cvria

Sud je presudio protiv Mađarske i Poljske

  Krajem 2020 godine vodila se vatrena polemika oko proračuna između Europske unije s jedne, a Mađarske i Poljske s druge strane. Na kraju ove dvije države su dobile jamstva pa su popustile samo da bi bile izigrane pa su onda dali EU na sud. Sud je presudio protiv Mađarske i Poljske pa red je sjetiti se svega što se do sada dogodilo.

  U studenom 2020 godine Poljska i Mađarska su bila uložila veto na proračun Europske unije i korona fond. Oni su bili uložili veto zbog uvjetovanosti isplate novca iz poštivanjem vladavine prava. Objašnjavajući svoj veto vlada Mađarska izjavljuje da je definicija vladavine prava strogo ideološki postavljena. Ta definicija jednostavno govoreći nije postavljena na činjenicama.

  Krajem studenog sam Soros je kritizirajući Orban ujedno potvrdio da je on u pravu. Soros je u svom otvorenom pismu izjavio da je vladavina zakona abstraktni pojam !?

  Suočena s ovom krizom Europska komisija je bila zamislila zaobići Poljsku i Mađarsku sklapanjem međudržavnih sporazuma. Po tom planu 25 članica Europske unije bi sklopile sporazum o korona fondu koji je potpuno nepovezan s Europskom unijom.

  Na kraju Mađarska i Poljska su povjerovali obećanjima Europske unije i maknuli svoj veto. Oni su povjerovali obećanju da će se vladavina prava koristiti samo za veto u slučajevima krađe i korupcije vezane s europskim novcem.

  Ukratko Mađari i Poljaci su ispali naivni. Oni su zaboravili da se ideološki nabrijanim osobama i vlastitim neprijateljima ne može vjerovati. Oni su zaboravili osnove odnosa među državama.

  Rezultat toga je bio da su sve članice Europske unije počele dobivati novac osim njih dvoje. Na kraju taj novac dobiva i Njemačka kada se protiv nje vodio proces zbog kršenja vladavine prava. Tu trebamo biti vrlo jasni pa ponoviti da se 2021 protiv 3 države vodio proces zbog kršenja vladavine prava. Jedna je dobila novac, a ostale nisu.

  Kako Mađarska i Poljska nisu dobili svoj novac oni su Europsku uniju tužili na Europskom sudu pravde. Ova tužba je sama po sebi bila smješna pošto vrlo dobro znamo da zadatak ovog suda nije pravda.

  Riječ je o sudu u kojemu sjede politički postavljene osobe koje gotovo nikada ranije nisu bili suci. Njihov glavni zadatak je donošenje presuda u cilju centralizacija. Kako bi se to postiglo ovaj sud donosi potencijalno i protuustavne odluke. To su inače pored ostalog izjavili predsjednici ustavnih sudova Njemačke i Belgije, a tako je presudio i Ustavni sud Njemačke !?

  Time smo samo htjeli naglasiti da se presuda na ovu tužbu Mađarske i Poljske već unaprijed znala. Bez obzira na to svi smo napeto čekali kako će sud obrazložiti svoju odluku. To objašnjenje smo na kraju dočekali 16 veljače 2022 godine.

  U svojoj tužbi Mađarska i Poljska su se prvo pozvala da dogovor iz prosinca 2020 po kojemu će se vladavina prava koristi samo u slučajevima kriminala vezanog s europskim novcem. Europski sud je odbio taj argument i poništio dogovor navodeći da se Europska unija temelji na zajedničkim vrijednostima.

  Dalje je u svom obrazloženju Europski sud naveo da je europski novac oruđe europske politike. Konkretno presuda govori da je europski proračun jedan od glavnih instrumenata za povlačenje praktičnih poteza.

  Nakon ovog argumenta Poljska i Mađarska su bili naveli argument da ne postoji jasna definicija vladavine zakona u Europskoj uniji. Europski sud pravde je odbio u svojoj presudi navesti definiciju vladavine zakona i pozvao se na zajedničke vrijednosti Unije. Tim načinom su odbijeni svi argumenti Poljske i Mađarske pa je sud presudio protiv njih.

  To je na kraju rezultiralo time da je Europski sud pravde presudio da Europska unija može uskratiti novac Mađarskoj i Poljskoj. Ukratko dogovorilo se ono što smo očekivali kada smo prije godine dana pisali da su Mađari i Poljaci naivni.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Osnovni problem Poljske i Mađarske je takozvana vladavina prava. To je osnovni problem pošto Europska unija koristi ovaj nikada pravno definirani pojam kao razlog za neisplatu novca. Kada govorimo pravno nedefinirani pojam mi citiramo Georgea Soroša koji izjavljuje da je vladavina zakona apstraktni pojam, a mogli bi to reć…. […]

trackback

[…] Europski sud „pravde” presudio protiv Poljske i Mađarske. On je tada presudio da su ove dvije države prekršile europsku vladavinu prava bez da ju je ikada definirao. Pretpostavljamo da ćete se složiti kako predstavlja uspjeh nekoga zbog nečega osuditi bez da se […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina