Merkel u mirovini

  Njemačka kancelarka Angela Merkel je otišla u mirovinu 08 prosinca 2021 godine i od tada njena reputacija propada kroz pod. Zbog toga Merkel u mirovini radi sve moguće kako bi podigla ili barem sačuvala svoju reputaciju.

  U skladu s tom politikom pokušaja zaštite vlastite reputacije Angela Merkel je dala intervju koji je izašao u časopisu Die Zeit 07 prosinca 2022 godine. Ono što dalje navodimo su dijelovi pitanja i odgovora koje je ona dala s tim da smisao onoga što je rečeno nismo promjenili.

  Pitanje: Vaše razdoblje vladavine je obilježila migrantska kriza. Kritičarima svoje odluke o otvaranju granica migrantima ste bili rekli: „Ako se počnemo izvinjavati zbog pokazivanja prijateljskog lica u izvanrednim situacijama tada to nije moja država”. Za mnoge ta Vaša izjava je bila autokratska, diktatorska ?

  Angela Merkel: „Moja odluka da ih primim je bila u skladu s fundamentalnim pravima i vrijednostima. To je bila smisao moja izjave”.

  Pitanje: „ali to je bila poruka Njemcima” ?

  Angela Merkel: „To je bila moja emotivna reakcija na situaciju,ali nije bila slučajna”.

  Pitanje: „zar Vas nikada nije mučilo da je Vaša politika dovela do podjela u Njemačkoj ?”

  Angela Merkel: „Idealno je da te podržava 90 % stanovnika, ali postoje situacije u kojima ne možemo izbjeći kontroverze.”

  Pitanje: „da li ste očekivali ovo kontroverzu, da li ste je predvidjeli ?”

  Angela Merkel: „Vjerovala sam da ovu polemiku mogu dobiti. Isto tako sam uvjerena da sam taj rizik morala preuzeti jer bi se društvo podjelilo i da sam odbila migrante”

  Pitanje: „Da li biste sada napravili drugačije ?”

  Angela Merkel: „NE”

  Pitanje: „Vašu vladavinu su obilježile krize koje su se iz godine u godinu povećavale”

  Angela Merkel: „Prve dvije godine su mi bile mirne, a potom je počela globalna financijska kriza, pa eurokriza, pa klimatska kriza”

  Pitanje: „Kada sada gledate da li je moguće reći da su Vaše ranije odluke prouzročile današnje rezultate ?”

  Angela Merkel: „Tim pitanjem Vi pretpostavljate da su tada postojale alternative. Ja sam bila protiv toga da 2008 Gruzija i Ukrajina dođu u NATO. Uz našu pomoć sporazum potpisan u Minsku iz 2014 između Ukrajine i Rusije je dao vrijeme Ukrajini. Ukrajina iz 2014/15 nije današnja Ukrajina. Te 2015 godine Rusija je mogla Ukrajinu pregaziti,a sada to nije mogla”.

  Pitanje: „U ranijem govoru Vi izjavljujete da ste već 2007 godine znali tko je Putin i da on samo razumije politiku sile. Zašto ste onda Njemačku energetski vezali za Rusiju ?”

  Angela Merkel: „Vlada nije stvorila plan za gradnju plinovoda Sjeverni tok 2. Taj plan su stvorile korporacije, a vlada ga je samo odobrila. Da smo zabranili gradnju to bi bio politički čin koji bi pogoršao političke odnose s Rusijom”

  Pitanje: „Toj odluci ste dodali i onu o prestanku proizvodnje nuklearne energije u Njemačkoj čime ste postali još ovisniji o Rusiji ?”
Angela Merkel: „Postojao je svestranački konsenzus o smanjenju proizvodnje plina u Njemačkoj, a naš izbor za dodatnu nabavu je bio između skupih Katara i Saudijske Arabije i Rusije”

  Pitanje: „30 posto ispuštanja stakleničkih plinova otpada na Kine, a manje od 2 % na Njemačku. To su službeni podaci”

Angela Merkel: „,ali to ne opravdava da mi ništa ne učinimo. Mi možemo biti primjer drugima pa čak i ako nas drugi danas ne prate”.

  Pretpostavljamo da je time Angela Merkel sve svoje rekla o izbjegličkoj krizi, ratu u Ukrajini i Zelenoj transformaciji. Odgovarajući tako na ova pitanje ona je ujedno podvalila Ukrajini, SAD-u i sadašnjem kancelaru Njemačke Scholzu.

  Ona je njima podvalila svojom izjavom da su dogovorima s Rusijom kupovali vrijeme kako bi Zapad naoružao i pripremio Ukrajinu. Rusija se osjeća prevareno jer joj je bilo obećano da se NATO neće širiti na istok, a sada joj je rečeno da je prevarena 2015 godine. Nakon svega toga pitanje svih pitanja bi bilo koliko Rusija može vjerovati obećanjima i garancijama Zapada povodom Ukrajine ?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina