Ne postoje države

  Dana 5 lipnja 2023 godine Europski sud je presudio da u stvarnosti ne postoje države koje su članice Europske unije. One su pokrajine i ništa drugo.

  Riječ je o sudskom slučaju vezanim s Poljskim pravosuđem. Još 2019 godine Poljska vlada je izvršila tehničke promjene po pitanju komisije koja „kontrolira” rad pravosuđa. Skraćena verzija tih tehničkih promjena biva da se komisija koja kontrolira suce više neće sastojati od osobe koje suci izaberu nego od osobe koje imaju mandat građana. Drugim riječima članove te komisije sada po novom zakonu izabiru članovi parlamenta. Ta nova komisija sada ima zakonske ovlasti da kažnjava suce, pa makar bila riječ i o sucima Vrhovnog suda.

  Sastavni dio novog zakona biva i da suci moraju javno otkriti bivša i sadašnja članstva u strankama, nevladinim organizacijama i lobističkim udruženjima. Po mišljenju vladajuće stranke Pravo i pravda nužno je depolitizirati sudstvo i ukinuti njegovu odvojenost od šireg društva. Glavna opoziciona stranka i eurokrati su osudili taj vladin napad na neovisnost sudstva pa se rasprava preselila u Europsku uniju.

  Ta rasprava je inače postala širi dio tamošnje rasprave protiv „populističke” vlade Poljske. Još prošle godine je u jednom sličnom slučaju Europski sud „pravde” presudio protiv Poljske i Mađarske. On je tada presudio da su ove dvije države prekršile europsku vladavinu prava bez da ju je ikada definirao. Pretpostavljamo da ćete se složiti kako predstavlja uspjeh nekoga zbog nečega osuditi bez da se to nešto jasno definira !?

  Sve u svemu nakon višegodišnjih rasprava o ovoj pravosudnoj reformi Europska unija je u veljači tužila Poljsku Europskom sudu „pravde”. Agrumenti Europske unije na sudu su bili da novostvorena sudska komisija ukida sucima neovisnost, a slično vrijedi i po kršenju prava na privatnost. Kada u svojoj tužbi EU govori da Poljski zakon krši pravo na privatnost sudaca cilja se na članstva u organizacijama, lobističkim udrugama i strankama iako se to konkretno ne navodi.

  Argument Poljske u ovom slučaju je bio pozivanje na „ustav” Europske unije. Tamo konkretno piše da postavljanje sudaca i njihovo organiziranje spada u poslove država, a nikako ne Europske unije.

  Europski sud „pravde” je kao i u sličnim „kontroverznim” slučajevima presudio u korist Europske unije. On se pozvao na europske vrijednosti u koje spada i vladavina zakona pa stoga se Europski sud „pravde” ima pravo uključiti u svaki slučaj gdje postoji sumnja u narušavanje neovisnosti sudstva.

  Potom je ovaj sud presudio da oduzimanje mogućnosti nacionalnim sudovima da propituju postavljanje nekoga na pravosudnu dužnost biva protivno europskim zakonima. Tu Europski sud „pravde” nije stao nego je dodatno presudio da suci imaju pravo na privatnost. U skladu s tim zabranjeno je tražiti ili puštati u javnost kojoj stranci ili kojoj udruzi pripada neki sudac. Sučeva politička pripadnost „nema” nikakve poveznice s presudama koje on donosi !?

  Problem s tom presudom biva da Europski sporazumi koje mi ovdje nazivamo Europski ustav jasno govori da sudstvo spada u nacionalnu, a ne europsku politiku. Sporazum/Ustav jasno govori da Europska unija mora poštivati osnovne državne funkcije počevši od teritorijalnog integriteta pa sve do održavanja reda i zakona.

  Reagirajući na ovu presudu zamjenik ministra pravosuđa Poljske izjavljuje:

Iako Europska unija nema zakonske ovlasti da procjenjuje organizaciju nacionalnog pravosuđa Europski sud „pravde” je našao da on ima to pravo.”

  On je po ovom pitanju potpuno u pravu, a ovdje trebamo još naglasiti da presuda vrijedi za sve članice Europske unije. Uzmimo na primjer Hrvatsku u kojoj sudski slučajevi traju desetljećima, a na primjer oni za švicarski franak godinama bez ročišta.

  Sada kada bi Hrvatska odlučila reformirati sudstvo da se ti pravosudni zastoji ukinu suci bi ju mogli tužiti Europskom sudu „pravde”. Taj sud bi po ovom presedanu na kraju vrlo vjerojatno presudio protiv Hrvatske iako na to nema nikakva zakonita prava.

  Sve u svemu već desetljećima se zna da Europsku sud „pravde” prestavlja glavno oruđe pretvaranje Europske unije u centraliziranu državu s državama koje su pretvorene u pokrajine. Ovaj sudski presedan predstavlja daljnji korak u toj centralizaciji.

  Cijelu presudu Europskog suda „pravde” možete pročitati na ovom linku.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina