Hrvatske financije

  Nekada smo se borili s pored ostalog povikom hrvatski novac u hrvatskom džepu, a sada se ukida naš novac. Posljednji dani kune je pravo vrijeme za vidjeti kako stoje Hrvatske financije.

  Država bez prošlosti je ujedno i država bez budućnosti. Mi se ovdje ponekad sjetimo nekih povjesnih događaja, ali nikada ne zaboravljamo da je naš cilj Hrvatska 2041/45,a ne Hrvatska 1941/45 ili 1991-95. Mnogi naši nacionalisti to zaboravljaju pa nas je ugodno iznenadali objave Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

  U svojoj objavi oni su naveli: „Hrvatska je izgubila sve elemente suverenosti (gospodarsku, monetarnu, vojnu, energetsku, financijsku), doživjela potpuni demografski slom, a gotovo svi prirodni i gospodarski resursi u rukama su stranih korporacija…

  Potom dalje govore o našem uništenom sustavu vrijednosti i zatim da je Hrvatska slomljena i opljačkana. Na ovom posljednjem dijelu je došlo do opće prihvaćene „greške” koju je stvorio neoliberalni PR.

  Desetljećima nas mediji bombardiraju visinom domaćeg državnog duga i pričama o prezaduženosti. Gledajući samo kratko unatrag otkrivamo primjere plakanja o prezaduženoj Hrvatskoj. Prije točno dvije godine izašao je tekst imena Hrvatska najzaduženija među novim članicama EU. Tada pored ostalog biva navedeno da naš javni dug iznosi 391,7 milijardi kuna !?

  Dvije godine kasnije ili preciznije 05 prosinca 2022 godine izlazi novi tekst. U njemu govore da se javni dug smanjio na 46 milijardi eura, ali „ekonomisti” upozoravaju. Drugim riječima Hrvatski javni dug trenutačno iznosi 346,587 milijardi kuna, smanjio se za 45 milijardi kuna, ali i dalje je opasno stanje. Ima li smisla navodi zašto stavljamo ekonomisti u navodnike ?

  Sve u svemu javni dug Republike Hrvatske iznosi 346,6 milijardi kuna i oko toga nema diskusije. Nakon što smo to rekli dolazimo do ajmo to tako reći druge najveće pljačke Hrvatske. Znate li koliko Hrvatska ima keša na bankovim računima ?

  Republika Hrvatska je na bankovnim računima krajem rujna 2022 imala gotovo 200 milijardi kuna. Gledajući u postotcima po deviznim rezervama Hrvatska je 4 u Europi i druga u Europskoj uniji. U postotcima veće devizne rezerve od Hrvatske imaju samo Švicarska, Rusija i Češka !?

  Slovenija s druge strane u postotcima ima 8-9 puta manje devizne rezerve od Hrvatske. Ona ima toliko manje rezerve od jer taj novac koristi za poticanje gospodarstva i smanjenje javnog duga dok nama beskamatno stoji na računima. S druge strane Hrvatska plaća masne kamate na svoj javni dug.

  Vodeći se Slovenskim primjerom Hrvatska bi mogla 175 milijardi kuna svojih čudnih rezerva potrošiti na otplatu javnog duga. Tim potezom Hrvatska bi javni dug smanjila na samo 171.6 milijardi kuna, a potom dolazimo do paradržavnih fondova.

  Ti paradržavni fondovi su prije svega mirovinski obvezni fondovi. Njih su napustile sve članice Europske unije. Sve moguće studije ukazuju da su OMF-ovi neuspješan projekt, ali to se znalo od početka. Realno gledajući riječ je bila o prebacivanju novca iz državnog proračuna u ruke financijskih institucija, bankara. Zbog toga svi imamo i svi ćemo imati niže mirovine,a bankari veće zarade.

  U mirovinskim fondovima se krajem listopada 2022 nalazilo 130,8 milijardi kuna pa povratkom tog novca u državne skute mi bi praktički izbrisali sav državni dug. Ostalo bi nam samo 40.8 milijardi kuna javnog duga od onih početnih 346,6 milijardi na koje sada plaćamo kamate.

  Sigurno se pitate na kraju zašto to Hrvatska ne učini ? Odgovor bi bio da mi živimo u zarobljenoj državi, u državi koju su zarobile banke i druge financijske institucije. Od čega će banke (i OMF-ovi) živjeti ako im Hrvatska godišnje na osnovu kamata ne isplati 7.3 milijarde kuna ?

  Za Vas koji vjerujete da su obvezni mirovinski fondovi prava stvar pogledajte što se s njima dogodilo u njihovoj postojbini,a potom i u ostatku Europe. Ako i dalje vjerujete citirati ćemo samo jednu iznimno poznatu osobu iz 19 stoljeća koja je rekla: „lakše je čovjeka prevariti nego ga uvjeriti da je bio prevaren”.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Hrvatske financije […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina