Europska-zastava

Banana republika

Članice Europske unije posljednjih mjeseci vode iza zatvorenih vrata pravi politički rat po pitanju novca koje bi trebali dobiti za pomoć gospodarstvu od Europske unije povodom korona pandemije. Razne države i Europska komisija zastupaju različita gledišta, a gdje je tu Hrvatska ? Kao svaka banana republika ona tiho šuti i ne zauzima političke pozicije dok se svi drugi “kolju” za novac.

Europska komisija je u svom službenom dokumentu od 29. svibnja 2020 godine predložila da članice dobiju financijsku pomoć prema sljedećim parametrima:

  1. broj stanovnika
  2. BDP po stanovniku
  3. Broj nezaposlenih u razdoblju 2015-19 godina

Taj prijedlog Europske komisije je izazvao opravdani bijes većine članica Europske unije koje se navele da takva podjela pomoći nema veze s mozgom. Kakve veze ima na primjer broj nezaposlenih 2015-2019 godine s efektom korona krize 2020 godine ? Zapadni kritičari te podjele novca su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Luksemburg, Nizozemska i Švedska. Danska je u svom službenom odgovoru koji je podržan od ovih država izjavila da bi pomoć trebale dobiti države najpogođenije korona virusom i u tome je potpuno u pravu.

S druge strane relativno siromašne bivše komunističke države se protive ovoj podjeli novca pošto bi ga najviše dobile prema njima bogate južne članice Europske unije. Tu grupu država koji se iz ovog razloga protiv takvoj podjeli novca čine Češka, Estonija, Litve, Latvija, Mađarska, Rumunjska i Slovačka. Mađarske je izjavila da je riječ o planu kojim bi se bogati financirali novcem siromašnih, dok je Češka izjavila da se novac mora dijeliti prema visini ovogodišnjeg kolapsa gospodarstva. Poljska koja će dobiti veću količinu novca bez obzira koji se plan primjenjuje je službeno zauzela neutralnu situaciju pošto je njoj sve jednako dobro.

Na kraju tu su naravno i južne članice Europske unije koje su naravno oduševljene planom Europske komisije. Španjolska koja je početkom 2019 godine imala stopu nezaposlenosti od 14.1 % i Italija s stopom od 10.5 % bi po planu Europske komisije trebale dobiti više od 40 % svog europskog novca za pomoć gospodarstvo što je dovelo do očitog oduševljenja u tim državama. Njima su se o toj podršci ovom planu pridružili Cipar, Grčke, Portugal i Slovenija,a svi se sigurno pitate gdje je tu Hrvatska ?

Hrvatska je kao što smo ranije rekli banana republika ili ako ćemo drugačije njena sadašnja vlada se ponaša kao da upravlja banana republikom pa se ne usudi zauzeti nikakve pozicije za razliku od svih drugih bivših komunističkih država. OK sada smo stvarno pretjerali jer Hrvatska nije jedina takva država. Druga banana republika je Bugarska čija vlada isto kao i sadašnja Hrvatska sanja što brži ulazak u eurozonu, što bržu rasprodaju ostatka ostataka svog suvereniteta.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina