Europski sud pravde

  Europski sud pravde nastavlja po svom donoseći najblaže govoreći kontroverzne odluke. Ove godine ih je bilo već nekoliko takvih, a očito ne namjerava od njih odustati.

  U drugoj polovici svibnja 2021 Europski sud pravde je presudio da Poljski rudnik treba obustaviti rad do okončanja sudskog postupka. Drugim riječima da rudnik treba zauvijek prestati s radom pošto će se presuda čekati godinama.

  Primjer brzine kojim Europski sud pravde radi nam je dao Mađarski slučaj koji je započeo još 2018. To je započelo kada se Europski parlament pozvao na članak 7 „ustava” Europske unije kako bi osudio Mađarsku. Osudio ju je zbog kršenja vladavina prava.

  Problem s glasovanjem u Europskom parlamentu je bio što se ono provodi po članku 354 „ustava” Europske unije. Članak 354 je po ovom pitanju vrlo jasan: 2/3 parlamentaraca koji glasuju trebaju glasovati za osudu članice EU. U konkretnom slučaju za osudu Mađarske je glasovalo 448 zastupnika, protiv 197, a 48 je bilo suzdržano. U konkretnom slučaju za osudu je glasovalo 64.6 zastupnika, što je manje od 66.7 % potrebnih. Bez obzira na to Europski parlament je proglasio Mađarsku krivom.

  Ona je na to „nelegalnu” presudu uložila žalbu Europskom sudu pravde koji je početkom lipnja presudio. Presudi govori da se suzdržani glasovi isključuju iz računanja pa da je stoga Europski parlament ispravno osudio Mađarsku.

  Kako bi nakon ove osude Europski sud pravde dokazao svoju navodnu neovisnost presudio je i protiv Njemačke. U potpuno nevažnoj presude Europski sud pravde je presudio da je Njemačka kršila zakon o onečišćenju između 2010 i 2016 godine. Presuda je nevažno jer govori da je zagađenje s NO2 u to doba bilo više od dopuštenog u 26 područja Njemačka. Trenutačno je u samo 6 gradova zagađenje veće od dopuštenog čime je sve rečeno.

  Što reći o ovom sudu koji donosi neobične sudske odluke ? Pretpostavljamo da je o njemu sve već rekao Roman Herzog. Riječ je inače o bivšem predsjedniku ustavnog suda Njemačke i bivšem predsjedniku Njemačke. On je još 2008 bio javno osudio Europski sud „pravde” zbog njegovih protuzakonitih odluka. Ništa bolje od toga danas ne može reći niti Orban niti građani i političari Europske unije koji se protiv presudama ovog suda.

  Budimo jasni pa priznajmo da Herzog nije jedini pravni stručnjak koji je bio osudio protuzakonite odluke ovog suda. Tu imamo predsjednika ustavnog suda Belgije, a sigurno ćemo naći i druge ustavne stručnjake koji dijele isto mišljenje.

  Za kraj je red upitati se kako je moguće da najviši sud Europske unije donosi takve presude ? Za odgovor na to trebamo samo pogledati biografije sudaca. Ako ih pogledamo otkriti ćemo da dobar dio sudaca Europskog suda pravde nikada ranije nije sudio. Riječ je jednostavno o političkom sudu kojemu je jedini cilj jačanje Europske unije i smanjivanje prava njenih članica.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina