NATO dogovori

  Na sastanku NATO saveza održanom u Vilnusu je postignuto više političkih dogovora. Ti NATO dogovori su se prije svega ticali Turske i Ukrajine, ali na kraju krajeva u njih je bila uključena i Hrvatska.

  Započeti ćemo tamošnje dogovore s onim o ulasku Švedske u NATO savez. Već desetak godina Švedska je vodila propagandne akcije u cilju utjecaja na stanovnike o nužnosti članstva u NATO savezu. Te akcije nisu imale efekat, ali ruska invazije Ukrajine je pa Švedska podnosi sada zahtjev za ulazak u NATO.

  Njenom ulasku se godinu dana protivila Turska jer Švedska navodno štiti kurdske teroriste. Na kraju na ovom NATO sastanku Turska je uklonila svoj veto pa će Švedska postati članica NATO saveza. Red je spomenuti i da samo dan nakon postignutog dogovora Švedska obustavlja proces izručivanja Turskoj migranta kojeg Erdogan želi vidjeti u svojim šapama.

  U stvarnosti Turska je povukla veto na pristup Švedskoj u zamjenu za američke ratne avione F-16. SAD je sada već nekoliko godina odbijao prodati Turskoj ratne avione zbog njene agresivne, ratne politike prema svojim susjedima. Odgovorne osobe u američkom Kongresu su komentirale da će Turska dobiti F-16, ali ih neće smjeti upotrebiti protiv susjeda. Niti mala djeca u to ne mogu vjerovati !?

  Druga puno kontroverznija i teža tematika je bila članstvo Ukrajine u NATO savezu. Realno gledajući niti jedna članica NATO saveza Ukrajinu tu ne želi vidjeti iako se malo njih tako nešto usuđuju izjaviti. Inače identična stvar vrijedi i za sigurnosne garancije Ukrajini i to iz identični razloga.

  NATO ne može niti primiti Ukrajinu niti joj dati sigurnosna jamstva jer je to jednostavno previše opasno. Ako Ukrajina dobije sigurnosna jamstva ili članstvo red je upitati se što učiniti ako Rusija pređe crvenu liniju. Tada bi NATO imao samo dvije užasne opcije.

  Prva užasna opcija bi bila potpuno ignoriranje ruskog prelaženja crvene linije. To bi cijelom svijetu pokazalo da NATO neće ispuniti svoja obećanja. Druga puno gora, katastrofična opcija bi bila da NATO reagira na ruski prelazak crvene linije i objavi rat Rusiji.

  Budimo iskreni pa priznajmo sebi da rat započeo pošto je Rusije vjerovala da će Ukrajina postati članica NATO saveza. Ako uzmemo to kao istinitu činjenicu onda se trebamo upitati kako bi Rusija reagirala da Ukrajina stvarno postane član NATO saveza ? Mi smo inače ovdje citirali riječi CIA šefa Bill Burnsa.

  Iz toga se onda otvara jednostavno pitanje svim onima koji zagovaraju ulazak Ukrajine u NATO; Da li ste spremni žrtvovati Washington DC, Berlin, London, Pariz ili Zagreb za Ukrajinu ?

  To je razlog zašto Ukrajina nije postala član NATO saveza niti dobila sigurnosna jamstva. Najbolje riješenje za Ukrajinu je da postane istočnoeuropska verzija Izraela. Drugim riječima do zuba naoružana država koju se susjedi neće usuditi dirati.

 Nakon što smo te rekli red je da skočimo i do Hrvatske koja je na NATO sastanku odlučila kupiti američke helikoptere. Normalno Hrvatska tvrdi da je to već ranije dogovoreno, da to nema veze s NATO sastankom. Mi tome vjerujemo ili preciznije vjerujemo da je ta odluka nevezana s ovim sastankom isto kao što je Turska nabava F-16 aviona nevezana s Švedskom.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina