Provjera sudaca

  Sigurnosna provjera sudaca je dignula na noge naše zaštitnike pravne države. Buka koju su digli se čula sve do Europskih organa koji su na nju reagirali.

  Tijekom jeseni 2021 godine u javnost je izašla vijest da se pripremaju dopune Zakona o sudovima. U sklopu te dopune su se najviše spominjale sigurnosne provjere sudaca na što su oni brzo reagirali.

  Već 29 studenog 2021 u svom službenom pismu predsjednik Vrhovnog suda izjavljuje:

Periodične sigurnosne provjere su diskriminatorne jer se u sklopu ravnopravnosti 3 državne vlasti te provjere ne propisuju za nositelje izvršne i zakonodavne vlasti”.

  Dalje je on u svom službenom dopisu naveo kako postoje drugi zakonom navedeni propisani postupci. Tim postupcima je moguće provjeriti imovinu sudaca i da li oni vrše djela koja ukazuju na njihovu neposobnost !? U tom dopisu on je kritizirao i ideju da ministar pravosuđa određuje vještake čemu ćemo se kasnije vratiti !

  Strogo tehnički gledajući u svom razmišljanju naš Vrhovni sud je izjavio da i saborski zastupnici trebaju biti pod istom kontrolom. Po njima jedino tada bi sustav bio pošten što je djelomično istina. Govorimo ovdje samo djelomično pošto su građani izabrali saborske zastupnike,a nisu izabrali suce. Drugim riječima malo teže je blokirati, uhititi, provjeriti osobu koja predstavlja „Glas naroda” za razliku od osobe koja to nije !?

  Taj prijedlog zakona se inače nadovezuje na sudski slučaj Mamića koji nakon što biva osuđen optužuje konkretne suce za korupciju. Nadovezujući se na ove optužbe u listopadu 2021 su bili uhićeni suci koje je on naveo, a vlada je odlučila donijeti novi zakon. Bez obzira na sve primjedbe pravosuđa Sabor je na kraju izglasao ove zakonske promjene.

  Sve u svemu nakon što je prijedlog novog zakona ušao u proceduru naši suci su počeli vikati kao da ih … Ta njihova vika je došla do Europske unije i Venecijanske komisije koja je u ožujku 2022 reagirala na njihove povike.

  Venecijanska komisije je u svojoj reakciji djelomično ponovila riječi našeg Vrhovnog suda. Ona navodi da sigurnosne provjere bilo koga mogu biti opravdane samo u iznimnim okolnostima.

  Govoreći konkretno o sucima Venecijanska komisija navodi da sigurnosne provjere mogu predstavljati vanjski pritisak na njih. Istovremeno se navodi da je za autoritet sudbene vlasti iznimno važno održati integritet sudaca. Time govore o iznimnoj važnosti da je sudstvo oslobođeno nesposobnih i korumpiranih sudaca kao i onih povezanih s organiziranim kriminalom.

  Ukratko Venecijanska komisija je zabrinuta jer smatra da bi periodične sigurnosne provjere sudaca uticale na reputaciju sudstva. Promatrajući sve naše sudske afere čovjek se pita s koje su planete oni pali ? Čak 42 % Hrvata smatra da je naše pravosuđe užasno pa realno gledajući ono ne može imati nižu reputaciju nego što ju ima !?

  Možemo bez ikakvih problema navesti bezbrojne afere našeg pravosuđa, a da ne spominjemo druge stvari. U te druge stvari spadaju sudskih slučajevi koji godinama stoje u ladicama ili odbijanje sudaca da dodjele sudskog vještaka. Ovaj drugi dio ujedno predstavlja zašto se novim zakonom ovlaštuje ministra da postavlja sudske vještake.

  Ukratko dopune Zakona o sudovima predstavljaju korak u pravom smjeru. Zbog toga se ovaj zakon nalazi pod tolikim napadima domaćeg pravosuđa.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina