Soros vs Orban

  Dana 18 studenog 2020 George Soros je u javnom pismu napao mađarskog premijera Viktora Orbana i poljskog lidera Jaroslava Kaczynskog. Dva dana kasnije Viktor Orban je odgovorio na kritike svojim govorom na radiju pa stoga ovdje navodimo najzanimljivije dijelove te svađe.

  Za početak u svom pismo George Soros je napisao: „Nije riječ o samo abstraktnom konceptu vladavine zakona kojemu se Viktor Orban i manje Jaroslav Kaczynski protive. Za njih vladavina zakona predstavlja praktički limit njihove osobne i političke korupcije. Njihov veto predstavlja očajničko kockanje dva serijska prestupnika”. Nakon tih riječi on je pored ostalog naveo, predložio Europskoj uniji na koji u realnosti nelegalan način da zaobiđe taj dvostruki veto samo da bi potom nastavio optuživši Orbana za korupciju.

  Po Sorosu Orban da je kupio 16.000 bolničkih respiratora za gotovo milijardu dolara iako Mađarska nema toliko bolničkih kreveta. Nastavivši u istom stilu Soros je naveo da su ti respiratori plaćeni najviše u Europskoj uniji što ukazuje na korupciju. Isto tako je naveo mađarsku kupovinu ruskog cjepiva za korona virus navodeći kako bi to bilo potrebno istražiti.

  Nakon što je završio s kritikom po pitanju korone napao je Orbana pošto njegova vlada nije dala blagoslov za zaduživanje Budimpešte koju kontrolira opozicija. Kako se glavni grad Mađarske ne može zadužiti sljedeće godine će po riječima Sorosa završiti s minusom od 290 milijuna dolara.

  Za kraj u svom napadu Soros je kritizirao stanje demokracije u Mađarskoj. Po njegovim riječima dok se opozicija pokušava ujediniti tako da jedni drugima ne kradu glasove Orban priprema izmjene izbornih zakona kako bi nedemokratski onemogućio opoziciju u osvajanju vlasti. Za kraj je još naveo kako u malenim mjestima nema tajnosti glasovanja pa stoga uvijek pobjedi Orbanova stranka.

  Odgovarajući na te kritike Viktor Orban je izjavio „George Soros prijeti Mađarskoj i Poljskoj. Riječ je o jednom od najkorumpiranijih ljudi na svijetu koji ima puno političara u svom džepu i koji sada želi ucjenjivati Mađarsku i Poljsku europskim novcem”.

  Po Orbanu u svojem javnom pismu Soros je dao instrukcije eurokrati što da rade, ali je Europski savjet na to mirno reagirao pošto on zna sam riješiti svoje debate. U svom govoru Orban je pored ostalog očekivano Sorosa da želi kvalificiranom većinom donositi sve odluke u Europskoj uniji što bi dovelo do ukidanja Mađarske granične ograde koja onemogućava migrantima dolazak.

  Govoreći o korona cjepivima Orban je naveo da je Mađarska kupila 12 milijuna doza i da ima smisla da se kupe ona kvalitetna cjepiva koja prva izađu na „tržište” bez obzira na državu porjekla. Spominjući nabavu ruskog cjepiva koje je bilo kritizirano u javnom pismu Orban izjavljuje „Nije posao Sorosa da ocjenjuje koja su cjepiva dobra, a koja loša. To trebaju odlučiti medicinski laboratoriji i Mađari tako što će imati mogućnost izbora između više cjepiva.

  Prva stvar koja nam upada u oči u ovoj svađi bez da ulazimo u ideološke borbe bi bilo da je rezultat u određenom, samo određenom smislu 1:1. George Soros je priznao u svojem pismu da su razlozi za Mađarski i Poljski veto legitimni navodeći „Nije riječ o samo abstraktnom konceptu vladavine zakona”. Nemojmo zaboraviti da je formalni razlog za veto bila abstraktnost pojma vladavina zakona, što znači da tu abstraktnost Soros nije osporio nego priznao.

  S druge strane Viktor Orban nije osporio kritiku Sorosa da je Mađarska previše, stvarno previše platila nabavu bolničkih respiratora. To nam znači da je Orban priznao ispravnost te kritike Sorosa pa je stoga gledajući iz njihove perspektive rezultat 1:1.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina