Putinovi problemi

  Nakon što je Rusija izgubila Petu bitku za Harkiv Putinovi problemi su se počeli dodatno povećavati. Na to povećavanje problema najbolje ukazuju ovotjedne reakcije Kine i Indije na rat u Ukrajini.

  Za one koji ne znaju trebamo za početak naglasiti da su se tijekom Drugog svjetskog rata vodile 4 bitke za Harkiv zbog čega je sada govorimo o petoj bitki. Taj ruski poraz, to ukrajinsko oslobađanje svog teritorija u Petoj bitki za Harkiv je važno zbog psihološkog efekta i dokaza organizacijske sposobnosti ukrajinske vojske.

  Time želimo naglasiti da se strateški gledajući ništa nije promjenilo. Nakon početnog ruskog debakla u pokušaju osvajanja Kijeva Rusija se fokusirala na istočnu i obalnu Ukrajinu.

  Njen strateški cilj je postao osvajanje cijelog područja ukrajinskih Luganska i Donjetsk pokrajina, ukrajinske obale Azovskog mora i ako je moguće Hersona. U slučaju ako bi Rusija uspjela osvojiti cijelo područje Luganska, Donjetska i obale Azovskog mora ona bi proglasila pobjedu.

  Problem je da Rusija niti te ograničene ciljeve nije uspjela ostvariti. Ona je praktički osvojila cijeli Lugansk, ali je zaglavila u Slavjansku. Rusija mora osvojiti Slavjansk koji su Ukrajinci pretvorili u utvrdu, a to već 7 mjeseci nije u stanju učiniti. Trenutačno izgleda da ona ovaj grad neće nikada osvojiti.

  Ukratko trenutačno izgleda da je Rusija izgubila rat u Ukrajini. Preciznije bi bilo reći da ga ona ne može dobiti i to predstavlja glavni problem. Ona može poslati Ukrajinu u kameno doba koristeći rakete i bombe za uništavanje infrastrukture, ali ju ne može pobjediti. To slanje Ukrajine u kameno doba, taj potez očajnika je Rusija počela provoditi ovaj mjesec, ali on ne rješava njene probleme.

  Taj očaj Rusije je dodatno ojačan prošlotjednim sastankom članica Šangajske organizacije za suradnju. Na sastanku šefova država indijski premijer i kineski predsjednik su kritizirali rusku invaziju Ukrajine ili preciznije možemo reći njen neuspjeh.

  Kao primjer tih kritika ćemo prvo navesti kineskog predsjednik Xi-a. On je kritizirao rusku invaziju na što je Putin samo izjavio: „mi razumijemo pitanja i zabrinutost koju je izrazila Kina”. Indija je inače bila puno kritičnija, ali o tom potom.

  Kao što smo još par mjeseci ranije govorili Rusija ili preciznije predsjednik Putin se našao u klopci. On nema dovoljno vojnika da pobjedi mobiliziranu Ukrajinu dok iz političkih razloga odbija provesti mobilizaciju.

  Mobilizacijom Rusije bi sva ruska priča o specijalnoj vojnoj operacija jednostavno pala u vodu i ona bi označila poraz Putina. Činjenica da bi Rusija mogla bez problema mobilizirati 2 milijuna vojnika i potom ispuniti svoje minimalne vojne ciljeve ne mijenja situaciju.

  To odbijanje mobilizacije znači da će se nastaviti mučenje Ukrajine i Rusije. Ukrajina će nastaviti provoditi operacije za oslobađanje svog teritorija, a Rusija će braniti okupirana područja. Kada, ako Ukrajina ostvari još koju pobjedu kao ovu u Petoj bitci za Harkiv Kremlj će se naći pod pritiskom da potpiše mir, poraz ili proglasi mobilizaciju.

  Kako sada izgleda jedina treća solucija za Rusiju biva uništavanje civilne infrastrukture Ukrajine kako bi ju prisilio na mirovni sporazum. Ruski očaj sadašnjom situacijom na fronti inače najbolje ukazuju još riječi Putina upućene premijeru Indije koji je kritizirao rusku invaziju. Putin mu je odgovorio da Ukrajina odbija pregovarati o miru s Rusijom. Time on samo ponavlja samo ono što je ranije govorio njegov Njemac Gerhard Schroder koji je u kolovozu tražio početak pregovora o miru.

  Pitanje na koje bi Vladimir Putin trebao odgovoriti bi bilo zašto bi Ukrajina sada kada oslobađa teritorij pregovarala s Rusijom ? Na kraju krajeva Prvi svjetski rat nas je naučio da nije važno koji teritorij danas kontroliraš nego koji ćeš kontrolirati za 6-12 mjeseci !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina