Početak kraja globalizacije

  U realnosti globalizacija nikada nije niti postojala nego je bila oruđe za ispunjavanje različitih ciljeva. Današnji rat u Europi u određenom smislu predstavlja početak kraja globalizacije jer dokazuje da je car gol.

  Kraj hladnog rata je doveo do formiranja neoliberalnih režima i hiperglobalizacije. To je bilo vrijemo formiranja Europske unije, Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i NAFTA udruženja. Istovremeno u Aziji to biva vrijeme želje Kine za modernizacijom.

  U određenom smislu oni razumniji na Zapadu znaju od 2007 i financijske krize da je to sve bila velika laž. Jednostavno zapadna državna propaganda je sve probleme sakrila pod tepih što joj nije moguće raditi u Aziji.

  Zapad je zbog financijske krize upao u gospodarsku krizu iz koje se iskoprcao tek 10 godina kasnije. Kina i Azije su s druge strane tu krizu minimalno osjetile. To je u Aziji stvorilo zaključke o trulosti zapadnog gospodarskog sustava.

  Prije gospodarske krize Kinu se smatralo zapadnim učenikom, možemo slobodno reći pionirom. Nakon krize nastupilo je desetljeće Kine, nakon čega stiže sljedeće desetljeće koje će joj isto pripasti. Zapadni režimi i prije svega mediji odbijaju prihvatiti ove neupitne činjenice. Oni nastupaju emotivno i propagandno negirajući ovu stvarnu promjenu.

  Druga slična priča koju su nam zapadni mediji sakrili je ona o Indiji. Prije 10 godina Europska unija i Indija su pregovali o trgovinskom sporazumu. Na kraju je 2013 godine došlo do raspada ovih pregovora. Razlog za raspad pregovora se nalazio u tome da je Indija odbila dopustiti bezcarinski uvoz europskih proizvoda i  zaštitu patenata.

  Jednostavno tadašnja indijska vlada lijevog centra je bila rekla NE Europskoj uniji. Tijekom 2021 godine Europska unija je odlučila obnoviti pregovore s Indijom s ciljem blokiranja utjecaja Kine. Europski parlament je 2020 godine zaključio da bi u slučaju sklapanja dogovora svaki Indijac postao bogatiji za 7 dolara godišnje. Gledajući ove brojeve koji uvijek pokazuju najbolji scenarij ispadne jasno zašto Indiju ne zanimaju zapadne globalizacijske gluposti.

  To se moglo baciti pod tepih i sakriti pred zapadnom javnošću, ali s ruskom invazijom Ukrajine to više nije moguće. Već smo prije zaključili da cijeli svijet nije osudio tu invaziju nego samo zapadni svijet i njegovi saveznici.

  Ekonomist Dani Rodik tako o sadašnjoj situaciji govori: „Globalni liberalni poredak se već prije ruske invazije nalazio na samrtnoj postelji. On je bio smrtno ranjen u geopolitičkom konfliktu Kine i SAD-a. Sve nade u uskrsnuće ovog poretka su sada dobile završni udarac”.

Posljednjih 30 godina zagovornici globalizma su vodili glavnu riječ, ali s time je završeno. Glavnu riječ u našoj budućnosti će imati realisti. Današnje glavno pitanje za njih je kako blokirati potencijalni savez Rusije i Kine ? Da li je isplativije žrtvovati Ukrajinu da bi Rusija ostala dio zapadnog svijeta ili ju prepustiti Kini ?

  Globalni liberalni poredak realno govoreći više ne postoji što najbolje ukazuje američke molbe Indiji i Kini da sankcioniraju Rusiju. Govorimo ovdje o molbama jer Zapad više nije u stanju davati ultimatume kako bi sačuvao svjetski liberalni poredak.

  Od sada se sva državna politika u svijetu otvoreno vraća u sferu ispunjavanja vlastitih nacionalnih interesa. Taj dio još dugo vremena nećete čitati u našim zapadnim medijima koji će i dalje govoriti o svjetskom poretku, internacionalnim sporazumima, sudovima i sličnom. U stvarnosti to doba je neupitno završeno ruskom invazijom Ukrajine. Ono je završeno novim velikim ratnim sukobom u Europi kojeg nije uspio zaustaviti „internacionalni poredak”.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina