Vojni poraz

  Mediji nam sada nakon mjesec dana rata govore da je Rusija pretrpila vojni poraz u Ukrajini. To pitanje poraza ili pobjede je škakljivo u današnje vrijeme kada više u stvarnosti nema totalnih okupacija i aneksija.

  Čuveni Francis Fukuyama koji se nalazio u Skoplju je još prije više od 2 tjedna govorio da se Putin priprema za poraz. On je tada naveo 12 razloga zašto će Rusija izgubiti kao i o posljedicama rata.

  Tamo on navodi da je Rusija očekivala kako će biti dočekana u Ukrajini kao oslobodioci. Kada se to nije dogodilo svi ruski vojni planovi su pali vodu,a važno je da ona više nema vojnih rezervi. Po Fukuyami potpuno iznenada može doći do sloma ruske fronte i potpuno vojnog poraza.

  Potom on navodi da Ukrajina i Rusija ne mogu postići kompromis kojim bi završio vojni sukob. Ciljevi Rusije i Ukrajine su toliko suprostavljeni da do kompromisnog završetka rata ne može doći. Jednostavno po Fukuyami jedna strana će nužno priznati poraz,a to će biti Rusija.

  Sličnu priču nam govore i drugi zapadni izvori. Tako je na primjer bivši američki veleposlanik u NATO savezu govorio da Rusija postaje očajna. Nešto slično navodi i bivši premijer Latvije dok domaći mediji spominju različite „neobične” scenarije završetka rata. To što je većina scenarija napisana u stilu babi se snilo babi se zbilo ne znači da su oni nemogući. U politici je baš sve moguće.

  Postoje tri osnovna ratna scenacija na osnovu kojih Putin može proglasiti pobjedu nad ukrajinskim „nacistima”. U sva tri scenarija Rusi će mu povjerovati, a to je na kraju krajeva za njega osobno najvažnije.

  Prvi scenarij je klasika, a on govori o uspostavi prijateljske vlade u Kijevu. Drugi scenarij je isto klasika, a on poziva na završetak vojnog sukoba nakon što Ukrajina potpiše da neće ući u NATO i EU. Može da se ovdje ne spominje Europska unija, ali to će kasnije stvoriti probleme Rusije. Bez obzira time bi bio spašen obraz Putina i on bi mogao mirno sjediti u svojoj fotelji do mirovine ili prirodne smrti.

  Treći scenarij iz zapadne perspektive predstavlja vojni poraz, dok je iz ruske on isto pobjednički. Ono što malo zapadnjaka zna je da takozvana Donjetska narodna republika kontrolira 40 % teritorija ukrajinske donjetske provincije. Kada bi ona kontrolirala sav teritorij Donjetske provincije Putin bi svoju invaziju mogao proglasiti pobjedom. Ruski mediji bi vikali da je od nacista oslobođen teritorij Donjetska.

  To samo po sebi nije dovoljno za proglašenje pobjede pošto tu nema ništa za obične Ruse. Tu upada u igru poluotok Krim. Krim u stvarnosti ima polupustinjski klimu, drugim riječima on pati od nedostatka vode. Kako bi se to riješilo i ovaj poluotok pretvorilo u turističku rivijeru Sovjetski Savez je izgradio veliki kanal. Njime se dovodila voda iz rijeke Dnjepar na Krim.

  Nakon ruske aneksije Krima Ukrajina je blokirala kanal što je izazvalo veliku nestašicu vode. Prvog dana ruske vojne invazije Ukrajine veliki krimski kanal za dostavu vode biva osvojen pa je voda ponovno puštena na poluotok. Dan danas ruska vojska kontrolira spoj ovog kanala s rijekom Dnjepar što Putin može predstaviti kao veliku pobjedu.

  Ukratko Putinov minimalistički cilj biva „oslobađanje” cijelog teritorija Donjetske provincije kao i kontrola nad vodovodnim kanalom. Ako pri tome uspije spojiti teritorij Donjetska s anektiranim Krimom, drugim riječima zauzeti cijelu ukrajinsku obalu Azovskog mora nitko u Rusiji neće osporiti njegovu pobjedu.

  Mi na zapadu ćemo vrlo dobro znati da je izgubio pošto Ukrajina ulazi u NATO i EU, ali Rusi to neće znati. Oni će znati samo ono što im govori ruska propaganda. Ta propaganda će govoriti kako je veliki Putin oslobodio od nacista Donjeck i spasio Krim.

  Taj minimalistički scenarij na kraju krajeva Rusija može ispuniti. Ona to može ispuniti jer ima dovoljno vojnika i vojne opreme za osvojiti relativno manji teritorij. Za to je jedino potrebno prebaciti vojnike koje idu prema Kijevu u smjeru Donjetska, Mariupolja i Hersona !?

4.4 7 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Kako je taj plan propao nakon uspješne ukrajinske obrane Kijeva Ruski cilj postaje pirova pobjeda. Tu pirovu pobjedu bi predstavljala osvajanje Donbasa, cijele ukrajinske obale Azovskog mora i zadržavanje dijela lijeve obale Dnjestra. […]

trackback

[…]   Njen strateški cilj je postao osvajanje cijelog područja ukrajinskih Luganska i Donjetsk pokrajina, ukrajinske obale Azovskog mora i ako je moguće Hersona. U slučaju ako bi Rusija uspjela osvojiti cijelo područje Luganska, Donjetska i obale Azovskog mora ona bi proglasila pobjedu. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina