Izbori u Mađarskoj

  U nedjelju se održavaju parlamentarni izbori u Mađarskoj. Zbog načina donošenja odluka u Europskoj uniji ovi izbori imaju puno veću važnost nego što to na prvi pogled izgleda.

  Trenutačno dvije članice Europske unije imaju takozvane populističke vlade. Te obje članice ostvaruju nadprosječno visoke stope gospodarskog rasta dok im vladajuće stranke uživaju visoku popularnost. Iz europske perspektive iznimno je važno da Poljska štiti Mađarsku, a Mađarska Poljsku od sankcija. Zbog toga ako jedna vlada padne onda postoji velika mogućnost da će zbog europskih sankcija i druga pasti.

  Kao što smo ranije govorilo u Mađarskoj je protiv Orbana formirana velika koalicija. Na jednoj strani tu nalazimo SAD i Njemačku koji su financirali otvaranje novih radijskih stanica i internet portala, a na drugoj je to ujedinjena opozicija. Naravno te dvije stvari su povezane pošto se bezbroj malenih Napoleona ne bi ujedinilo u koaliciju bez guranja izvana.

  To je tijekom jeseni 2021 godine polučilo efekat pa je Ujedinjena opozicija bila popularnija od Fidesza (Orban), ali sve se brzo ispuhalo. Već oko Nove godine su gotovo sve agencije za ispitivanje javnog mijenja govorile da Fidesz vodi,a to se kasnije više nije mijenjalo.

  Odluka Orbana da zamrzne cijene prehrambenih artikala i goriva do svibnja je rezultirala rastom popularnosti Fidesza. Riječ je o neupitno ciničnom potezu pošto svi znamo da će nakon izbora dignuti cijene, ali to funkcionira. Tome je još dodao početkom veljače potpisivanje iznimno povoljnog ugovora o nabavi plina s Rusijom.

  Krajem ožujka Orbana su napali zbog tog ugovora o plinu i kvazi prijateljstvu s Putinom na što on odgovara: „Ako zatvorimo slavinu za rusku naftu i plin natovariti ćemo troškove rata na leđa Mađara”. Riječ je bila o izborno gledajući ispravnom odgovoru pa ga je izborni protivnik mogao optužiti jedino kao posljednjeg Putinovog prijatelja.

  On nije mogao ništa drugo reći jer bi sve drugo bilo svedeno na to da želi povećati cijene goriva i plina Mađarima. Ta u određenom smislu očajna situacija Ujedinjene opozicije je vrlo dobro vidljiva u posljednjim ispitivanjima javnog mijenja.

  Tijekom ožujka 2022 godine najniži postotak na ispitivanjim javnog mijenja koji je dala bilo koja agencija Fideszu je 48.5 %. S druge strane najviša procjenu osvojenih glasova koju bilo koja agencija daruje Ujedinjenoj opoziciji je 46 %. Time je pretpostavljam sve rečeno, ali čemu ovdje navesti konkretnije podatke.

  Republikon je respektabilna mađarska agencija za ispitivanje javnog mijenja koju financira Europska unija. Riječ je ujedno o agenciji koja je još u prosincu kao posljednji Mohikanac najavljivala pobjedu Ujedinjene opozicije. Tada je najavljivala da će ona osvojiti 48 % glasova,a Fidesz samo 43 %.

  Potom je u siječnju Republikon prognozirao da su Ujedinjena opozicija i Fidesz izjednačeni na 47 % nakon čega i on diže ruke. Krajem ožujka 2022 godine čak i on prognozira pobjedu Fidesza nad Ujedinjenom opozicijom. Posljednje procjene Republikona govore da će Fidesz osvojiti 49 %, a Ujedinjena opozicija 46 % glasova.

  Od Europske unije financirani Republikon smo uzeli samo kao neutralni primjer. Govorimo neutralni primjer pošto niti jedna, baš niti jedna agencija za ispitivanje javnog mijenja nije u ožujku prognozirala pobjedu Ujedinjene opozicije ili barem nerješen rezultat !?

  Tijekom posljednjih dana se uvijek može izvući neka izborna podvala i za nju će se čekat posljednji dan. Činjenica da je direktni protivnik Orbana bio 2018 izabran za gradonačelnika u Mađarskoj 2018 godine uz pomoć Jobbik stranke i sada nastupa uz njenu podršku stvara oporbi probleme. Riječ je o stranci koja je bila u krevetu s Putinom pa sada nije u stanju za slično optužiti Orbana !?

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Početkom travnja Orban/Fidesz je pobjedio na parlamentarnim izborima u Mađarskoj. Iako su svi očekivali neizvjesnu borbu do samog kraja Fidesz je ostvario potpunu pobjedu osvojivši 2/3 parlamentarnih mandata. Njegovi politički protivnici su se bili ujedinili,a tome trebamo dodati da su ih direktno podržali SAD i Njemačka. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina