Talak talak talak

  Strogo pojednostavljeno govoreći ako suprug pred svjedocima kaže talak talak talak tada automatski u islamskim državama dolazi do rastave braka. U određenom smislu ova pravna procedura rastave je ušla i u anglosaksonsko zakonodavstvo.

  Riječ talak na hrvatskom znači rastava, pa u konkretnom slučaju muž koji tri puta kaže rastava ona postaje stvarna. Ako je to rekao samo jednom on može povući riječ, ali kada kaže tri puta to se ne može više povući.

  Pod pretpostavljamo utjecajem Zapada provode se pokušaji koji bi doveli do promjene islamskog zakonodavstva. Cilj promjena bi bio da muž treba reći 3 potpuno odvojena puta rastava da bi ona nastupila, ali to u realnosti nije zaživjelo. Primjer da to nije zaživjelo nam dolazi iz Indije gdje je Vrhovni sud 2017 godine zabranio trostruki talak, ali to nije dovelo do promjena.

  Nakon što smo prošli islamsko zakonodavstvo po pitanju braka sada je vrijeme da skočimo na Zapad. Znate li što je američki predsjednik Ronald Reagan odgovorio na pitanje koja Vam je bila najpogrešnija politička odluka ? Odgovor je bio izmjena zakona o rastavi braka !?

  Prva javna pozicija koju Ronald Reagan osvaja biva guverner Kalifornije. On je vršio tu dužnost između 1967 i 1975 godine,a pored ostalih zakona 1969 godine donosi i onaj o rastavi braka. On je u svojstvu guvernera tijekom rujna 1969 godine potpisa zakon o „bezgrešnoj rastavi”. U prevodu on je iz osobnih razloga izmislio zakon po kojemu brak može završiti bez da je itko kriv. Taj osobni razlog biva prva žena koja ga je bila optužila za psihičko nasilje kako bi dobila rastavu.

  Tijekom sljedećih 5 godina 44 američke savezne države kopiraju ovaj zakon s jasno predvidljivim posljedicama. Manje od 20 % bračnih parova oženjenih 1950 se rastavilo dok je isto učinilo i 50 % oženjenih 1970 godine.

  Neki će reći da je to došlo zbog društvenih izmjena, ali to nije istina. Općenito govoreći zagovornici olakšanja rastava su tvrdili da će to dovesti do povećanja kvalitete braka i da djeca neće živjeti u bračno nesretnim obiteljima. “Šok” ispadne da su lagali. Po mišljenju žena kvaliteta braka, zadovoljstvo brakom je u padu dok su djeca rastavljenih roditelja doživjela katastrofalni pad uspjeha u školi i puno drugih problema.

  Nakon što smo vidjeli situaciju u muslimanskim državama i SAD red je skočiti u Veliku Britaniju. Po britanskom bračnom zakonodavstvu do rastave dolazi ako bračni supružnici ne žive zajedno 2 godine ili ako je netko od njih kriv za rastavu.

  Tako uređeno zakonodavstvo je dovelo do zahtjeva za promjene kako bi se ukinulo pitanje tko je kriv. Konzervativna vlada je na kraju prihvatila te zahtjeve i započela proceduru izmjena zakonodavstva.

  Prvi dio te procedure je bilo pozivanje javnosti da iskažu podršku ili protivljenje zakonskim promjenama. Slično kao kod nas, tako i u Velikoj Britaniji poziv javnosti da komentira zakonske promjene prate prije svega nevladine organizacije (i slično), a ne obični građani.

  U skladu s tim u prvim danima poziva na mišljenje zagovornici uvođenja američkog zakona u Veliku Britaniju su bili većina. Nakon toga su zagovornici braka pozvali građane da se usprotive promjenama i na kraju je većina javnosti bila protiv. Bez obzira na to vlada je odlučila ignorirati mišljenja javnosti i na kraju izmjenila zakon tvrdnjom da je većina stručnjaka glasovala za zakonske promjene. Ukratko obične osobe su nevažne u demokraciji jer stručnjaci znaju bolje !?

  Na kraju je vlada Borisa Johnsona donijela zakon o laganoj rastavi koji je stupio na snagu početkom travnja 2022 godine. Zanimljivo je napomenuti da je riječ bila o konzervativnoj vladi koja je u samo godinu dana dovela više od milijun migranata i oslabila instituciju braka. To nam govori da između njih i Laburista nema razlike !?

  Sve u svemu ozbiljne projekcije nam najavljuju da će zbog novog zakona o braku broj rastava skočiti 23 % !? Time smo sve rekli po pitanju o ovom zakonodavstvu.

  Općenito gledajući sada više nema veze da li je osoba muškarac u muslimanskoj državi i muškarac/žena u Velikoj Britaniji/SAD. Svi oni mogu zatražiti i dobiti rastavu braka s tim da je potpuno nevažno što misli bračni partner.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina