Veto Ukrajini

  Mađarska je napokon počela ispunjavati svoje prijetnje po pitanju veta. U skladu s tim ona je uložila veto Ukrajini po pitanju primanja europske financijske pomoći.

  Sada već prije dvije godine Mađarska i Poljska su bile uložile veto na europski proračun u strahu da europske novce neće dobiti. Na kraju Europska unija im je dala jamstva pa su ove dvije države naivno maknuli veto s proračuna. Oni jednostavno nisu znali da se s ideološkim neprijateljem ne može postići dogovor.

  Oni nisu razumjeli da princip dogovora s ideološkim neprijateljem se nije promjenio u Europi od 15 stoljeća pa sve do danas. Tako smo u 15 stoljeću imali europsko pravilo da potpis sporazuma s nevjernikom ne vrijedi papira na kojem je napisan.

  Taj identični ideološki sklop nalazimo među onima koji danas vladaju Europskom unijom. Tinta na sporazumu Europske unije s jedne, a Poljske i Mađarske s druge strane se nije osušila,a on je bio poništen.

  Poštujući pravnu proceduru ove dvije države su se obratile Europskom sudu koji je napisao savršenu presudu. On je presudio protiv Mađarske i Poljske i istovremeno u svojoj presudi odbio navesti definiciju vladavine zakona pozivajući se na neodređene europske vrijednosti. Na kraju u presudi je samo stajalo da Europska unija ima pravo uskratiti europski novac članicama i da taj novac predstavlja oruđe europske politike.

  Reagirajući na tu presudu i daljnje pregovore Poljska je zaprijetila ulaganjem veta na europske politike ako joj ne bude isplaćen novac. Na kraju tu Poljsku prijetnju neće ostvariti ona nego Mađarska.

  Prije nego što dođemo do ovog veta trebamo prvo komentirati situaciju u Mađarskoj koja ima vlastitu valutu. Tamošnja inflacija trenutačno iznosi 20-21 %, ali kada to govorimo trebamo spomenuti da nije riječ o pravoj nego temeljnoj inflaciji. Temeljna inflacija je inflacija koja ne prati cijene hrane i goriva tako da je riječ o „zanimljivom” statističkom konceptu.

  Djelomični razlog za tu relativno visoku inflaciju (u Hrvatskoj iznosi 14 %) predstavlja devalvacija mađarske forinte. Praktički identičnu devalvaciju imamo i u Poljskoj što bi nam trebalo pomoći da razumijemo razloge za nju. Skraćeno govoreći za stabilizirati valute trebaju im euri iz europskog proračuna što im Europska komisija uskraćuje.

  Znači u takvoj situaciji Mađarska je šokirala sve i prošli tjedan uložila veto na pomoć Ukrajini u visini od 18 milijardi eura. Njemačka, Europska komisija i drugi su komentirali da je riječ o Orbanovoj ucjeni kojom traži oslobađanje svog novca iz europskih fondova.

  Svi oni su lijepo kolektivno osudili Mađarsku na dan kada je ona uložila veto, a već sljedećeg dana situacija se mijenja. Ona se toliko promjenila da su 24 sata nakon Mađarskog veta europski dužnosnici izjavili: „Mađarska je ispunila europske zahtjeve i napravila veliki napredak po pitanju dobivanja novca”.

Ukratko nakon ovog strateškog veta Mađarske ona je dobila obećanje da će joj novac biti isplaćen. Mi se ovdje samo nadamo da je Budimpešta naučila lekciju iz prethodnih obećanja pa da neće popustiti dok ne dobije novac !? Navodno, navodno bi ga trebala dobiti početkom prosinca pa ćemo vidjeti

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] svoju volju nameće baš svima. Odluke Europske unije u teoriji može blokirati svaka članica što nam je dokazala Mađarska, ali u realnost malo tko to čini. Jedini tko to može učiniti bez negativnih posljedica su […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina