Nema pregovora

  Jednu stvar predsjednik Poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczinski ne razumije. Na sreću tu stvar razumije predsjednik Poljske Duda. On razumije da nema pregovora s autokratom/tehnokratom.

  Osnovni problem Poljske i Mađarske je takozvana vladavina prava. To je osnovni problem pošto Europska unija koristi ovaj nikada pravno definirani pojam kao razlog za neisplatu novca. Kada govorimo pravno nedefinirani pojam mi citiramo Georgea Soroša koji izjavljuje da je vladavina zakona apstraktni pojam, a mogli bi to reći i za Europski sud.

  Poljska je povjerovala obećanjima Europske komisije da će taj nedefinirani pojam biti korišten samo u strogo određenim slučajevima. Ti svi strogo određeni slučajevi su trebali biti povezani s krađom i korupcijom po pitanju europskog novca.

  U to obećanje su Poljska vlada i Jaroslaw Kaczinski (slika) povjerovali pa su maknuli veto na europski proračun. Novac na kraju dobili nisu, a Europska unija im je obećala krajem 2022 da će ga dobiti ako provedu jednu reformu. Riječ je inače o 35 milijardi eura !?

  Nakon otvorenih svađa unutar vladajuće stranke i vladajuće koalicije parlament je izglasovao tu europsku reformu. Kaczinski i premijer su očekivali da će time svi problemi s EU biti riješeni i da će Poljska dobiti novac.

  Tada na scenu stupa predsjednika Duda koji odlučuje 11 veljače 2023 uložiti veto na pravosudnu reformu. Strogo tehnički on nije uložio veto nego poslao zakon na razmatranje Ustavnom sudu. Riječ je o „vetu” koji u pravom smislu te riječi šokira stranku Pravo i Pravda pošto ga je uložio predsjednik iz njihove stranke. Riječ je ujedno o potezu kojeg je pozdravio ministar pravosuđa što ponovno ukazuje na svađe unutar vladajuće koalicije.

  Kako je Europska unija glomazna ona na događaje reagira brzinom dinosaurusa. Time želimo reći da je izglasavanje zakona u Poljskom parlamentu bio automatski okidač za slanje drugog ultimatuma. Nitko nije očekivao da će predsjednik Duda uložiti „veto”, a kada on biva uložen nitko se nije sjetio povući drugi ultimatum.

  Sve u svemu 4 dana nakon odluke Dude, znači 15 veljače 2023 u Poljsku stiže ultimatum povodom Ustavnog suda. Europska komisija je tužila Europskom „sudu” Poljsku jer je njen Ustavni sud dva puta donio presude kojima osporava Europske zakone. Pored ostalog Europska komisija optužuje da se Poljski ustavni sud nalazi pod utjecajem vlade !?

  Ovdje nam je red naglasiti da nije samo Ustavni sud Poljske osporio Europske zakone nego to čini i onaj u Njemačkoj. Postoje i drugi nacionalni primjer tih osporavanja, ali oni su za Komisiju nevažni.

  Ukratko nakon što je izgledalo da Poljska ispunjava Europski uvjet za isplatu novca, Komisija je izmislila drugi uvjet. Da ga Poljska nekako ispuni uvjereni smo da bi izmislila i treći uvjet pošto je njen strateški cilj rušenje domoljubno nastrojene vlade u Varšavi.

  Naš savjet premijeru Poljske Mateuszu Morawieckom i predsjedniku stranke Jaroslawu Kaczinskom biva da se sjete vlastitih riječi. Prije 10 mjeseci Morawiecki je netočno izjavio da nitko nije pregovarao s Hitlerom. Riječ je o neistini, ali ujedno i o pravom putu. S diktatorima, tehnokratima i drugim neizabranim osobama nema pregovora. Pregovori s njima su nemogući jer oni razumiju samo silu koju im je stoga nužno pokazati.

  Da gospodine Kaczinski Rusija je podjelila Poljsku krajem 18 stoljeća, a potom krvavo ugušila pobunu 1830 i 1864 godine. U 20 stoljeću smo imali dogovor Njemačke i SSSR-a o podjeli Poljske i Katinsku šumu. Sovjetski, NKVD izvještaji o duhu zarobljenih i potom pogubljenih Poljaka služe na čast Poljskoj, ali to ne treba biti temelj naših današnjih radnji. Isto tako temelj današnjih radnji gospodine Kaczinski ne smije biti niti pitanje da li je Rusija oborila avion vašeg brata ili ne.

  Gospodo Morawiecki i Kaczinski temelj Vaših radnji treba biti nastavak transformacije Poljske. Ako Vam je za taj nastavak stvarno potreban novac na koji imate pravo,a EU ga odbija dati onda trebate pokazati silu, a ne slabost.

  Tu silu trebate prikazati povlačenjem poteza koji će stvarno povrediti Europske institucije. Mađarska je pokazala da se to može učiniti vetom na pomoć Ukrajini. Tko zna možda Vi to ne možete učiniti zbog emotivne reakcije na navedene povjesne događaje, ali trebate naći nešto drugo. Uložite veto nakon veta na Europske odluke koje Komisija želi po svaku cijenu provesti. Ako tako pokažete moć taj novac ćete dobiti. Nemojte se bespotrebno ponižavati jer je to najbrži način za izgubiti vlast,a to je cilj Europske komisije !?

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina