Solomonski otoci

  Dok smo svi fokusirani na Ukrajinu drugi iskorištavaju situaciju i proširuju svoje „zone utjecaja”. Solomonski otoci su se nalazili pod „zaštitom” Australije od kraja ožujka 2022 kada prelaze pod „zaštitu” Kine.

  Kada bi Manaseha Sogavarea (slika), premijera Solomonskih otoka uspoređivali s nekom povjesnom ličnošću najbliži bi mu bio Santa Anna. Santa Anna je inače bio potpuno nesposobni, ali iznimno karizmatični predsjednik Meksika.

  Time želimo reći da je Sogavare u posljednjih 20 godina 4 puta bio izabran za premijera Solomonskih otoka samo da bi potom bio oboren. U prvom mandatu on je bio premijer 18 mjeseci, drugom 19, a trećem čak 35 !? Sada služi svoj četvrti mandat premijera tijekom kojeg je zbog korone srušio sve svoje rekorde u dužini vladanja.

  Solomonski otoci su krajem 20 stoljeća bili potreseni građanskim ratom između migranata i autohtonog stanovništva. S ciljem zaustavljanja građanskog rata Australija je zajedno s drugim državama bila poduzela vojnu intervenciju. Ova u realnosti okupacija, a u teoriji policijska akcija završava 2020 godine.

  Kada 2019 godine postaje očito da će Solomonski otoci ponovno postati samostalni novoizabrani premijer Sogavare se počeo okretati Kini. Njegova odluka o otkazivanju priznanja Tajvana i priznanju Narodne Republike Kine je izazvala državne nemire. Te nemire će premijer preživjeti kao i odluku jedne pokrajine da proglasi neovisnost.

  Tamošnja lakozapaljiva situacija se nije smirila pa su 2021 izbili drugi veliki nemiri. Na njima su demonstranti praktički oborili vladu koja je pozvala Australiju da uspostavi ustavni poredak. Do toga na kraju i dolazi u studenom-prosincu 2021,a sam premijer će 6 prosinca preživjeti glasovanje o povjerenju.

  Na ovu pomoć Australije koja mu je omogućila da ostane na vlasti Sogavare se odužuje 25 ožujka 2022 godine. Tada on potpisuje sigurnosni dogovor s Kinom. Taj dogovor u određenom smislu ne predstavlja neko iznenađenje pošto je SAD mjesec dana ranije upozoravao na njega.

  Reagirajući na ovaj sporazum službena Australija i Novi Zeland su uputili diplomatske note Solomonskim otocima. U njima se govori da oni priznaju pravo neovisne države da potpisuje sporazume, ali : „Mi smo zabrinuti svakom akcijom koja narušava sigurnost i stabilnost naše regije kao što je izgradnja vojnih baza”.

  Tim riječima su ove dvije države ciljane na tekst sporazuma koji ostavlja mogućnost Kini da uspostavi vojnu bazu na Solomonskim otocima. Nediplomatska, neslužbena reakcija na ovaj sporazum je bila puno vatrenija.

  Australski mediji su počeli nazivati Solomonske otoke jednim velikim nosačem aviona. Riječ je po njima o nosaču aviona s kojega se mogu bombardirati svi gradovi na istočnoj obali Australije. Po mišljenju Australijanaca u najgorem slučaju ako Solomonski otoci ne otkažu ovaj sporazum Australija bi trebala izvršiti invaziju. Cilj te invazije bi bila promjena režima na Solomonskim otocima !?

  Mi ovu novonastalu situaciju možemo gledati iz različitih perspektiva, ali konačni rezultat se neće promjeniti. Premijer Solomonskih otoka je sklopio dogovor s Kinom kako bi si osigurao vlast. S druge strane Kina je dobila pravo na svoju prvu vojnu bazu u Južnom Pacifiku dok su svi gledali u smjeru Ukrajine.

  Ukratko Peking je ovo dobro odigrao, a jedino pitanje koje preostaje bi bilo da li će tamo zadržati kontrolu !? Odgovor na ovo pitanje predstavlja ujedno odgovor na pitanje da li neovisna država ima pravo izabrati svoj put. 

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kao što smo ranije govorili krajem ožujka 2022 godine Solomonski otoci su napustili zapadne saveze i ušli u onaj s Kinom. Ta odluka je izazvala energične reakcije Zapada pa su ovi otoci postali jedan od političkih […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina