Zamrznuta imovina

  Kada smo prije desetak dana govorili o zaplijenama imovine ruskih oligarha povratni komentari su govorili da je imovina zamrznuta, a na zaplijenjena. Po nama razlika postoji samo u PR dok u realnosti ne. Zamrznuta imovina je u stvarnosti nacionalizirana !?

  Naša priča počinje u Iranu prije pola stoljeća. Tamošnja vlada se bila odlučila na kupovinu 1500 britanskih Chieftain tenkova (slika) pa ih je platila unaprijed. Nakon islamske revolucije 1979 godine Velika Britanija je odbila isporučiti tenkove i odbila vratiti novac. Tu krađu je London objasnio sankcijama Iranu.

  Bez obzira na sve događaje Velika Britanija je do 2022 godine odbijala vratiti novac Iranu. Do promjene je dovela samo odluka Irana da bez razloga uhićuje britanske državljane i drži ih u zatvoru. Na kraju u zamjenu za svoje uhićene građane Velika Britanija je odlučila vratiti ukradeni novac Iranu.

  Govoreći o zamrznutoj imovini Irana dovoljno nam je reći da ova priča traje već više od 40 godina. Procjene govore da Zapad sve to vrijeme upravlja s više od 100 milijardi dolara Irana. U teoriji riječ je o zamrznutoj imovini koja će jednog lijepog dana biti vraćena. Očekujemo da će se to stvarno dogoditi, ali koliko će toga biti vraćeno je drugo pitanje.

  Druga priča nas vodi u Libiju. Tijekom vojne intervencije protiv Libije kada Gadafi biva oboren i pogubljen donesena je odluka o zamrzavanju imovine libijskog fonda. Riječ je bila o 67 milijardi dolara koje se zamrznute 2011 godine.

  Nakon smrti Gadafija vlast u Libiji je preuzela od Zapada instalirana vlada imena „Nacionalno prijelazno vijeće”. Kako je riječ o vladi koju su instalirali ratni avioni Velike Britanije, Francuske i SAD-a ispalo bi normalno da je odmrznula libijska imovina na Zapadu.

  Na žalost jedno biva ono što se smatra normalnim, a drugo tipična državna pljačka. Drugim riječima Zapad je odlučio u svojim šapama zadržati imovinu Libije. Ove sankcije, ovo zamrzavanje imovine je i dalje na snazi, a vlada Libije živi u nadi da će joj biti dopušteno koristiti taj novac.

  Mogli bismo navesti i druge primjere, ali ovi su neupitno najpoznatiji. Oni ukazuju da se zamrznuta imovina nikada ne vrati vlasniku ili mu se vrati u smanjenoj vrijednosti. Svi ćemo se složiti da milijarda dolara 1980 ili 2011 nema istu stvarnu vrijednost kao milijarda dolara 2022 godine.

  U skladu s tim postavlja se pitanje zašto SAD, Velika Britanija, Belgija i drugi ne nacionaliziraju imovinu nego je drže zamrznutom ? Odgovor na ovo pitanje nam je dala britanska vlada navodeći da samo banana republike nacionaliziraju imovinu. Drugim riječima „kulturne” države je zauvijek zamrznu !?

  Iz toga razloga ruske i sve druge korporacije kojima je zamrznuta imovina znaju da je neće dobiti natrag. One vrlo dobro znaju da im je ona nacionalizirana i da tijekom života njihovih vlasnika ona nikada neće biti vraćena.

  Marketinški gledano Zapad je ovim potezom htio okrenuti oligarhe protiv Putina, ali oni znaju primjer Libije. Oni vrlo dobro znaju da im imovina neće biti vraćena čak i ako Putin bude oboren pa se stoga samo s njim mogu dogovarati.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] masakr. Bez obzira na to invazija je izvršena,a Libija je sada već 11 godina propala država s novcem koji je prisvojio zapad […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina