važan, a sve drugo danas je nevažno.

  Nakon ovog pitanja dolazi ono o pružanju mogućnost Rusiji za časni mir „bez” pobjednika. Sastavni dio tog dogovora o časnom miru bi bilo ukrajinsko priznanje ruske aneksije Krima i minimalno još neovisnosti Donbasa. Rusija je osvojila dovoljno teritorija kako bi nagovorila Ukrajini na „časni mir”, ali SAD mu se protivi. On se protivi tom scenariju pošto je njegov strateški cilj da Rusija iskrvari u ovom ratu.

  Na kraju taj časni mir bi mogao stvoriti potencijalne probleme Putinu. Većina Rusa podržava rusku invaziju Ukrajine i očekuje pobjedu !? Razlog za to se nalazi u ruskoj propagandi kojoj oni vjeruju. U jednom od najčudnijih videa koje smo pogledali ruski analist viče da je Ukrajina neprijatelj Rusije od 1991. Ona je neprijatelj jer je vodila ukrajinizaciju Ukrajine !?!? Što više reći ?

  Sve u svemu Rusija, a prije svega Putin je u dubokim problemima. Dobar dio problema se može rješiti osvajanjem Slavjanska i potom zamrzavanjem linije fronte, postizanjem ratnog primirja. To je najbolje što Rusija danas može postići, a problem nesposobnosti ili strane infitracije KGB/FSB-a će trebati čekati.

  U određenom smislu najbolje rješenje za Putina bi bilo da otiđe u mirovinu. Da učini isto ono što je učinio Jeljcin kada je 1999 predao vlast Putinu priznajući svoje greške !?

5 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina