ruski sir

Ruski sir

  Jedan od glavnih razloga zašto zapad odbija kazniti Rusiju novim sankcijama je ruski sir. Nakon ruske aneksije Krima Zapad je Rusiju kaznio sankcijama na što je ona bila odgovorila protusankcijama kojima su kažnjeni zapadni proizvođači sira.

  Do Ukrajinske revolucije Rusija je potpuno sudjelovala u zapadnoj politici gospodarske globalizacije. Da postojala je razlika između gospodarske politike Jeljcina i Putin do 2014 godine, ali ona se nije ticala toga nego oligarha.

  U vrijeme Jeljcina oligarhi su vladali Rusijom, dok Putin ne trpi konkurenciju u vladanju. Ako izuzmemo te dvije razlike dolazimo da zaključka da se ruski sistem između 1992 i 2014 nije mijenjao. On se temeljio na poticanju uvoza na uštrb domaće proizvodnje.

  Drugi puč u Ukrajini i potom zapadne sankcije nakon ruske aneksije Krima su sve promjenile. Nakon ovih događaja službena gospodarska politika Rusije postaje zamjena uvoznih proizvoda domaćom proizvodnjom.

R  ezultat te gospodarske politike je postao očit već tijekom prve tri godina. Između 2014 i 2017 poljoprivredna proizvodnja u Rusiji se povećala za 10 %, a udio uvoznih prehrambenih proizvoda je smanjen za sličan postotak.

  Najbolji primjer toga što se dogodila nam daruje ruska industrija sira. Prije zapadnih sankcija u ovu lokalnu industriji Rusija nije uopće ulagala, dok sada na nju troši desetke milijardi rubalja. Konkretno u 2013 investicije u rusku proizvodnju sira su iznosile 0 rubalja, a 2020 godine one iznose 20 milijardi !?

  Puno toga što Rusija i druge države govore o sebi bi se moglo svesti na samopromociju, ali to ne znači da je riječ o propagandi. Zapadni izvori koji su po ovom pitanju iznimno važni nam šalju istu poruku.

  Francuski državni medijski kanal France24 nam tako navodi da je proizvodnja sira u Rusiji između 2013 i 2018 porasla 33 posto. Američki NBC s druge strane priča „Putinove sankcije su preko noći stvorile rusku industriju sira”.

  Taj primjer se nalazi u mislima zapadne elite kada razmišljaju o novim potencijalnim sankcijama Rusiji. Oni su svjesni da će svakom novom sankcijom Rusija postati više samodostatna pa onda sankcije gube smisao. Jednostavno Rusija nije relativno siromašni Iran kojeg se može ucjenivati nego zaostala država koja ima dovoljno stanovnika, znanja i resursa.

  Svaka nova sankcija će dalje okrenuti Rusiju od zapada, a zauzvrat se neće baš ništa dobiti. Teoretski zapad može uvesti sankcije kojom bi se zabranila prodaja tehnoloških proizvoda Rusiji. Govorimo teoretski jer bi Njemačka pretrpila gubitka što znači da se ona tome automatski protivi.

  Washington DC, Pariz i Berlin su svjesni toga da bi se Moskva tada okrenula Pekingu. Tijekom posljednjih 30 godina zapad je za judine škude prodao svoju tehnološku prednost pa sada više ne može ucjenjivati države.

  U slučaju tehnoloških sankcija Rusija bi počela više koristila svoje procesore Elbrus i Bajkal. Tijekom teškog, jer to bi bilo teško prijelazno razdoblje ona bi mogla koristiti i kineske procesore Zhaoxin i Yitian. Ove sankcije bi nanijele štetu Putinovom režimu, ali nitko ne očekuje da bi smartphone nestašica izazvala revoluciju.

  Jednostavno Europska unija i SAD nemaju korisne sankcije koje bi mogle upotrijebiti protiv Rusije. Rezultat svih tih sankcija bi bilo jačanje samodostatnosti Rusije što je iz zapadne perspektive nepoželjno. U skladu s tim ništa značajnog se po ovom pitanju neće dogoditi,a to sve možemo zahvaliti ruskoj industriji sira. Ona je zapadu dokazala što Rusija može kada stvarno nešto poželi.

5 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina