Ciljevi rata u Ukrajini

  Rat u Ukrajini sada već traje više od 100 dana. Vrijeme je stoga da govorimo koji su čiji ciljevi rata u Ukrajini.

  Svaka od strana koje direktno ili indirektno sudjeluju u ratu ima svoje političke ciljeve. Prije nego što se bavimo tim ciljevima red je napomenuti da je samo jedna politička strana demokracija u pravom smislu te riječi. Govorimo ovdje o SAD čiji srednjeročni politički ciljevi nisu pretjerano jasni.

  Za početak vrijeme je da se bavimo agresorom, Rusijom čiji ciljevi su od prvog trenutka bili jasni. Svi ruski ciljevi su bili ispunjeni krajem 2013 godine kada je Ukrajina odbila ulazak u Europsku uniju i NATO. Potom su ti ciljevi uništeni „događanjem naroda” u Kijevu. U skladu s tim cilj Rusije je bio odvajanje Ukrajine od zapadnih vojnih i ekonomskih saveza.

  Kako je taj plan propao nakon uspješne ukrajinske obrane Kijeva Ruski cilj postaje pirova pobjeda. Tu pirovu pobjedu bi predstavljala osvajanje Donbasa, cijele ukrajinske obale Azovskog mora i zadržavanje dijela lijeve obale Dnjepra.

  S druge strane današnji cilj Ukrajine je oslobađanje okupiranog teritorija. Govorimo ovdje današnji pošto on to jučer nije bio zbog potencijalnog političkog poremećaja. Taj potencijalni poremećaj bi jučer bio ponovna podjela na proruski istok i prozapadni zapad Ukrajine.

  Sada ta podjela više niti teoretski nije moguća jer Ukrajinci s punim opravdanjem mrze Ruse. Za kraj razgovora o Ukrajini red nam je navesti da ona više nije demokracija. Prvo je početkom svibnja Ukrajina zabranila 11 stranaka, a potom niti mjesec dana kasnije najurila zaštitnicu ljudskih prava. Obje odluke su protivne ukrajinskim zakonima i ustavama, ali to je ispalo nevažno.

  Nakon što smo naveli ciljeve zaraćenih strana red je navesti i onaj Europske unije. Njen osnovni cilj je povećavanje cijene energije koje građani plaćaju,a da istovremeno eurokrati ostanu nevini. Za to im odlično služi rat u Ukrajini jer oni su nevini, a cijena je otišla u nebo.

  Cijena fosilne energije po eurokratima treba otići u nebo kako bi ljudi počeli koristiti preskupu zelenu energiju koja će nas osiromašiti. To je Europska unija govorila prošle godine u ovo vrijeme, a kao dokaz toga imamo i europski porez na fosilna goriva. Oko toga pitanja ili preciznije oko toga koliko cijene energije otpada na europski porez su se bili svađali Poljska i Europska unija. Mi bi rekli da je to oko 30 %. Ukratko politički cilj Europske unije u ovom ratu je visoka cijena energije pa je dobro da rat traje.

  Potom nam je red spomenuti i SAD. Jedan od ciljeva ove demokracije je da Rusija iskrvari, ali mi ne znamo što se s tim dobiva. Svi smo svjesni toga da trenutačna situacija gura Rusiju i zagrljaj Kine. U tom scenariju gube SAD i Europska unija pa nam je blago govoreći čudan.

  Za kraj red nam je spomenuti i Kinu koja sada uživa. Ona uživa pošto zna da se nalazi na zapadnoj listi neprijatelja,a Zapad sada ratuje s Rusijom. Zbog toga njoj ovaj rat odgovara pošto u trenutačnom predahu može nastaviti širiti svoj utjecaj. Iako Kina ne sudjeluje u ratu ona je danas važna Rusiji kao ispušni ventil za sirovine i tehnologiju.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina