Tko podržava Rusiju

  Jedno od osnovnih pitanja koje se danas izbjegava spomenuti je tko podržava Rusiju ? Tko nije, koje države nisu osudile rusku invaziju Ukrajine ?

  Prvo osnovno iznenađenje za tipičnog stanovnika zapada predstavlja podatak da države u kojima živi većina stanovnika svijeta nisu osudile invaziju. To predstavlja iznenađenje za autora ovog teksta koji osuđuje svako strano uplitanje u druge države.

  Za nas nema nikakve veze da li govorimo o invaziji Iraka, Libije, Sirije, puču u Ukrajini (2014) ili ruskoj invaziji Ukrajine. Mi ovdje uvijek podržavamo legitimnu vladu svake države !? To je naša pozicija jer znamo da rat i revolucije više koštaju u ljudskim životima nego bilo koja nesposobna vlada. U stvarnosti mi podržavamo invaziju samo država koje neupitno počinjavaju genocid.

  Zbog našeg takvog razmišljanja mi osuđujemo invaziju Ukrajine, ali dobar dio država to ne čini. Na glasovanju u generalnoj skupštini Ujedinjenih Naroda 52 države nisu glasovale za osudu ruske invazije Ukrajine !?

  Najzanimljivi par država koji ju nije osudio invaziju su Pakistan i Indija. Ove dvije države se realno gledajući u ničemu ne slažu, ali se slažu u tome da ne osuđuju Rusiju za invaziju. Njima su se tamo još pridružila Irak i Iran dok je Sirija glasovala protiv.

  Kako bi u geografski razumjeli posljedicu glasovanja ovih država samo ćemo navesti jedan primjer. Osoba bi mogla dana hodati od obale Sredozemnog mora do obale Japanskog mora bez da kroči na teritorij države koja je osudila Rusiju !?

  Kada gledamo situaciju u Africi red nam je navesti da Zambija, Južna Afrika i još 24 države nisu osudile Rusiju !? Ukratko od 54 afričke države njih 28 je osudilo Rusiju, a 26 je bilo neutralno. Najveći diplomatski šok je predstavila odluka Maroka da pobjegne s glasovanja. Riječ je o šoku pošto je Maroka jedan od temelja zapadnog sigurnosnog sustava u Africi. Tu odluku Rabata nitko nije očekivao što je izazvalo bezbrojne kontroverze.

  Glasovanja Latinskoameričkih država s druge strane nikoga nije iznenadilo. Pri glasovanju suzdržani su bili stari prijatelji Moskve. Riječ je o Kubi, Nikaragvi i Boliviji dok jedino iznenađene predstavlja El Salvador. Naftom bogata bankrotirana Venezuela nema mogućnost glasovanja jer nije platila „članarinu” u Ujedinjenim Narodima.

  Na kraju za Latinsku Ameriku jedno je glasovanje u Ujedinjenim Narodima, a drugo realnost. Iako su na primjer Brazil i Meksiko kao dvije najvažnije države glasovale protiv Rusije u generalnoj skupštini UN one se protive sankcijama. Ove dvije države su uložile veto na uvođenje gospodarskih sankcija Moskvi u Latinskoj Americi !?

  Na kraju red nam je spomenuti pozicije bivših sovjetskih republika, danas država. Armenija i Azerbejdžan koji imaju isti odnos kao Pakistan i Indija nisu osudili Rusiju. Jedina država na Kavkazu koja ju je osudila biva očekivano Gruzija !? U središnjoj Aziji se niti jedna država nije usudila glasovati niti za Rusiji niti protiv nje. Možemo reći da je to rezultat straha od Rusije i Kine !?

  To je stvarno stanje po pitanju osude Rusije u Ujedinjenim Narodima. Radi pojednostavljenja procesa navesti ćemo da u svijetu živi 8 milijardi ljudi. Od tog broja njih po 1.4 milijarde živi u Kini i Indiji. Potom ovdje navodimo Pakistan i Bangladeš s po 0.2 milijarde,a onda dolazi Rusija s 146 milijuna, Vijetnam 98, Iran 85…

  Ukratko države u kojim živi minimalno polovina svjetskog stanovništva nisu osudile rusku invaziju Ukrajine. To je jedan podatak koji bi nas sve trebao jako zabrinuti !?

Za kraj red nam je objasniti i zašto se brojevi država koje nisu osudile invaziju ne poklapaju. Jedno je reći koliko je država na glasovanju u Ujedinjenim Narodima osudilo Rusiju, a koliko nije dok punu sliku trebamo uračuniti i one koji su pobjegli s glasovanja. To je glavni razlog zašto navodimo da 52 države nisu osudile Rusiju iako je stvarni broj bio malo veći.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Tko podržava Rusiju […]

trackback

[…] javnošću, ali s ruskom invazijom Ukrajine to više nije moguće. Već smo prije zaključili da cijeli svijet nije osudio tu invaziju nego samo zapadni svijet i njegovi […]

trackback

[…] Na glasovanju u Ujedinjenim narodima održanim početkom ožujka 2022 rusku invaziju nisu osudile 52 države. Ujedno riječ je o državama u kojima živi pola svjetskog […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina