Dvostruki veto

  Kao što sada već svi znamo Mađarska i Poljska su uložile veto na prijedlog proračuna Europske unije kao i proračuna za borbu protiv korona virusa. Oni su uložili veto uvjetovanošću ispate novca iz EU proračuna s poštivanjem vladavine prava.

  Kada ovako čitamo vijest stječe se dojam da su Mađarska i Poljska praktički kriminalne, lopovske države koje se bore protiv vladavine prava, a to je iznimno daleko od istine. Po ovom pitanju neupitno su krivi eurokrati i vlade koje su željele prodati ostatke ostataka neovisnosti svojih država za judine škude.

  Naša priča započinje 2018 godine kada je Europski parlament navodno osudio Mađarsku zbog kršenja vladavine prava. Ako posjetimo internet portal Europskog parlamenta i svih tadašnjih „tradicionalnih” medija pročitati ćemo da je Mađarska osuđena zbog toga kršenja vladavine prava. S druge strane ako gledamo slovo Europskog ugovora, koje možemo nazvati i ustavom to nije dogodilo. Ukratko Europski parlament je bio izglasovao s 448 glasova ZA, 197 PROTIV i 48 SUZDRŽANIH da je Mađarska prekršila vladavinu prava. To znači da je 64.65 % prisutnih zastupnika glasovalo za, a po ustavu EU tako je trebalo glasovati 66.67 % zastupnika. Kako bi se dobio taj postatak Europski parlament je protivno vladavini prava pobrisao glasove suzdržanih i računao samo glasove ZA ili PROTIV.

  Od tog trenutka, od tog kršenja zakona i ustava je počeo otvoreni rat Mađarske i Poljske s jedne strane, a Europske unije i tradicionalnih medija s druge. Pozicije Poljske su najbolje izražene izjavom njene vlade iz 2018 godine „Svaka članica Europske unije ima prava provoditi unutrašnje reforme koje ona smatra ispravnima”.

  Ovaj veto na proračun Europske unije znači nije došao iz vedra neba nego je bio očekivan. Nakon što je u srpnju donesena odluka da će isplata novca biti vezana vladavinom prava Mađarska je i na sastancima i putem medija molila da se jasno definirana vladavina prava, da se jasno definira što predstavlja kršenje vladavine prava ?

  Tijekom listopada predstavljajući vladu Mađarske Zoltan Kovacs navodi na euroactiv da je definicija „vladavine prava” strogo ideološki postavljena navodeći primjer zastupnika u Europskom parlamentu koji tvrde da ona ne može biti bazirana na jasnim činjenicama.

  To je bilo u listopadu, ali nitko se nije obazirao na ova upozorenja iz Mađarske. Potom je došao početak studenog kada premijer Orban govori: „Kršenja vladavine prava predstavlja pojam koji je teško definirati što ostavlja mogućnosti za političke zloupotrebe čime se krše zakoni o pravnoj sigurnosti. Zbog toga će Mađarska biti prisiljena postaviti veto”. Na kraju posljednjih dana prije sastanka predstavnici Mađarske i Poljske su vrlo jasno govorili da će dati veto na proračun.

  Sva ta upozorenja su na kraju zagovornici centralizacije Europske unije potpuno ignorirali. Isto tako su potpuno ignorirali zahtjeve ove dvije države da se jasno zakonom definira vladavina prava i njeno kršenje vjerujući da se novcima, da se judinim škudima može sve kupiti. To je na kraju dovelo do sadašnjeg dvostrukog veta na proračun Europske unije čime je blokirana isplata 1.824 bilijuna eura.

  Nakon veta Zbigniew Ziobro, ministar pravosuđa Poljske (na slici) prilično jasno izjavljuje „Vladavina zakona predstavlja samo formalni razlog za naš veto. Prijedlog proračuna Europske unije u stvarnosti predstavlja radikalno limitiranje naše neovisnosti” što je nama neprihvatljivo.

  To je neprihvatljivo za Poljsku, ali ne i za Hrvatsku koja bi trebala dobiti iz proračuna na koji je uložen veto 22 milijarde eura. O Europskoj takozvanoj vladavini prava naša vlada ne voli jasno govoriti jer se po pitanju nje problemi događaju drugima, a ne nama.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
5 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] navodeći „Nije riječ o samo abstraktnom konceptu vladavine zakona”. Nemojmo zaboraviti da je formalni razlog za veto bila abstraktnost pojma vladavina zakona, što znači da tu abstraktnost Soros nije osporio nego […]

trackback
3 godine prije

[…] Dvostruki veto […]

trackback
3 godine prije

[…] Kao što smo već ranije pisali Poljska i Mađarska su dali veto na proračun Europske unije zbog europske „vladavine prava”. Razlog za taj veto su bili po mišljenju ovih vlada svođenje njihovih država na status europskih […]

trackback

[…] Poljska vlada tada izjavljuje: „Vladavina zakona predstavlja samo formalni razlog za naš veto. Prijedlog proračuna u realnosti limitira našu neovisnost”. Po tom mišljenju Poljaci su se […]

trackback

[…] zbog uvjetovanosti isplate novca iz poštivanjem vladavine prava. Objašnjavajući svoj veto vlada Mađarska izjavljuje da je definicija vladavine prava strogo ideološki postavljena. Ta definicija jednostavno govoreći nije postavljena na […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina