Italija na Istočnoj fronti

  Italija na Istočnoj fronti govori o talijanskom sudjelovanju u ratu protiv Sovjetskog saveza. Sam Adolf Hitler je pokušavao uvjeriti Mussolini da ne šalje svoju armiju na istočni front, ali za njega je to bio sveti rat.

  Formalno gledajući Njemačka je obavjestila Italiju o početku invazije Barbarossa tek kada su njene snage prešle Sovjetske granice. To je bilo protivno paktu Njemačke i Italije potpisanom 22 svibnja 1939 godine, ali…

 Bez obzira na ovu diplomatski šamar Italija je izabrala da odmah uđe u rat protiv Sovjetskog saveza. Razlozi za tu odluku su bili vrlo jednostavni. Italija se između 1939 i lipnja 1941 osramotila u ratu protiv Grčke, Francuske,a i onome u Sjevernoj Africi. Za biti partner,a ne vazal Njemačke koja vlada Europom Italiji su bile potrebne pobjede, potrebno dokazivanje. Zbog toga je ona poslala svoju armiju u SSSR.

  Nakon ovih političkih tu su bili i gospodarski razlozi. Italija je htjela osvojiti područja na kojima SSSR uzgaja pšenicu, tamošnje izvore nafte i druge sirovine. Talijanska vlada tako je već u srpnju 1941 napravila planove za iskorištavanje tih sovjetskih resursa. Ono što Mussolini nije znao je bilo da se tim planovima najoštrije protivio sam Hitler. U skladu s tim on već 24 lipnja 1941 naređuje da se talijanski vojnici ne smiju približiti Krimu.

  Ne znajući za tu i slične odluke Hitlera Italija je odlučila u SSSR poslati svoje najbolje divizije. Sve u svemu Talijanski ekspedicioni korpus formiran 10 srpnja 1941 se sastojao od 62 tisuće vojnika, 83 aviona, 5,500 vozila i 4,600 konja i mazgi. Gledajući mobilnost talijanske armije na istočnom frontu 1941 godine možemo samo reći da je bila veća od Njemačke. Prvi problem je bio da talijanski kamioni nisu mogli dugo funkcionirati na nepostojećim sovjetskim cestama. Na kraju glavna slabost Talijana je bila da njihovi tenkovi nisu niti zaslužili ime tenka. Riječ je bila o igračkama teškima samo 3 tone koje čak nisu imali niti ugrađene topove (slika).

  Oduševljen prvobitnim uspjesima Njemaca Mussolini traži da mu se dopusti povećanje armije na Istočnom frontu. On je to zatražio već 02.07.1941, prije nego što je i jedan njegov vojnik stupio na teritorij SSSR-a. Kako je Adolf Hitler smatrao da bi talijansku armiju bilo pametnije upotrebiti za osvajanje Egipta on te zahtjeve odbija. Na kraju oni bivaju prihvaćeni tek nakon neuspjeha Wermachta u osvajanju Moskve početkom prosinca 1941 godine.

  U svom pismu od 29 prosinca 1941 godine Adolf Hitler se osobno zahvalio Benitu Mussoliniji na budućem formiranju VIII armije na Istočnom frontu. Nakon što je to bilo dogovoreno Italija je tražila da joj Njemačka dostavi oružje za naoružavanje svojih vojnika što biva odbijeno. Kako je to bilo odbijeno Italiji nije ostalo ništa drugo nego naoružati vlastitom opremom svoju armiju.

  Talijanska VIII armija na Istočnom frontu će na kraju biti formirana tek u proljeće 1942 godine. Nju tada sačinjava 229,000 vojnika, 16,700 motornih vozila i manji broj aviona. Iz ovih podataka možemo vidjeti da je VIII armija bila motorizirana i da je po tom pitanju bolje izgledala od dobrog dijela armija Wermachta. Ono što se iz tih podataka ne vidi je njena slabost kada govorimo o tenkovima, pošto 1942 Italija koristi samo malo korisnije “igračke”.

  U svojim izvještajima Njemačka vojska je ukazivala da se talijanska VIII armija nije u stanju boriti protiv tenkova Crvene armije. Bez obzira na te Njemačke službene izvještaje kod bitke za Staljingrad ovu armiju su stavili da čuva bok Njemačke vojske. Hitler će kasnije smatrati Talijane krivim za debakl kod Staljingrad, ali stvarna krivica za to se nalazila u Berlinu.

  Glavni problem s talijanskim sudjelovanjem u ratu na Istočnoj fronti se nalazio u strateškim posljedicama te odluke. Italija je početkom Drugog svjetskog rata proizvodila samo 10 % čelika kojeg tada proizvodi Njemačka. Zbog toga i drugih problema u proizvodnji ona je bila u stanju održavati u “ratnom pogonu” samo 20 svojih diviziji. Od tih dvadeset divizija ona ih je 10 poslala u Sovjetski Savez, a drugih deset koristila u Sjevernoj Africi. Sjeverna Afrika je bila najvažnije ratno područje za Italiju koje je ona zapustila što u rujnu 1943 godine i dovodi do njene kapitulacije.

  Ovim tekstom završavamo obilježavanje 80 godina Drugog svjetskog rata u Sovjetskom Savezu. Tijekom njega smo se bavili sudjelovanjem Rumunjske, Slovačke, Mađarska, Finske, NDH i Italije u ratu protiv SSSR-a.

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina