Ruski scenariji

  Ovaj tjedan su završili referendumi na području Ukrajine okupiranom od Rusije. Prije „odluke” za pripajanje Rusiji postojali su razni ruski scenariji, a sada je ostao samo jedan.

  Prije par dana web dizajner portal nam je dao ideju za ovaj političko-strateški scenarij. On je pitao,a što bi se dogodilo kada bi Rusija izjavila da su se Herson i Zaporožje odlučili za Ukrajinu, a Donjetsk i Lugansk za Rusiju ?

  Nakon kraćeg razmišljanja zaključili smo da bi to bio idealan strateški scenarij za Rusiju. On bi omogućio Rusiji da se izvuče iz problema nemogućnosti pobjede nad Ukrajinu i ujedno bi stavio Kijev pod politički pritisak.

  Kao što smo prekjučer govorili Donjetsk i Lugansku su bili proruski 1994, 2004, 2014 godine,a to su neupitno i danas. S druge strane stanovnici Hersona i Zaporožja su ranije bili za Rusiju, ali sada podržavaju Ukrajinu. O tome kako se to dogodilo ćemo kasnije jer govorimo o sada realno nevažnoj stvari.

  Stoga namjesto da se bavimo nevažnim stvarima idemo sada u srž problema. Rusija je bila započela vojne operacije protiv Ukrajine zbog njene „okupacije” dijelova Donbasa. To je bio službeni razlog za početak invazije pa proglašenje da je narod Donbasa (Donjetsk i Lugansk) glasovao za Rusiji riješava prvi Putinov politički problem.

  Njegov drugi politički problem je nemogućnost vojne pobjede nad Ukrajinom. Dio tog problema bi se riješio izjavom da je narod Zaporožja i Hersona na referendum izrazio želju da ostane u sastavu Ukrajine.

  Tim načinom on bi se oslobodio obveze ratovanja za ove dvije regije i ujedno bi mogao pozvati Ukrajinu na sklapanje mira. Temelj za sklapanje mirovnog sporazuma bi bio teritorij za mir u stilu mirovnog sporazuma Egipta i Izraela.

  Iz Ukrajinske perspektive sve tada krenulo krivim smjerom. Rusija je održala 4 referenduma na okupiranim dijelovima Ukrajine pa zbog toga Ukrajina završava u problemima. Ona ima mogućnost odbiti priznati da je narod Hersona i Zaporožja glasovao za ostanak u Ukrajini ili priznati taj rezultat. Kada bi ga priznala ona bi automatski priznala i referendume u Donjetsku i Lugansku o pripojenju Rusiji !?

  Predsjednik Zelenski bi se stoga našao u političkim problemima. Našao bi se pod pritiskom dijela ukrajinskih političara, oligarha i običnih ljudi koji bi tražili da sklopi mir i tako prihvati povrat 2 od 4 izgubljene regije.

  Zbog toga bi ovaj scenarij za Kijev postao scenarij iz noćne more dok bi za Moskvu predstavljao elegantno rješenje. Na sreću po Zelenskog Kremlju ovaj scenarij nije pao na pamet pa se Rusija i dalje nalazi u problemima. S jedne strane ona nije u stanju poraziti Ukrajinu,a s druge strane se obvezala ispuniti „narodnu” volju iskazanu na referendumu.

  Riječ je o usranoj situaciji za Rusiju i jednostavnoj situaciji za Ukrajinu. Situacija je jednostavna za Ukrajinu pošto joj omogućava da bude potpuno fokusirana na obranu i oslobađanje okupiranih teritorija.

Kremlj je očito zaboravio ili ignorirao jedno političko-vojno pravilo koje traži da se održava mogućnost za što veći broj strateških scenarija. On se odlučio na varijantu sirove sile i put u ulicu gdje postoji samo jedan izlaz.

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina