Kineska perspektiva

  Što se događa na Dalekom istoku nam je najlakše otkriti gledajući iz Kine. Kineska perspektiva se značajno razlikuje od europske pa smo ju gledali kroz tamošnje državne medije.

  Diplomatski odnosi Vijetnama i Kine su krajem 20 stoljeća bili blago govoreći problematični. Kako bi Kina naučila Vijetnam tko je glavni Deng Xiaoping 1979 godine naređuje invaziju. Rat će trajati manje od mjesec dana tijekom kojih će Vijetnam teoretski gledajući biti poražen.

  Time nisu završene svađe Vijetnama i Kine oko teritorija i prije svega morske granice. U skladu s tim su ove dvije države 15 travnja održale sastanak na kojemu je zaključeno da neće dopustiti da se „ukrajinska tragedija” ponovi na Dalekom istoku. Nije nam teško zamisliti tko bi u toj reprizi bio Ukrajina, a tko Rusija… Na sastanku se govorilo o granici između ove dvije države !?

  Kako bi se držali tematike red nam je navesti poziv ministrice financije SAD-a Kini. Ona je pozvala Kinu da pomogne okončati rusku invaziju Ukrajine. Istovremeno ju je upozorila da će oni koji krše američke sankcije Rusiji trpjeti posljedice svojih „nedjela”.

  Službeni kineski odgovor na ove prijetnje je poslan putem kineskog državnog medija. Tamo se jasno govori: „Ova poruka predstavlja otvorenu prijetnju Kini. Kina nikada neće biti uplašena takvim prijetnjama. Kina je postigla svoj internacionalni status svojim snagama,a ne poklonom SAD-a. Američka ministrica financija bi to trebala jako dobro znati !?”.

  U trećoj kineskoj priči jednu od glavnih uloga igra sin Ljudevita i Katice Seselja iz Hrvatske. Riječ je o Zedu Seselju, australskom ministru za internacionalnu pomoć i Pacifik. Njegov posjet Solomonskim otocima u uskršnjom tjednu je bio izazvao bijesnu reakciju Kine.

  Kao što smo ranije govorili krajem ožujka 2022 godine Solomonski otoci su napustili zapadne saveze i ušli u onaj s Kinom. Ta odluka je izazvala energične reakcije Zapada pa su ovi otoci postali jedan od političkih centara svijeta.

  Tijekom posljednja tri tjedna Solomonske otoke su posjetili šefovi tajnih službe Australije i ministar Zed Seselja. Istovremeno je šef američkih marinaca posjetio Australiju radi razgovora o savezu Kine i Solomonskih otoka. Cilj svih tih razgovora, sastanaka je blokiranje ratifikacije ovog sporazuma u parlamentu.

  Tijekom razgovora u Australiji general marinaca David Berger izjavljuje: „Puno se promjenilo od Drugog svjetskog rata do danas, ali geografija nije. Solomonski otoci su bili važni tada, a važni su i danas !”

  Nakon putovanja Zed Seselja na Solomonske otoke Kina je reagirala optužujući Australiju za rijetke posjete ovoj državi. Jednostavno ona optužuje Australiju i SAD za ignoriranje problema u ovoj državi sve dok ova nije sklopila dogovor s Kinom.

  Sada nakon potpisivanja dogovora svi zapadnjaci su počeli trčati na Solomonske otoke kako bi ih nagovorili, prisilili na otkazivanje dogovora. Kineski državni izvori nam na kraju govore da Solomonski otoci mogu izabrati da li žele biti vazali Zapada ili u izolaciji.

  To su po službenom mišljenju Kine jedine opcije izbora koje Zapad pruža Solomonskim otocima. Time završavamo s viješću o događajima iz kineske državne perspektive.

4.7 10 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina