Dobre i loše države

  Danas govorimo o državama koje štite privatno vlasništvo i onima koji ga nacionaliziraju. Koje su dobre i loše države u ovoj priči ćete trebati sami zaključiti.

  Za početak ćemo govoriti o državi koja je kao i Hrvatska svu važnu infrastrukturu predala strancima. Znači govorimo o državi koja je naftnu korporaciju, banke i internet infrastrukturu predali strancima pa potom uvidjela svoju pogrešku.

  Tu grešku ova država nije ispravila nacionalizacijama nego kupovinom na primjer banaka od stranih vlasnika. Tako je ova država na primjer lokalnu podružnicu banke BayernLb kupila za 55 milijuna eura, a one GE Capitala za 700 milijuna dolara.

  Francuski financijski stručnjaci gledaju pozitivno na ovu kupovinu navodeći: „zamislite reakciju Francuza da se 70-80 % banaka nalaze u stranom vlasništvu” ? Inače za one koji ne znaju u stranom vlasništvu se ne nalazi 70-80 nego čak 90 % „hrvatskih” banaka !?

  Na isti način kojim je ova država riješila problem banaka ona se ove godine pokrenula po pitanju internet-telefonske instrakture. Sjedišta korporacija koje upravljaju tamošnjim telekomunikacijama se nalaze u Londonu (Vodafone) i Bonnu (Deutsche Telecom).

  Kako bi se vratila kontrola nad telekomunikacijama odlučili su kupiti lokalnu ispostavu Vodafone korporacije za 1.8 milijardi eura. Država je za ovu podružnicu platila puno veću cijenu od tržišne pa ju je Vodafone korporacija s zadovoljstvom prihvatila.

  Kao što je normalno da su prihvatili prodati podružnicu tako ispadne očekivano da su se dežurni kritičari dignuli na zadnje noge. Oni su napali ovu „nacionalizaciju” navodeći da ona omogućava dodatnu korupciju i krađu koju provode tajkuni povezani s vladom.

  Nakon ove priče sada idemo u drugu državu koja vodi nacionalizacije na drugačiji način. Ova država je potpisom pera u travnju 2022 preuzela u vlasništvo jednu korporaciju,a potom u rujnu i drugu. U ovom slučaju govorimo o vrijednostima koje se kreću u milijardama, milijardama i milijardama eura.

  Pokušajte sada zamisliti koja država je pozitivac ? Ako mislite da je pozitivac u ovoj priči država koja kupuje strano vlasništvo,a negativac ona koja ga nacionalizira bez odštete griješite.

Prva navedena država je Mađarska, a druga je Njemačka čime sve govorimo. Njemačka je prvo u svojoj mudrosti nacionalizirala, ukrala skladišta plina koje je Gazprom u njoj izgradio, a sada je ukrala i rafinerije. Kada govorimo o njima govorimo pored ostalog o najvećoj rafineriji u Njemačkoj !?

  Možemo ovdje postaviti pitanja zašto Njemačka i njene korporacije nisu ulagale u skladišta plina i rafinerije, ali govorili bi o pogrešnom pitanju. Ispravno pitanje bi bilo kako je moguće da zapadna država nacionalizira, ukrade imovinu korporacija iz drugih država s kojima nije u ratu ?

  Vjerojatno ćemo jednog lijepog dana dobiti odgovor na to pitanje kao što smo dobili o ulozi Bill Gates na koronu, ali tada će biti kasno. To će se sve završiti pričom psi laju, a kolone prolaze.

  Drugim riječima to će se završiti u stilu mi radimo što želimo i tko vas…. Istovremeno će se zapadne države nastaviti kunuti u nepovredivost privatnog vlasništva i nastaviti kritizirati države koje kupuju korporacije kako bi ih vratili u domaće vlasništvo.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina