cigarete

Tvornica Duhana Rovinj

Tvornica duhana Rovinj koja neupitno predstavlja uspješnu privatizaciju u Hrvatskoj će nakon svojih 150 godina postojanja otići u povijest i tamo se pridružiti našim bezbrojnim proizvođačkim tvrtkama.

Za razliku od većine drugih tvrtki privatizacija Tvornice duhana Rovinj je bila relativno poštena tako da je svaki zaposlenik dobio pravo na otkup dionica koje je potom otplaćivao iz iz svoje plaće. Zbog tog razloga će i oni koji su tada raditi na običnim radnim pozicijama postati bogataši nakon prodaje kompanije BAT-u 2015 godine.

Vrijeme je ipak da se iz 2015 godine vratimo na početak ove priče u 1991 godina i raspad komunističkog sustava. To je bilo vrijeme kada je najmoćnija duhanska kompanija u Hrvatskoj bila Tvornica duhana Zagreb, dok je od drugih kasnije poznatijih imena postojala i Tvornica duhana Zadar. To je ujedno bilo doba kada je na području Jugoslavije Tvornica Duhana Rovinj bila tek 14 po svojoj veličini, ali onda se stvari drastično mijenjaju.

Doba devesetih godina je bila doba nezakonitih privatizacija i divljeg tržišta,a ništa bolje to danas ne dokazuje od Tiska koji je u to vrijeme prodavao duhanske proizvode i novac zadržavao za sebe. Tvornica duhana Rovinj je bez obzira na praktički monopolističku poziciju Tiska za razliku od drugih obustavila „prodaju” duhana putem Tiska što je ispalo ispravnom odlukom. U to vrijeme nekadašnji gigant Tvornica duhana Zagreb je upala u probleme tako da je 54 % ove tvrtke preuzela Zagrebačka banka koja je udio potom prodala TDR-u 1998 godine. Radnici TDZ su protestirali preuzimanje znajući što će se dogoditi s njihovim radnim mjestima, ali………

Istovremeno TDR je uživao punu podršku vlade tako da je uz njenu pomoć porazio pokušaj British-American Tobacco ulaska na domaće tržište putem preuzimanja i modernizacije Tvornice duhana Zadar. Tadašnji podpredsjednik vlade Slavko Linić je bio izjavio da je BAT loš investitor dok je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić postavljao nemoguće uvjete kako bi investicija propala. To je ujedno bilo vrijeme kada menadžeri pokušavaju prodati Tvornicu duhana Rovinj Philip Morrisu, ali ovaj odbija za nju platiti 1.1. milijardi eura.

Još 2003 godine u pripremajući se za prodaju Tvornica duhana Rovinj se transfomira u Adris grupu čiji ona postaje samo jedan, ali tada još neupitno najbogatiji dio. Potom nam dolazi 2014 godina kada Adris grupa preuzima Croatia osiguranje što se po nalazu Državne revizije za proračun RH u 2014. godini nije smjelo dogoditi, nakon čega je sljedeće godine došlo i do prodaje Tvornice duhana Rovinj British American Tobacco-u za 505 milijuna eura.

Ugovorom o prodaji je jasno bilo navedeno da BAT mora zadržati proizvodnju u Kanfanaru sljedećih 5 godina ili u prevodu minimalno do kraja 2020 godine. Isto tako smo svi znali da BAT gradi ulaže iznimni novac u svoje rumunjske proizvodne kapacitete. 2015 godine BAT je najavio investiciju od milijade eura u Rumunjske pogone nakon zatvaranja njemačkog pogona, a potom je 2018 godine najavio dodatnu investiciju od 800 milijuna eura. Svi smo izgleda znali što to znači osim naše vlade bez da smo uzeli u obzir da je BAT jedan proizvodni pogon iz Hrvatske bio preselio u Srbiju već 2016 godine.

Izgleda da smo svi znali što će se dogoditi s proizvodnim pogonom u Kanfanaru 2021-23 godine osim onih koji u teoriji vladaju nama pa se sada predizborno čude preko medija ovom čudu, ovoj novoj proizvodnoj katastrofi.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] British American Tobacco (BAT) odlučio zatvoriti. Svi smo znali što će se dogoditi s ovim domaćim proizvođačem kada isteknu klauzule iz kupoprodajnog ugovora tako da nam to nije bilo nikakve […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina