Počelo je

  Najjednostavnije govoreći počelo je ono što smo svi čekali. Zapad je počeo vikati na države koje iskorištavaju sadašnju situaciju i kupuju ruske sirovine na popustu !?

  Riječ je u osnovi o noćnoj mori zapadnih država bez obzira da li govorimo o zelenoj transformaciji ili ruskoj invaziji. Sadašnju paniku je pokrenula odluka Indija da kupi jeftinu rusku naftu.

  Indija spada u poveću grupu azijskih i afričkih država koja tijekom glasovanja u Ujedinjenim Narodima nije osudila Rusiju. Ne samo da ona nije osudila Rusiju nego je nakon zapadnih financijskih sankcija pokrenula pregovore s Moskvom.

  Osnovu tih pregovora predstavlja izbacivanje dolara i eura iz njihove međusobne trgovine. Već 25 veljače Indija je predložila Rusiji plaćanje u indijskoj valuti kako bi se zaobišle zapadne sankcije. Ako izuzmemo vojnu industriju glavna važnost Rusije iz perspektive Indije prije invazije je bio uvoz gnojiva.

  Kako se cijene energije počelo dodatno divljati nakon ruske invazije New Delhi je došao na ideju da kupi rusku naftu. Nužno nam je ovdje napomenuti da Indija do sada praktički nije uvozila naftu iz Rusije što je i razumno. Geografski, što znači cjenovno puno bliže su joj zaljevske države, Iran, Brunej i slično pa stoga…

  Sada se situacija promjenila jer je cijena nafte 2022 godine porasla 40 %, a Rusija je očajna da za nju nađe kupce. Ona je tolika očajna da dava velike popuste na prodaju nafte koji su privukli Indiju. Po riječima predstavnika indijske vlade: „Rusija nudi naftu i drugo s visokim popustom. Mi ćemo biti sretni da to kupimo”.

  Ta najava kupovine je realno gledajući bacila Zapad u očaj. On je bačen u očaj jer SAD i Europska unija ne mogu ništa učiniti osim moljakati Indiju da to ne radi. To su na kraju i učinili.

  U utorak 15 ožujka glasogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavljuje:

Indija neće prekršiti sankcije Rusiji ako kupi njenu naftu. Ona će ipak trebati razmisliti na kojoj strani će se naći u povijesnim knjigama kada budu pisane. Podrška ruskim liderima predstavlja ujedno podršku ruskoj invaziji”.

  Ukratko SAD je izjavio da se protivi indijskoj kupovini ruske nafte i drugih sirovina, ali da neće ništa poduzeti. Realno gledajući niti SAD niti Europska unija ne mogu po ovom pitanju ništa poduzeti.

  Trenutačno Zapad se nalazi gotovo u ratu s Rusijom i hladnom ratu s Kinom. On si ne može priuštiti otvorenu svađu s Indijom jer bi ju ona mogla razbjesniti, izbaciti iz suradnje s Zapadom. Sama mogućnost da Kina s 1.4 milijarde stanovnika, Indija s 1.3 i Rusija s svojim sirovinama formiraju protuzapadni blok predstavlja noćnu moru zapada.

   Iz toga razloga Indija danas može raditi baš sve što želi. Jednostavno Washington DC i Brussels će joj baš sve oprostiti jer je očajnički žele zadržiti u prijateljskim odnosima.

  Ova odluka Indije u stvarnosti ukazuje na jedan puno ozbiljniji zapadni makroekonomski problem. Ona otvara pitanje kako će se zapadne korporacije moći tržišno natjecati s onima iz Kine i Indije. Korporacije iz ove dvije države će kupovati sirovine za svoje proizvode s 50 % popusta dok će one zapadne plaćati punu cijenu.

  Gledajući iz čisto gospodarske perspektive riječ je o iznimnom problemu koji se nikako ne može riješiti. Taj dio ne smijemo nikada zaboraviti.

5 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina