Ukidanje država

  Iz europske perspektive nema nikakve veze što se dobroga ili lošeg događa u svijetu. Jedino je važno kako to iskoristiti za ukidanje država, za centralizaciju Europske unije.

  Kako nam nije namjera putovati u daleku prošlost baviti ćemo se samo događajima u posljednjem desetljeću. To u stvarnosti užasno desetljeće je bilo započelo euro krizom koja je nuspojava formiranja eurozone.

  Ukratko formiranjem eurozone su bili stvoreni uvjeti za eurokrizu jer su deregulacijom financijske institucije dobile mogućnost špekulacije. Finalni rezultat eurokrize će biti formiranje europskog fiskalnog pakta kojim će Europska unija pod jaču kontrolu preuzeti financije svojih članica.

  Korona pandemija koja izbija 2020 godine donosi dvije inicijative za centralizaciju Uniju. Prvu uspješnu inicijative predstavlja europska nabava cjepiva za što su članice dale blagoslov u lipnju 2020. One su dale blagoslov Europskoj komisiji razmišljajući da će dobiti povoljnije cijene cjepiva. Ukratko ovom odlukom europske države su odustale od prava da same kupuju cjepivo za svoje građane.

  Koji je na kraju bio rezultat te odluke ? Prvi rezultat je bila korupcija na najvišom nivou i uništavanje dokaza o njoj. Ovdje naravno govorimo o predsjednici Europske komisije koja je uništila dokaze svojih razgovora s Pfizerom. Bez obzira na to moramo priznati da je prvi ugovor bio povoljan. Taj ugovor je vrijedio do 2023, ali već 2021 Europska komisija odlučuje platiti puno više cijene proizvođačima cjepiva.

  Druga nuspojava korona pandemije biva pokušaj formiranja zdravstvene unije. U skladu s europskim ugovorima, ustavom zdravstveni sustavi predstavljaju ovlast država članica. Konkretno to se navodi u članku 168 europskih ugovora pa je pokrenuto traženje, izmišljanja mogućnosti da Europska unija oduzme ovu ovlast državama.

  Normalno jednu od glavnih uloga u tome uzimaju „nevladine” organizacije koje pišu peticiju u tom stilu. Govorimo o „nevladinim” organizacijama koje na kraju krajeva financira Europska unija !? Trenutačno se skupljaju potpisi kako bi se EU „prisililo” na formiranju Zdravstvene unije. S druge strane čak i proEU portali i studije ukazuju da Zdravstvena unija nema nikakvog smisla iz perspektive stanovništva.

  Treća nuspojava korona krize je formiranje javnog duga Europske unije. Ovoj „inovaciji” se do 2020 najoštrije protivila Njemačka. Trenutačno javni dug Europske unije iznosi 390 milijardi eura,a nužno je naglasiti da se ovom inovacijom omogućavaju nova zaduživanja. Do tog sporazuma proračun Unije je uvijek ovisio o davanjima država koja su bila u skladu s europskim ugovorima. To sada više ne vredi !?

  Sadašnja kriza stvorena ruskom invazijom Ukrajine je poslužila za stvaranje daljnjih inovativnih mjera. Riječ je ovdje o zajedničkoj nabavi plina u kojoj će sudjelovati članice Europske unije i one države koje će to postati (Srbija, Moldavija…).

  Teoretski ova centralizacija nabave će dovesti do nižih nabavnih cijena plina. To je barem službena isprika Europske unije za ovu odluku koju su podržale sve članice. Ono što se dogodilo s nabavom cjepiva za korona virus dokazuje da je riječ o laži.

  Jednostavno riječ je o novoj centralizaciji kojom se smanjuju ovlasti država, kojom one sve više liče na provincije. To je srž te mjere kao i svih drugih inovativnih mjera izmišljenih u posljednjih 20 godina !?

  Ono što ovdje nismo naveli, ali se podrazumjeva je stvaranje novog europskog monopola. Ako se vrši zajednička nabava plina onda govorimo o protutržišnom ponašanju. Dok kada govorimo o ubrzanoj nabavi cjepiva ovo pitanje možemo preskočiti iz ljudskih, humanitarnih razloga ovdje to nije moguće.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
gate.io
1 godina prije

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/vi/signup/XwNAU

trackback

[…] Eurokriza je bila iskorištena za stvaranje financijske unije, a korona kriza za zajedničku nabavu lijekova i zajedničko zaduživanje. To su glavne, mogle bismo reći najdugoročnije reforme iako je bilo i […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina