Inflacija u Hrvatskoj

  Službeno govoreći inflacija u Hrvatskoj iznosi 13.2 %. To je službena cifra u koju su teoretski govoreći stavljeni svi proizvodi. Ako gledamo samo prehranu tada naša službena inflacija iznosi 19.7 %.

  To su službeni podaci dok s druge strane obični građani, obični kupci smatraju da je inflacija puno veća. Kako bi pokušali doći do hladne istine odlučili smo usporediti cijene svakodnevnih prehrambenih proizvoda danas i prije godinu dana. Za to su nam poslužili katalozi domaćih trgovačkih centara za prosinac 2021 i prosinac 2022.

  Većina nas kupuje redovno pile, a u božićno vrijeme mnogi i puru. U prošlogodišnjem prosinačkom katalogu svježe grill pile se moglo naći po 17 kuna, a Vindon mlada purica po 38 kuna kilo. U ovogodišnjem katalogu to „isto” svježe grill pile košta 23 kune, a Vindon mlada purica 50 kuna kilo. Drugim riječima pile je poskupilo 30 %, a Vindon purica 31.5 %.

  Nakon peradarstva pogledati ćemo cijene drugih osnovnih prehrambenih namirnica pri čemu se na prvom mjestu nalaze jaja. Prošli prosinac smo mogli kupiti jaja razred M po cijeni od 0.89 kuna jedno. Ove godine trgovački centri na akciju stavljaju na akciju jaja nižeg razreda, razreda S po minimalnoj cijeni od 1.35 kuna jedno. Najniža cijena jaja razreda M koja smo iznosi 1.8 kuna jedno što je povećanje cijene od 100 % u odnosu na prošlu godinu.

  Slijedeći na spisku osnovnih potrepštine se nalazi brašno. Prošle godine se 5 kila brašna Klara prodavalo za 19 kuna ili ako ćemo drugačije jedno kilo je koštalo 3.8 kuna. Danas se to isto pakovanje u istom trgovačkom centru prodaje po 27 kuna ili drugim riječima prodaje se po cijeni od 5.4 kuna kilo. Riječ je o povećanju cijene od 42 %.

  Kako je jestivo ulje za mnoge neizostavno u modernom pripravljanju hrane red je navesti i njegove cijene. Prije točno godinu dana mogli smo kupiti litru suncokretovog ulja za 11 kuna,a danas je minimalna cijena 13 kuna. Riječ je o povećanju od 18 %.

  Još ćemo sada samo spomenuti svinjska leđa bez kosti. Prošli prosinac su bila prodavana po cijeni od 26 kuna kilo, a danas ih isti trgovački centar prodaje po 32 kuna kilo. Riječ je o povećanju cijene od 23 %.

  Sigurno smo mogli navesti još primjera promjera cijena (krumpir, sir), ali naš cilj je bio zadržati jednostavnost izračuna koji ćemo navesti u tablici.

Proizvod

Cijena 2021

Cijena 2022

Grill pile

17 kuna

23 kune

Jaja M (10 komada)

8.9 kuna

18 kuna

Brašno 5 kilograma

19 kuna

27 kuna

Jestivo ulje

11 kuna

13 kuna

Svinjska leđa bez kostiju

26 kuna

32 kune

Vindon purica

38 kuna

50 kuna

ukupno

119.9 kuna

163

poskupljenje/inflacija

35.9 posto

 

   Iz toga možemo da službena inflacija prehrambenih proizvoda iznosi 19.7 posto, ali ona osnovnih je puno veća i iznosi 35.9 posto. Složiti ćemo se s onima koji žele navesti da purica ne spada u obvezne proizvode, ali njeno uvrštavanje na popis nije značajnije promjenilo stopu inflacije.

   Sada za kraj red je usporediti tu stvarnu stopu inflacije osnovnih proizvoda s plaćama najsiromašnih radnika u Hrvatskoj. Tu mislimo na one s minimalnom plaćom. Vlada je minimalne plaće povećala s 3750 kuna neto na 4220 kuna. Riječ je o povećanju od 12.5 % dok je za te naše sugrađane stvarna inflacija iznosi 35.9 %. Nešto slično vrijedi i za druge najsiromašnije stanovnike Hrvatske, za umirovljenike kojima su mirovine povećane za 6.18 + 3 % !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] smo usporediti cijene svakodnevnih prehrambenih proizvoda danas i prije godinu dana, navodi hladnaistina.com. Za to su nam poslužili katalozi domaćih trgovačkih centara za prosinac 2021 i prosinac […]

trackback

[…] Inflacija u Hrvatskoj […]

trackback

[…] ne slaže s ovim zaključcima Europskog ureda za statistiku. Razlog za to neslaganje nalazimo u katalozima trgovačkih centara koji nam ukazuju da je povećanje iznosilo 100 %. Bez obzira na to europski podaci su zanimljivi jer ukazuju na europske trendove u povećanju […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina