Iranski prosvjedi

  Ovogodišnji iranski prosvjedi ukazuju da se tamošnji režim nalazi u stvarnim problemima. Dio krivice za probleme pada na pleća Irana,a dio na ostale. 

  Mali broj ljudi zna ili uopće razmišlja o tome da je Iran četvrta najveća država koja se prostire samo na području Azije i 17 najveća u svijetu. Veličina puno puta nije povezana s plodnošću zemlje što je ujedno i prvi problem Irana.

  Najveći dio Irana se prostire laički govoreći na pustinjskom, a stručno govoreći aridnom području. Samo njegovi zapadni i sjeverozapadni dijelovi nemaju problema s vodom što nas dovodi do prvog problema Irana.

  U modernom Iranu danas živi oko 84 milijuna stanovnika što govori da se broj stanovnika više nego udvostručio u posljednja 4 desetljeća. Kako se ova demografska eksplozija događa istovremeno s zapadnim sankcijama i globalnim zagrijavanjem došlo je do pritiska na vodene resurse.

  Pokušavajući riješiti taj problem Iran je odlučio svoje rijeke koje teču u Irak pregraditi branama i tu vodu „pametnije iskoristiti”. Na tu ideju on dolazi relativno kasno i to tek nakon što je Turska poduzela nešto sličnog.

  Taj nedostatak vode za stanovništvo je inače postao prvi okidač u koji dovodi do problema tamošnjeg sustava. Zbog suše stanovnici mjesta su bili ostavljani bez vode što dovodi do redovnih prosvjeda. Ove godine prosvjedi zbog suše su se održavali u dijeli središnjeg i zapadnog Irana,a proteklih godina i u drugim regijama. Ukratko na području gdje živi više od 90 % Iranaca dolazi do redovnih nestašica vode.

  Drugi problem je onaj klasični demografsko-gospodarski koji pogađa sve države s demografskom eksplozijom. Riječ je o nužnom otvaranju novih 500 tisuća ili više radnih mjesta pa baš svake godine. To je problem kojeg niti jedan makroekonomist ne može jednostavno riješiti.

   2016 godine fakultete u Iranu je pohađalo 4.3 milijuna studenata. Iz toga možemo pretpostaviti da će negdje milijun njih završiti školovanje i da dobar dio bivših studenata neće dobiti posao i plaću koju su očekivali.

  To znači da Iran osim od nedostatka vode, pati i od nedostatka radnih mjesta. Tim nedostacima se ne smijemo zaboraviti dodati i nedostatak električne struje. Sve to zajedno s još uvijek postojećim internetom u Iranu postaje miks koji dovodi do modernih prosvjeda protiv režima.

  Mnogi će reći da ovdje ne spominjemo glavni dio tog miksa, da ne spominjemo američke sankcije. To je samo djelomično točno jer američke sankcije stvarno guše Iran već od 1995 godine,a u stvarnosti i od ranije. Time želimo reći da to predstavlja samo jedan parametar koji tamošnji političari i ekonomisti trebaju uzeti u obzir. Riječ je o parametru koji guši Iran, koji je poslužio za krađu 100 milijardi dolara Irana, ali s tim tamošnji režim mora živjeti.

  Sve u svemu Iran je naftom bogata država pa nam par stvari po pitanju tamošnjih događaja nisu jasne. Ona zbog nafte koje posjeduje ne bi smjela imati problema s proizvodnjom električne energije, ali ih ima i to je greška režima. Slično vrijedi i po pitanju nestašice vode jer je vlada trebala ranije poduzeti mjere koje sada poduzima (gradnja hidroelektrana).

  Preživljavanje ili ne sadašnjeg iranskog režima ovisi o njegovoj volji, njegovoj vjeri u Islamsku revoluciju. Dok Iranom budu vladale osobe koje su aktivno sudjelovale u revoluciji tamošnji sistem se neće promjeniti. Prvi dokaz toga nam je pogubljenje demonstranta osuđenog na smrt i osude na smrtna kazne drugih,a drugi umiranje sigurnosnih snaga u zaštiti sistema.  

   To nam je dokaz da režim neće tako brzo pasti, a oni koji gaje nadu u njegovo rušenje se gadno varaju. Pored ostaloga oni zaboravljaju da je Iran sada kao saveznika protiv Zapada dobio Rusiju što ga je politički ojačalo. 

   Za kraj ćemo još samo dodati da Iran ima prilično cenzurirani internet. S obzirom na situaciju i utjecaj interneta na mlade naš savjet vladajućima u Iranu bi bio da svjetski internet zamjene iranskim nacionalnim internetom. Povremena gašenja interneta koje Iran provodi u doba demonstracija jednostavno nemaju smisla jer dolaze prekasno. 

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ta priča se ponovila početkom 2023 godine povodom proslave godišnjice Iranske revolucije. Zbog gušenja iranskih prosvjeda zapadne države su bile odlučile ignorirati ovogodišnju proslavu u Teheranu. To biva prvi razlog […]

trackback

[…]   Znate li da je prošle godine održano 12 500 demonstracija u svijetu zbog povećanja cijena energije i hrane ? Nikada ih se toliko nije dogodilo u samo 12 mjeseci, a o tome malo tko išta zna. Razlog nalazimo u činjenici da su sve ove prosvjede naši mediji ignorirali s izuzetkom onih u „neprijateljskom” Iranu. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina