Hrvatski porezi

  Jedna od tematika koja se odavno ne pojavljuje u našim medijima su hrvatski porezi. Da u medijima se pojavljuju kritičari naših „visokih poreza i davanja”, ali ne kritičari PDV-a.

  Do prije desetak godina u medijima su redovno izlazili tekstovi da nakon Mađarske Hrvatska ima najviši PDV u Europi. Danas u najboljem slučaju izlaze tekstovi koji govore „Mađarska je jedna od rijetkih država koje imaju viši PDV od nas”. Koje su to druge države se ne navodi, a stvarno bi nas zanimao odgovor na ovo pitanje !?

  Kako je sada već godinama popularno hvaliti Plenkovićevu vladu/vlade o PDV-u se govori na drugačiji način. Tako se na primjer prije 3 godine pisalo da Hrvatska ima najefikasniju poreznu upravu u Europi po pitanju naplate PDV-a. Tada su mediji pisali da Hrvatska ne naplati samo 1 % PDV, dok na primjer Rumunjska ne naplati 35 %,a Grčka 25 %. Po tim podacima Europske unije mi smo bolji od Švedske, Nizozemske, Njemačke i svih drugih bolje uređenih država.

  Kratak zaključak svega navedenog bi bio da Hrvatska ima drugi najviši PDV u Europskoj uniji i da smo efikasni u njegovoj naplati. To bi malo tko osporio i tako nešto nam nije namjera. Naša namjera danas je govoriti o različitim državnim prihodima i kako se mi razlikujemo od ostalih država.

  Hrvatska je po podacima Europske unije za 2019, posljednju gospodarski gledano normalnu godinu bila druga po udjelu PDV i trošarina u BDP-u. Drugim riječima ona je bila druga u Europskoj uniji po porezima na proizvodnju i uvoz jer tako se službenim riječnikom zovu ti porezi.

  Tada je samo Švedska imala viši udio poreza na proizvodnju i uvoz od Hrvatske (PDV i trošarine). U Švedskoj je taj udio u BDP-u bio 22.2, a u Hrvatskoj 20.3 %. Zanimljivo nam je ovdje dodati da taj porez u BDP-u Rumunjske čini 10.7 %, onom Bugarske 15.6 %, a Mađarske koja jedina ima viši PDV od nas 18.1 %.

  Kada gledamo udio samo prihoda od PDV u BDP-u naša situacija je još gora. Udio prihoda od PDV-a je 13.7 % BDP-a Hrvatske, dok u ranije navednoj Švedskoj na njega otpada 9.2 %. Ukratko u normalnim europskim državama na državne prihode od PDV-a otpada između 7.0 i 9.5 % BDP-a. Mi smo jedini iznad 10 % !? Mi smo na 13.7 % !?!?

  Ako pogled usmjerimo prema porezu na bogatstvo otkrivamo da se Hrvatska nalazi na svom mjestu. Tu se nalazimo s Rumunjskom (4.8 %), Bugarskom (5.5 %) i Mađarskom koja kao i Hrvatska skupi 6.6 % BDP-a putem poreza na bogatstvo.

  Za kraj ćemo se samo osvrnuti na udio socijalnih davanja u BDP-u. Po ovom pitanju Hrvatska neupitno spada u normalne države s udjelom od 11.8 %. Mi se po ovom pitanju nalazimo u istoj ligi s Estonijom, Luksemburgom, Mađarskom, Portugalom, Rumunjskom i Finskom. Kao zanimljivost ćemo navesti da najveći udio socijalnih davanja u BDP-u ima Njemačka dok ih Danska uopće ne skuplja jer sve financira porezom na bogatstvo.

  Ova naša analiza strukture poreznih davanja u Hrvatskoj 2019 godine se nastavlja na raniju analizu Večernjeg lista. Ta analiza je govorila o 2018 godini, a naša malo detaljnija analiza se bavi 2019 godinom. Tijekom tih 12 mjeseci udio poreza na proizvodnju i uvoz je skočio s 20.1 na 20.3 % BDP-a, a udio poreza na bogatstvo s 6.5 na 6.6 %.

  Podaci za 2020 su zbog korona pandemije teško usporedivi s ranijim godinama. Kao primjer toga ćemo navesti udio poreza na proizvodnju i uvoz u BDP-u. U Hrvatskoj on je iznosio 18.8 ili drugim riječima 1.5 % manje nego 2019. Istovremeno je udio od ovog poreza u Njemačkoj skočio s 7.1 na 10.5, dok se u Švedskoj i Mađarskoj nije značajno mijenjao.

3.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina