Nigerija

  Nigerija je svjesna svoje pozicije regionalne sile subSaharske Afrike i svoje budućnosti. Ona je svjesna da će do kraja 21 stoljeća postati svjetska sila pa se u skladu s tim i ponaša.

  Mi na zapadu danas Nigeriju promatramo kao jednu od bezbroj subSaharskih siromašnih država. Riječani su prije svih u Hrvatskoj svjesni mogućnosti i bogatstva Nigerije zbog Damira Miškovića koji je vlasnik HNK Rijeka. On je svoj imetak stekao u Nigeriji od koje ima čak i državljanstvo.

  Po njegovima riječima Nigerija je danas ozbiljna država. Danas ona gleda na strane investitore koji žele zaposliti Nigerijce, a ne više samo import-export. Jednostavno Nigerija je danas država koja ozbiljno gleda na sebe i svoju ekonomiju znajući gdje ide.

  Danas Nigerija ima 200 milijuna stanovnika,a 2100 će ih 791 milijun. Ta kombinacija visokog prirodnog prirasta i ulaganja u razvoj ekonomije je čini jednom od najbrže rastućih zemalja svijeta. Na našu sramotu mi ju i dalje gledamo kao jednu od nevažnih banana republika bogatih naftom.

  Ta brzina rasta je učinila njenu elitu svjesnom svoje moći i svoje budućnosti ako ne učine krive korake. To ujedno znači da ju nije strah ući u sukobe niti s Europskom unijom, niti s Kinom ili SAD.

  Prvi primjer toga nam je dala gospodarska politika zabrane uvoza proizvoda koji se mogu proizvoditi u Nigeriji. Potom je došao i veto Nigerije na trgovinski sporazum Ekonomske zajednice Zapadne Afrike i Europske unije. Objašnjavajući razlog za veto ona izjavljuje kako treba misliti na mlade i kako joj je cilj zaštiti nacionalnu industriju. Bijes Europske unije na ovaj veto možemo samo zamisliti,ali…

  Tako smo polako došli do 2021 godine kada dolazi do ubojstava policajaca i napada na mjesta izbora u jugoistočnoj Nigeriji. Reagirajući na to vlada je u ovu regiju poslala dodatne vojne i policijske snage kako bi suzbili separatističku pobunu.

  Reagirajući na situaciju predsjednik Nigerije Muhammad Buhari je 01 lipnja 2021 na Twitteru objavio:„Puno ljudi se danas loše ponaša jer se ne sjećaju smrti i uništenja tijekom građanskog rata. Mi koji smo se u njemu borili ćemo se prema njima ponašati riječnikom koji će oni razumjeti”. Twitter je potom pobrisao ovu izjavu predsjednika Nigerije i blokirao njegov račun na 12 sati.

  Kako Nigerija nije banana republika niti usamljeni predsjednik Trump koji se bori protiv režima ona je 04.06.2021 blokirala Twitter. Nakon ovog bloka nitko s teritorija Nigerije više nije mogao pristupiti Twitteru što je izazvalo reakcije društvene mreže i zapada. Kao formalni razlog za blokadu Twittera se navela pored ostalog podrška ove mreže separatističkim pokretima koji mogu uništiti Nigeriju.

  Ovu blokadu, ovaj ban Twittera su zajedničkom izjavom osudili Europska unija, Velika Britanija, SAD i Kanada. Najsmješniju izjavu povodom bloka je dao sam Twitter koji izjavljuje:”Pristup slobodnom internetu je osnovno ljudsko pravo modernog svijeta”. Očito po Twitteru to osnovno ljudsko pravo može darivati ili oduzimati samo Twitter što je Donald Trump prvi naučio.

  Nigerija se nalazi na putu u svoju svjetlu budućnosti i njeni lideri to znaju. Jedino što ju može skrenuti na tom putu su separatizam i građanski rat. S jedne strane Nigerije je podjeljena na sjeverni, muslimanski i južni, kršćanski dio. Pitanje uspjeha i neuspjeha Nigerija se sastoji u balansiranju između separatističkih i religioznih tenzija da ne dođe do građanskog rata. Nigerija to zna, a svi mediji, društvene mreže i nevladine organizacije koje vode do jačanja separatizma su državni neprijatelji.

  To rukovodstvo Nigerije zna, a dobro bi bilo da tako nešto nauče i drugi. Twitter, Facebook i druge tehnološke korporacije bi trebale naučiti da one ne donose zakone nego da države donose zakone. Države odlučuju što je dopušteno, a što nedopušteno. Korporacije nemaju to pravo !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Službena politika Mozambika je uvijek bila da im ne treba pomoć niti subsaharske velesile Nigerije niti ikoga drugog. Nakon gubitka ovog grada vlada je bila prisiljena prihvatiti poniženje i […]

trackback

[…]   Za razliku od nas Twitter je u svijetu iznimno važna društvena mreža. Nju je možemo slobodno reći bio dodatno proslavio američki predsjednik Donald Trump kojeg će Twitter potom blokirati. Za razliku od SAD gdje se predsjednik usamljeno borio protiv „režima” Nigerija je automatski blokirala Twitter nakon što je ova mreža kaznila račun njihovog predsjedni…. […]

trackback

[…] koja puca od optimizma po pitanju dizanja sadašnje kvalitete života i budućih očekivanja smo pisali !? Jednostavno postoje države čija elita zna što je u nacionalnom interesu pa provode takve […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina