Putin je izgubio još 2014

  Ruska katastrofalna invazija Ukrajine predstavlja samo nastavak stare greške. Putin je izgubio još 2014 godina kada je anektirao Krim i stvorio „neovisne” republike Donbasa. Tada je bio bijesnio pa mu se nitko to nije usudio reći da čini grešku.

  Naša priča o Ukrajini započinje 2010 godine u doba održavanja predsjedničkih izbora. U drugi krug su bili ušli Janukovič i Timošenko dok je heroj prve ukrajinske revolucije bio najomraženija osoba u državi. Govorimo naravno o Juščenku koji u prvom krugu izbora osvaja samo 5.45 % glasova.

  Na drugi krug izbora te 2010 godine izlaze Timošenko kao predstavnica europske Ukrajine i Janukovič kao predstavnik ruske Ukrajine. Na kraju Janukovič pobjeđuje s osvojenih 49 % glasova dok Timošenko osvaja njih 45.5 %.

  Te izbore obilježavaju prijevare i rezultati koji negdje liče na one iz sjeverne Koreje. Drugim riječima Janukovič u Donjetsku osvaja više od 90 % glasova, a Timošenko u Lvivu !? Bez obzira na to oni prikazuju stvarno političko stanje u Ukrajini 2010 godine.

   Kada gledamo kartu s izbornim rezultatima vidimo da proruski dio Ukrajine čine njen istok, jug i jugoistok. S druge strane prozapadni dio Ukrajine čine njen sjeverni, sjeverozapadni i zapadni dio. Ukratko Ukrajina je 2010 godina bila praktički na pola podijeljena između svog zapadnog i istočnog dijela.

  Potom nam dolazi 2014 godina i Majdan revolucija ili preciznije od zapada organizirani puč u Ukrajini. Rusija je u trenutku ovog događaja imala nekoliko razumnih opcija, ali niti jednu od njih nije iskoristila.

  Prva od tih opcija je poslati specijalce u uniformama ukrajinske policije iz Donjetska i rastjerat demonstrante u Kijevu. Druga opcija je bila instalirati legitimno izabranog predsjednika Janukoviča u Donjetsku ili Sevastopolju. Tu bi on predstavljao legitimnu vladu Ukrajine dok bi oni u Kijevu bili pravno gledajući pučisti. Tim potezom Rusija bi bila na pravoj strani povijesti, ali to se nije dogodilo.

  Možemo reći da je Putin u nastupu bijesa nakon druge prozapadne ukrajinske „revolucije” izgubio živce. On je naredio aneksiju Krima i stvaranje Donjetska i Luganska neovisnih republika. Tom svojom odlukom, tom svojom greškom on je stvorio današnju neupitno prozapadnu Ukrajinu !?

Kao što smo ranije rekli Ukrajina je na izborima 2010 godina bila duboko podijeljena na proruski i prozapadni dio. Na tim izborima Janukovič je bio osvojio 12 milijuna glasova, a Timošenko 11 milijuna (slika). U Donjetsku i  Lugansku je živjelo 6-7 milijuna proruski nastrojenih građana. Ajmo reći da zajedno s Krimom govorimo 4 milijuna proruski nastrojenih glasača. Ukratko kada bi sada imali reprizu izbora iz 2010 prozapadni blok bi osvojio 11 milijuna glasova, a proruski 8 milijuna.

  Time je priča završena. Odlaskom Donjetska, Luganska i Krima Ukrajina je postala homogena prozapadna država. Kasnije je i sam Putin skužio svoju grešku ili mu ju je netko uspio objasniti. U skladu s tim pozicija Rusije od 2015 godine na dalje glasi: povratak Donjetska i Luganska Ukrajinu u zamjenu federalizaciju. Riječ bi bila o federalizaciju o kojoj mi Donbas regija imala pravo veta na ulazak u NATO i Europsku uniju.

  Time on želi kompenzirati sranje koje je u bijesu napravio 2014 godine aneksijom Krima i stvaranjem narodnih republika. Koliko god to netko želi vrijeme nije moguće vratiti natrag. To ne može nitko, to ne može čak niti Putin koliko god da on to poželi.

  Putin je na kraju krajeva pravi otac sadašnje prozapadne Ukrajine i to nitko ne može opovrgnuti. Mi sada svi živimo s posljedicama njegove pogreške iz 2014 godine.

  Za kraj red je spomenuti da nije samo on donio pogrešnu odluku tijekom Majdan revolucije. Nju su donijeli i Ukrajinci koji su 2020 godine imali 18 % manja primanja od onih prije svoje „revolucije”. Baš su se oni s njom usrećili !?

4.3 12 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Rusija nije reagirala, ali je to učinila 2014 nakon novog puča. Svojom idiotskom aneksijom Krima i okupacijom Donjetska i Luganska Rusija je zauvijek izgubila […]

trackback

[…]   S druge strane današnji cilj Ukrajine je oslobađanje okupiranog teritorija. Govorimo ovdje današnji pošto on to jučer nije bio zbog potencijalnog političkog poremećaja. Taj potencijalni poremećaj bi jučer bio ponovna podjela na proruski istok i prozapadni zapad Ukrajine. […]

trackback

[…] protuNATO demonstracije 2008 godine i rezultati ukrajinskih izbora. Na izborima je ovdje uvijek pobjeđivala proruska Stranka Regija čime zaključujemo razgovor o razmišljanju stanovnika prije Majdan revolucije. Nakon što […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina