Europska unija protiv Njemačke

  Europska unija protiv Njemačke je pravna bitka koja će odlučiti budućnost Hrvatske i svih drugih članica. Riječ je o bitki koja započinje u svibnju 2020 i do danas nije okončana.

  U osnovni Njemački ustavni sud presuđuje u svibnju prošle godine da se Europski sud bavi stvarima iznad svojih ovlasti. Uličnim riječnikom njemački ustavni suci presuđuju da se Europski sud pravde ponaša protuzakonito i protuustavno. Tu tvrdnju malo tko osporava pošto je osnovni smisao Europskog suda pravde transformacija Unije.

  Europska komisija je na ovu presudu odgovorila da se Europski sud pravde nalazi iznad nacionalnih sudova. Nešto slično je izjavio i Europski sud dodajući da samo ON ima pravo interpretirati europske zakone.

  Više od godine dana kasnije Europska komisija je zbog ove presude Ustavnog suda pokrenula proceduru protiv Njemačke. U službenoj obavijesti koja je završila u Berlinu piše da je Njemačka prekršila osnove europskih zakona.

  Neki ovu svađu Njemačke i Europske unije uspoređuju s onom koju ima Poljska. U Poljskom slučaju je tamošnji Ustavni sud donio presudu protiv odluke Europskog suda, ali to nije isto. Konkretno taj slučaj se bavio zakonom koji je bila donijela parlamentarna većina,a ne samostalnom odlukom suda. Nužno je ovdje naglasiti da je Poljska kapitulirala i najavila izmjene zakona koje su smetale Europskoj uniji.

  Njemački slučaj se iznimno razlikuje od Poljskoj jer do njega dolazi bez ikakvog uplitanja političara. On se možemo to tako reći temelji na neovisnosti pravosuđa !?

  To predstavlja temeljni problem ovog slučaja. Riječ je o pravnoj borbi sudova po pitanju toga čija je posljednja. Kada je Europska komisija pokrenula proceduru protiv Njemačke ona je u određenom smislu sama prekršila zakon. Neovisnost sudstva predstavlja temelj svakog liberalno-demokratskog sustava i Europske unije. Sama ideja da vlada prisili Ustavni sud da donese neku odluku je protustavna.

  Odgovor u tom stilu je Njemačka tijekom kolovoza ove godine poslala Europskoj komisiji. U odgovoru se navodi da je Ustavni sud neovisan i da vlada ne može na njega nikako utjecati. Dobar dio odgovora je napisan u političkom PR smislu kao mirovna ponuda, ali to ne mijenja osnovu.

  Sada je red na Europskoj komisiji da odgovori na pismo vlade Njemačke. Ona ima 3 opcije. Prva bi bila izjava da su zadovoljni odgovorom i da ukidaju proces protiv Njemačke. Druga opcija bi bila čekanja pošto nije zakonski reguliran vremenski rok u kojemu Europska komisija treba odgovoriti. Posljednja opcija bi bila nastavljanje procesa protiv Njemačke.

  Ta opcija je u određenom smislu samoubilačka. Ona je samoubilačka jer označava slanje ovog slučaja na Europski sud pravde. Na kraju bi ona dovela do sudskog slučaja na Europskom sud pravde. Tada bi Europski sud pravde trebao presuditi da li se Europski sud pravde ponaša protuustavno. Ukratko to bi bilo po principu kadija te tuži kadija ti sudi. Zbog toga mi kao i većina pravnih stručnjaka vjerujemo da će Komisija izabrati drugu opciju i odgoditi krizu.

  Sveukupno gledajući ovaj svekupni proces ukazuje na neograničeno licemjerje Europske unije. Praktički istovremeno Europska komisija je bila pokrenula postupak protiv Poljske zbog zaštite neovisnosti sudstva i postupak protiv Njemačke da ukine neovisnost sudstva.

  Licemjerno ? Neupitno DA

4.3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina