Toplinske pumpe

  Uređaji koji bi trebali riješiti sve naše energetske i globalne ekološke probleme su  toplinske pumpe. Tijekom sljedećih desetljeća mi bi ih svi trebali ugraditi u svoje domove !?

  Toplinska pumpa funkcionira po sistemu kućnog hladnjaka, a razlika je u tome što rashladni uređaj oduzima toplinu namirnicama i predaje je okolini dok toplinska pumpa uzima toplinu iz zraka, vode ili zemlje, i dovodi je u naš dom.

  Kao što smo naveli postoji nekoliko modela toplinskih pumpi, a mi ćemo se ovdje baviti samo zračnim. Razlog za to se nalazi u njihovoj cijeni i praktičnosti. Za toplinsku pumpu koja uzima toplotu iz zemlje nužno nam je imati okućnicu i potom je prekopati s ciljem postavljanja cijevi. Oni koji žive u stanovima to ne mogu učiniti, dok velika većina osoba koje žive u kućama za to nemaju novca.

  Jedna od većih razlika između plinskih/električnih bojlera i toplinskih pumpi je njihova efikasnost. Kvalitetni plinski bojleri imaju efikasnost iskorištavanja energije od 90 %,a toplinske pumpe od 300 %. To ujedno znači da toplinske pumpe moraju biti spojene na energetske mrežu što ne smijemo zaboraviti.

  Sada nam je nužno spomenuti glavnu prednost toplinskih pumpi. Riječ je da one ne ispuštaju stakleničke plinove u atmosferu niti ne koriste fosilna goriva. One koriste energiju iz utičnice ili energiju iz solarnih ćelija postavljenih na naše domove !? To i efikasnost korištenja energije su glavni, su jedini plusevi toplinskih pumpi.

  Prvi problem s toplinskim pumpama su njihove kupovne cijene. Mi sada u trgovinama možemo kupiti dizače topline (i slično) prilično jeftino, ali to nije to. Britanske procjene nam tako govore da nije moguće postaviti sustav grijanja koji se temelji na toplinskim pumpama za manje od 54 000 kuna.

  Zbog te enormne cijene britanska vlada je odlučila pokloniti 5000 funti osobama koje će ugraditi toplinske pumpe u svoje domove !? Koliko ono naša vlada poklanja za ugradnju toplinskih pumpi ??

  Drugi problem se nalazi u operativnim troškovima toplinskih pumpi. Taj problem je prije svega vezan s cijenom energije u državi. Da li je jeftinije grijati se na plin ili na električnu energiju ? Ako je jeftinije grijati se na plin tada vam ne treba ovaj sustav, a ako jeftinije na struju tada ga trebate ugraditi !?

  Treći potencijalni problem je da normalne zračne toplinske pumpe izgube kapacitet za grijanje ako vanjska temperatura padne ispod 10 celzija. To danas i nije neki problem,a ne bi trebao biti niti u budućnosti zbog zemljinog klimatskog ciklusa. Trenutačno smo u toplom dijelu ciklusa koji bi trebao trajati do 2300-2400 godine. Topli ciklus naše planete započinje oko novog tisućljetja, a hladni njegovom polovicom.

  Za kraj ove priče o toplinskim pumpama red nam je navesti još da je potrebno imati toplinsku izolaciju doma za njihovu ugradnju. Moguće je ugraditi sistem grijanja/hlađenja temeljem na toplinskim pumpama bez izolacije, ali on je tada neefikasan.

  Ukratko ste zabrinuti zbog globalnog zagrijavanja ili financiranja Rusije,a imate novca ugradite toplinske pumpe. Ako ne ispunjavate dva od ta tri navedena uvjeta tada će vam i sadašnji sistem grijanja biti dobar.

  Kao završnu zanimljivost navesti ćemo da Bidenova administracija razmatra plan o masivnoj proizvodnji toplinskih pumpi. One bi se potom poslale u Europu kako bi svi mi brže odustali od ruskog plina… Ako ih SAD ne namjerava besplatno poklanjati onda nemamo o čemu pričati !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina