Trumpov debakl

  Američki izbori za Kongres su završili debaklom Republikanaca. Riječ je u stvarnosti o Trumpovom debakl pošto je dio kandidata na kojima je on insistirao izgubio izbore za mjesta u Kongresu.

  Predizborna očekivanja su govorila o uvjerljivoj pobjedi Republikanaca koji će osvojiti oba doma Američkog Kongresa. To su na kraja ispala predizborna očekivanja koja se nisu ispunila pošto su Demokrati minimalno zadržali kontrolu nad Senatom,a možda čak i uvećali svoju prednost.

  Prije ovih izbora Demokrati su imali 50 mjesta u Senatu,a isti broj su imali i Republikanci. Po američkim zakonima ako glasovanje u Senatu završi 50:50 tada odlučujući glas dava potpredsjednik SAD-a. Danas je to potpredsjednica Harris iz Demokratske stranke.

  Nakon ovogodišnjih izbora Demokrati imaju 50 garantiranih mjesta, a Republikanci su pali na 49. Posljednje mjesto u Senatu će se odlučiti na novim izborima u Georgiji. Zbog toga ispadne da su Republikanci izgubili izbore za Senat.

  Prije svega taj izborni poraz Republikanaca je doveo do otvorenih kritika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Oni krivicu za poraz pripisuju osobno njemu i kandidatima koje je on nametnuo stranci.

  Konkretno Trump biva izložen žestokoj kritici po pitanju Pennsylvanije koju je u Senatu predstavlja Republikanac. Na kraju on biva prisiljen otići u mirovinu pa Trump počinje podržavati kao kandidata Republikanaca Seana Parnella. Na kraju Parnell u skandalu biva prisiljen odustati od kandidature pa Trump nameće za kandidata Mehmeta Oza.

  Lokalni Republikanci su odbili podržati Oza koji je državljanin Turske i SAD-a što je rezultiralo borbom do posljednjeg glasa. Na kraju s minimalnom prednošću Mehmet Oz biva izabran za kandidata Republikanaca, samo da bi bio poražen od polumrtvog kandidata Demokrata.

  Govorimo ovdje polumrtvog pošto je kandidat Demokrata jedva preživio infarkt 13 svibnja 2022. Bez obzira na to i bez obzira da potom nije sudjelovao u kampanji on je porazio Mehmeta Oza kojeg podržava Trump. Taj izborni debakl kao i izborni debakli drugih kandidata iza kojih je stajao Trump su doveli do unutarstranačkih kritika. Sastavni dio tih kritika su bili zahtjevi da odustane od nove kandidature za predsjednika, ali kao što znamo to se nije dogodilo.

  Trumpova panična reakcija na te kritike zajedno s njegovom neograničenom ambicijom su doveli do njegovih napada na potencijalne protivnike. Tako je prošli tjedan kritizirao republikanske guvernere Virginije, Floride i vrlo utjecajni medijski kanal Fox.

  Pobjeda Ron deSantisa s rekordnom razlikom na Floridi ga je s druge strane katapultirala prema poziciji glavnog kandidata za republikansku nominaciju za predsjednika SAD-a. Zbog toga je on postao epicentar Trumpovih napada koji prijete unutarstranačkim ratom Republikanaca.

  Ovi izbori su znači svima poslali poruku da Republikanci nisu kao na početku godine više stranka Donalda Trumpa. Sada je samo pitanje da li će Trump podijeliti stranku na dva dijela, prihvatiti svoj poraz i dostojanstveno otići ili će se pokušati naći kompromisni kandidat. Taj kandidat bi na primjer mogao biti Greg Abbott koji je upravo po treći put izabran za guvernera Texasa.

  Rezultat ovog izbornog debakla Republikanaca koji su ipak osvojili Zastupnički dom će biti previranja u stranci. Tko će izaći na vrhu trenutačno nije moguće prognozirati bez obzira na to što se Donald Trump ponovno kandidirao za predsjednika.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina