Ruski referendumi

  Za početak nam je potrebno reći kako ne bi bilo nedoumice da su ruski referendumi u Ukrajini nelegitimni. Oni su nelegitimni po internacionalnom i po svakog drugu pravu osim prava vojno-policijske sile.

  Nakon što smo to rekli nužno nam je napraviti projekcije koje Zapad toliko voli raditi. Nužno nam je napraviti projekcije ili preciznije procjene da li tamošnji stanovnici stvarno podržavaju pripojenje Rusiji.

  Prije nego što se počnemo baviti tim pitanjem red je komentirati raniji krimski referendum iz 2014 godine. Gledajući iz internacionalne i ukrajinske perspektive riječ je o nelegalnom, protuzakonitom referendumu pa je Zapad po tom pitanju u pravu.

  Nakon što smo to rekli nužno je naglasiti da rezultat tog referenduma predstavlja stvarnu volju tamošnjih stanovnika. Američka državna agencija, Pew Research Center i puno drugih zapadnih organizacija je izjavilo da rezultat referenduma predstavlja stvarno mišljenje stanovnika Krima. Znači referendum je bio pravno nelegalan, ali je istovremeno predstavljao želje građana.

  Nakon ovog zaključka red je komentirati referendume koji se ovih dana održavaju u Ukrajini pod ruskom okupacijom. Te referendume ćemo mi podijeliti u dvije grupe.

  U prvoj grupi imamo referendume o „neovisnosti” u Donjetsku i Lugansku, a u drugoj ostale. Još od 2014 godine glavni centri Donbasa se nalaze pod ruskom kontrolom. Riječ je o kontroli koju tamošnje stanovništvo podržava jer je uvijek bilo proruski nastrojeno.

  Kao primjer tog razmišljanja stanovnika Donjetska i Luganska nam mogu poslužiti protuNATO demonstracije 2008 godine i rezultati ukrajinskih izbora. Na izborima je ovdje uvijek pobjeđivala proruska Stranka Regija čime zaključujemo razgovor o razmišljanju stanovnika prije Majdan revolucije. Nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad glavnim centrima Donbasa 2014 tamošnje stanovništvo je izloženo ruskoj propagandi pa danas neupitno podržava priključenje Rusiji.

  Situacija s ukrajinskim regijama Zaporožje i Herson u kojima Rusija također provodi referendum je drugačija. Ove regije su zajedno s Donbasom spadale do 2014 u „istočnu Ukrajinu” koja podržava Rusiju. Čak i u prvim mjesecima nakon Majdan revolucije 2/3 stanovnika istočne Ukrajine se protivilo vladi u Kijevu. Oni su jednostavno gledajući podržavali Rusiju.

  Sada 8 godina kasnije stanovnici ovih regija najvjerojatnije više ne podržavaju Rusiju. Oni su tih 8 godina živjeli znajući da je Rusija okupirala dijelove njihove države,a da njih tada nije uzela. Isto tako ne smijemo zaboraviti da su stanovnici Zaporožja i Hersona bilo izloženi 8 godina propagandi svoje vlade što je neupitno imalo utjecaj na njihovo razmišljanje.

   Iz svega navedenog mi zaključujemo da stanovnici ove dvije regije ne podržavaju priključenje Rusiji. Ne bi nas trebalo iznenaditi ako na referendumu oni navodno podrže priključenje Rusiji, ali to je papir. U realnosti bez obzira što izjave ruske okupacione vlasti tamošnji stanovnici ne podržavaju priključenje Rusiji.

   To bi bili naši zaključci po pitanju ovih nelegalnih, nezakonitih referenduma koje je Rusija provela u okupiranim dijelovima Ukrajine !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ruski referendumi […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina