Kasmir

Kašmir

Danas kada se vodi ratni sukob za dijelove Kašmira između Indije i Kine red je podsjetiti se kako je sve to bilo počelo, kakva je tamo stvarna situacija.

Država Kašmir nastaje 1846 godine kada bivšem premijeru i izdajniku država Sikha Velika Britanija dodjeljuje mogućnost kupovine Jammu i Kašmir. Na kraju Gulab Singh će platiti 75.000 rupija kako bi postao maharadža države službenog imena Kašmir i Jammu. Tim potezom, tom odlukom je je stvorena država kojom vlada Hindus, a većina njenih stanovnika su muslimani što u 19 stoljeću nitko nije smatrao posebno značajnim.

To pitanje koje je u 19 stoljeću bilo nevažno u 20 stoljeću postaje od iznimnog značenja u trenutku formiranja neovisnih država Indije i Pakistana. Obje ove države u trenutku svog formiranja su bile iznimno agresivne prema preostalim državicama kojima su upravljale maharadže pa je tako Indija vojno anektirala Hyderabad koji je 4 puta veći od Hrvatske i još jednu državicu dok je Pakistan to isto pokušao s Kašmirom.

Kašmirom je te 1948 godine kao što smo rekli upravljao Hindus dok su Muslimani predstavljali veliku većinu stanovnika. Formiranjem Indije i Pakistana po mišljenju tadašnjeg premijera Kašmira i britanskog generala Cawthorna rat za Kašmir je postao neminovnost. Jednostavno Pakistan nije mogao dopustiti da Kašmir postane dio Indije jer bi mu ona onda kontrolirala praktičke sve izvore vode dok je istovremeno postojao strah u Indiji da će muslimanska većina stanovnika Kašmira pretvoriti ovu državicu u saveznika Pakistana. Jednostavno sve o Kašmirskoj tragediji se znalo daleko unaprijed.

Tako je 1947 godine izborio prvi Indijsko-Pakistanski rat za Kašmir tokom kojeg je postavljena tamošnja granica između ove dvije države. U određenom smislu obje države su ovaj rat mogle slaviti kao svoju pobjedu. Indija pošto je anektirala 2/3 Kašmira,a Pakistan jer je anektirao za sebe strateški vrlo značajnu 1/3. Ovo nije posljednjih Indijsko-Pakistanski rat po pitanju Kašmira, ali nakon njega se situacija neće više značajno mijenjati.

S druge strane nedefinirana granica između Kine i Indije kao i podrška Indije Dalaj lami 1959 godine dovodi ubrzo do sukoba između ove dvije države. Kako je Indija odbila 1960 godine potpisati sporazum o granici za razliku od Nepala i Burme Kina je poslala svoju vojsku na područje koje smatra svojim. Odgovarajući na taj kineski potez Indija je poslala vojsku u utvrđenu uporišta koja smatra svojim, a koja se nalaze u iza kineske vojske. U toj napetoj situaciji još uvijek ekspanzionistička Indija je po vlastitom priznanju bila stavila vojnike na neupitni kineski teritorij što je postao neupitan razlog za vojni sukob.

Indija samouvjerena nakon pobjede u ratu s Portugalom 1961 godine jednostavno nije očekivala da Kina može voditi ozbiljnije vojne operacije u Himelajima tako da nije bila spremna za ono što se ubrzo dogodilo. S druge strane Kina zabrinuta graničnim provokacijama i užasnuta Indijskim napadom na Portugal je odlučila pokrenuti ofenzivu operaciju u listopadu 1962 godine. Rat je trajao samo mjesec dana i u njemu je Kina bila potpuno porazila Indiju. Ta potpuna pobjeda je rezultirala stvaranjem Kineskog Kašmira imena Aksai Chin, ali i priznanjem od strane Kine 70 % teritorijalnih zahtjeva Indije na drugim graničnim područjima. Kina je te i sljedeće godine bila užasnuta mogućnošću formiranja proameričke vojne diktature u Indiji što je rezultiralo ovim za Indiju pozitivnim mirovnim sporazumom.

Sljedeće godine Pakistan priznaje teritorijalne zahtjeve Kine u Kašmiru ustupajući joj malene dijelove svog teritorija čime je više-manje formirana sadašnja granica u Kašmiru. Iznimno važna riječ u ovoj priči je više-manje pošto granica između Kine i Indije u Kašmiru nije 100 % utvrđena što je dovelo do sukoba 2018 i 2019 godine,a i sada u lipnju 2020 godine.

Teritorij države Kašmir formirane jednom od najvećih izdaja u povijesti i dan danas više od 170 godina nakon svog otrovnog formiranja dovodi do gubitka ljudskih života. 3 države koje zajedno imaju gotovo 3 milijarde stanovnika se i dan danas bore za njen teritorij.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina