Ulazak Švedske u NATO

  Već minimalno 10 godina Švedske vlade vode propagandne akcije s ciljem uvjeravanja stanovnika o koristi NATO saveza. Ta propaganda je rezultirala uspjehom pošto sada većina Šveđana navodno podupire ulazak Švedske u NATO savez.

  Početkom listopada 2014 godine Peter Hultqviust je postao ministar obrane Švedske. On je na ovoj poziciji ostao tijekom 3 vlade premijera Lofvena i nakon formiranja vlade Magdalena Anderson. Po tom pitanju on je sličan ministru obrane Rusije koji je ostao ministar u doba 3 predsjednika.

  Praktički odmah nakon što je Hultqviust postao ministar Švedska mornarica javlja da je otkrila rusku podmornicu u teritorijalnim vodama. Sljedećih 7 dana Švedski helikopteri, brodovi i vojnici su tražili ovu podmornicu uz prateće vijesti o ruskoj opasnosti.

  Na kraju Švedska izjavljuje da nisu uspjeli naći rusku podmornicu. Pitanje da li je ta podmornica u stvarnosti postojala ili ne već tada pokreće švedski admiral koji izjavljuje: „nije moglo biti riječ o normalnoj podmornici. Voda je previše plitka na mjestima gdje je ona navodno viđena”.

  Nekoliko godina kasnije Švedski mediji će javiti da je njihova vojska potrošila 2 milijuna dolara loveći “rusku podmornicu”. Ta podmornica je u stvarnosti bila razbijena švedska plutača (bova) !?

  Ta igra s podmornicom je u stvarnosti bila nastavak druge priče iz ožujka 2013 godine. Tada su „izvori” javili medijima o ruskim bombarderima u pratnji lovaca. Ti avioni su navodno letjeli preko švedskog otoka simulirajući napad na Stockholm. Na kraju su ministar vanjskih poslova Švedske i NATO savez bili prisiljeni reagirati na ovu vijest. Oni su izjavili da avioni nisu letjeli preko švedskog otoka niti su ušli u zračni prostor Švedske.

  Bez obzira na ova kasnija negiranja propagandni efekat je bio postignut. Ruska aneksija Krima zajedno s navodnim ruskim nuklearnim bombarderima i navodnom podmornicom su promjenili razmišljanja Šveđana. Prije ovih događaja samo 17 % Šveđana je bilo za ulazak u NATO savez, a poslije njih 41 %.

  Nakon ovih iz PR perspektive problematičnih događa Švedska se ograničila na prijavljivanja kršenje svog zračnog prostora od ruskih aviona. Kao primjer tih vijesti navesti ćemo samo ovogodišnje primjere.

  Danas 2 ožujka 2022 godine Švedska javlja da su 2 ruska SU-27 i 2 SU-24 aviona ušla u njen zračni prostor. Na to je Švedska reagirala slanjem svojih Gripen aviona kako bi dokumentirala ovo kršenje granice.

  Potom imamo vijest od 30 ožujka 2022 koja govori da su 2 ruska SU-27 i 2 SU-24 aviona ušla u njen zračni prostor. Na to je Švedska reagirala slanjem svojih Gripen aviona kako bi dokumentirala ovo kršenje granice. Da riječ je o copy-paste vijesti s tim da ova navodi kako su ti avioni navodni bili naoružani nuklearnim oružjem !?

  Nakon što je 2015 došlo do slabljenja propagandne kampanje o ruskim kršenjima Švedskog teritorija bila je pala i popularnost NATO saveza. Sada nakon početka ruske agresije na Ukrajine i navodne ruske prijetnje Švedskoj ta popularnost je ponovo porasla.

  Da bi sada govorili o ulasku Švedske u NATO savez red nam je vratiti se na ministra obrane Petera Hultqviusta (slika). O njegovoj moći i utjecaju na vojnu politiku Švedske dovoljno nam je spomenuti Hultqviustovu doktrinu. To je ime vojno-političke strategije današnje Švedske.

  Ova doktrina se sastoji od 3 osnovne točke:

  1) Jačanje obrambenih mogućnost Švedske

  2) Pojačano partnerstvo s NATO savezom

  3) Protivljenje Rusiji koja je prekršila internacionalni poredak

  U svojim službenim izjavama Švedske vlade i Hultqviust se kunu u nesvrstanost i neutralnost Švedske iako je ona već odavno pokojna. Na to nam ukazuje i sama Hultqviustovo doktrina koja se temelji na partnerstvu s NATO savezom i protivljenju Rusiji. To definitivno nije neutralnost.

  Da li će doći do službenog ulaska Švedske u NATO savez je bez obzira na najave nevažno. To je nevažno pošto se Švedska već odavno nalazi u njemu i to svi znaju.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina