Laboratorijsko meso

  Laboratorijsko meso je dobilo dopuštenje da se počne prodavati u dućanima i restoranima Singapura. U skladu s tim dopuštenjem restoran imena 1880 je postao prvi na svijetu koji ga je stavio u svoj jelovnik.

  Počevši od 1997 godine prvo NASA, a potom i inovativne kompanije su počele raditi na pokušaju stvaranja umjetnog mesa. Iz NASA perspektive situacija je bila jednostavna. Astronauti koji putuju na duža svemirska putovanje ne mogu s sobom voziti i Noevu arku pa im je potreban drugi način prehrane. Taj drugi način je trebala biti proizvodnja mesa u laboratoriju svemirskog broda.

  S druge strane inovativne korporacije su u proizvodnji ovog mesa vidjele dobru poslovnu priliku. To što su za svoja istraživanja imali praktički dugoročna neograničena financijska sredstva je u tome neupitno pomoglo. Do prvog uspjeha u pravljenju umjetnom mesa dolazi još 2013 godine kada stručnjaci u Nizozemskoj rade prvi burger (slika). Iza tog prvog uspješnog projekta je inače financijski stajao Sergey Brin suosnivač Google-a.

  Po ukusu to meso se razlikovalo od prirodnog mesa, a cijena mu je bila astronomska. Bez obzira ovaj uspješni eksperiment je dokazao da je moguće uzgojiti meso u laboratoriju što i bio cilj.

  Sljedeći tehnološki napredak u stvaranju umjetnog mesa se ostvaruje u SAD. Tamo je kompanije imena Memphis Meat 2017 godine uzgojila prvo ptičje i pačje meso. Za uzgoj ovog mesa u laboratoriju potrebno im je bilo između 4 i 6 tjedana. Kako je ova kompanija svjesna da nitko neće kupiti meso imena „laboratorijskog meso” ona je svoj proizvod reklamirala kao „čisto meso”.

  Tako smo postepeno došli do američke tvrtke imena Eat Just. Glavni sponzor ove tvrtke je trideseti najbogatiji čovjek na svijetu Ka-shing li iz Hong Konga. Nakon njega tu nalazimo suosnivača tvrtke Yahoo Jerry Yanga, Heineken International i drugi.

  Eat Just je na kraju postala kompanija koja se prva uspjela probiti na tržište. Drugog prosinca 2020 godina njenom umjetnom mesu je Singapurska agencija za hranu dala dopuštenje za prodaju. Govorimo o pilećem mesu koju Eat Just uzgaja u bioreaktoru od 1,200 litara. To meso se u bioreaktoru hrani biljnim dodacima dok ne postigne zadovoljavajuću veličinu.

  To meso se danas u restoranu 1880 prodaje u obliku pilećeg medaljona po cijeni od 23 američka dolara. Kompanija Eat Just je objavu o početku prodaje popratila izjavom da joj je potrebno dva sata da proizvede 48 pilećih medaljona !?

  Progresivni mediji i organizacije su ovu objavu dočekali s oduševljenjem. Po njima riječ je o revolucionarnom rješenju problema klimatskih promjena. Zagovornici ovog razmišljanja tvrde da se korištenjem laboratorijskog mesa prestaje koristiti životinje što dovodi do pada stakleničkih plinova. Ono što oni izbjegavaju navesti bi bilo da će krave, svinje, kokoške krenuti putem konja i mazgi u povijest. Jednostavno u budućnosti kada počnemo koristiti laboratorijsko meso, mlijeko, vunu…nećemo više uzgajati domaće životinja. Njih više neće biti.

  Bez obzira na to u jednu stvar smo 99.9 % sigurni. Bill Gates, Sergey Brin, Ka-shing li i drugi će sigurno i dalje jesti prirodno životinjskog meso. Nama ostalima, nama normalnim građanima će ono postati nedostupno.

  Plan stvaranja umjetnog mesa je inače potpuno u skladu s planovima Europske unije za našu buduću prehranu !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
vordag
vordag
1 godina prije

kukci su također na tom “jelovniku” .. mmm..njami 🙂

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina