Državni spyware

  Praktički sve države koriste spyware za praćenje političke opozicije i općenito svih drugih protivnika. Najpopularniji državni spyware je Pegasus pa stoga danas ponovno govorimo o njemu.

  Kao što smo ranije govorili priča o programu Pegasus započinje još 2011 godine kada ga stvara izraelska tvrtka NSO. Tijekom godina ova tvrtka će ga prodavati raznim državama,a priča o njemu će prvi put izaći u javnost 2018 godine.

  Riječ je o programu čije korištenje su javno priznali Mađarska, Njemačka i SAD dok su imena drugih korisnika isto izašla u javnost. Red je navesti da se na popisu država u kojima se koristi Pegasus spyware nalazi i Hrvatska iako ona to službeno ne priznaje.

  Kako je izraelska tvrtka NSO prodavala spyware Pegasus baš svima koji ga žele kupiti SAD je ovu kompaniju stavio na crnu listu. To stavljanje na crnu listu u studenom 2021 neće ništa promjeniti po pitanju korporativnog poslovanja.

  Nakon američkih sankcija direktori korporacije su htjeli promjeniti svoju poslovnu politiku kako bi sankcije bile ukinute, ali vlasnik je to odbio. Taj de facto vlasnik je bankovska grupacija Credit Suisse što je dalo dodatni uvid da iza Pegasusa stoji i Wall Street.

  Bez obzira na vlasnika SAD je nakon 3 godine upozoravanja povukao svoj potez i kaznio proizvođača spywarea, dok to Europska unija nije učinila. Vodeći se primjerom SAD-a članovi Europskog parlamenta su pokrenuli proces koji bi trebao dovesti do zabrane ovog i sličnih programa.

  Ta rasprava u Europskom parlamentu je dovela do potpune promjene načina razgovora o Pegasus programu. Prethodnih godina su samo navodno protumigrantski nastrojene države bile optuživane za njegovo korištenje dok se sada govorimo o svim članicama Unije.

  Sada se u raspravi oko Pegasusa govori da ga sve države koriste dok su najveći krivci za njega 3 članice. To po raspravi u Europskom parlamentu ispadnu Cipar, Malta i Luksemburg !?

  Zanimljiv je inače zaključak Europskog parlamenta po ovom pitanju. U tom zaključku on je zatražio da Europska unija stvori svoju državnu policiju sličnu američkom FBI za borbu protiv ovog i drugih zločina.

  U određenom smislu riječ je o europskom klasiku. Nema veze da li govorimo o migrantskoj, gospodarskoj, zdravstvenoj, energetskoj ili nekoj petoj krizi po fundamentalistima odgovor je uvijek jača centralizacija Europske unije. Za njih je odgovor na svaku krizu ukidanje prava država članica i njihovo pretvaranje u pokrajinu bez ikakvih prava.

  Iza te pozicije naravno neupitno stoje oprani mozgovi i europsko financiranje. To govorimo jer nitko razuman ne može vjerovati da „car” u Briselu bolje zna od Zagreba što muči stanovnike Dalmacije, Primorja ili Slavonije.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Log in
3 mjeseci prije

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/fr/signup/XwNAU

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina